RAW: Et potent ungdoms- skråstreg kannibal-drama


Blu-ray-anbefaling: En af de film, der er blevet snakket en del om på diverse filmfestivaller rundt omkring i verden de seneste par år er instruktør Julia Ducournaus rå, engagerende og franske ungdoms-skråstreg-kannibal-drama ‘Raw’ fra 2016. Nu er den udkommet på Blu-ray – og ja, jeg kan da kun anbefale folk at se den, hvis man er til outrere og medrivende ungdomsfilm med en blodig bagside.

Folk skulle nemlig efter sigende være besvimet under filmen og endda have forladt visninger af ‘Raw’ på flere festivaler. Helt så slem synes jeg nu ikke, at den er. Så bare rolig. For den blodige slagsside fylder ikke nær så meget, som det måske rygtes til at gøre. Det er dog uanset hvad et både fremragende og potent ungdomsportræt, der leger brutalt og fåmælt med kannibalgenren.

raw-cph-pix-2016

‘Raw’ er grundlæggende nemlig ikke en blodmæskende og choksøgende film, men en dragende ’coming of age’-fortælling. En yderst potent film, hvor man følger den bly vegetar Justine, som starter på en dyrlægeskole, hvor hun i mødet med det vilde nye ungdomsliv på skolen finder nye sider af sig selv – nye lyster og impulser, og altså blandt andet også lysten til kød…

Den franske instruktør Julia Ducournau har et solidt og engagerende greb om det fine og nuancerede ungpige-portræt samt om portrættet af skolelivet, mens uhyggen fornemt sniger sig ind på mig undervejs. Ja, der er da også et par vellykket klamme scener. Et par plotdrejninger er dog en smule for forcerede til mig, men troværdigheden i karaktererne overlever – ikke mindst takket være skuespillerne, særligt en Garance Marillier som den både sarte og stærke Justine.

– ‘Raw’ udkommer på Blu-ray den 4. september 2017.
Raw Blu-ray cover