NEBRASKA: Bruce Dern er forrygende som alkoholiseret millionjæger i road movie

Blu-ray-anmeldelse: Du har helt sikkert modtaget en eller flere af de der fupmails, som påstår, at du har vundet i et og andet eksotisk lotteri. Du har helt sikkert også slettet disse mails. For hvem hopper på den slags? Det gør Woody Grant i Nebraska. Han modtager nemlig et brev om, at han har vundet en million dollars. Derfor begiver han sig med sin søn ud på en road trip for at opkræve de mange penge, der selv sagt ikke venter for enden af rejsen.

Det er Alexander Payne, der har instrueret – manden bag The Descendants, Sideways og About Schmidt. Ja, så behøver jeg i grunden ikke skrive mere, for at du ved, du skal se filmen. Men lad mig alligevel sætte lidt flere ord på dette fine sort/hvide drama. For som det altid er tilfældet med road movies, er det ikke kun en ydre rejse, der finder sted, men også en indre. Her er således tale om et familiedrama, hvor forholdet mellem far og søn står centralt.

nebraska 01

For den lettere alkoholiserede og smådemente Woody samt hans forsagte søn David, hvis kæreste lige er skredet, er på hver deres måde endt på en blind vej i livet. Bruce Dern er den på engang forvirrede og stædige Woody, mens Will Forte er den forstående søn, som godt ved, der ikke venter en million forude. Han vil bare gerne tættere på sin far og give ham en god oplevelse i hans livs efterår.

Med Alexander Paynes vanlige sans for at forene oprigtigt drama med sort humor og lettere absurde optrin, rulles Nebraska veloplagt ud over de amerikanske veje. Således møder vi blandt andet de smådumme bonderøve i Davids to komiske fætre, da de ankommer hos Woodys bror og kone i hjembyen, Hawthorne i Nebraska, hvor nyheden om milliongevinsten selvfølgelig snart er på alles læber.

nebraska 04

Det bliver således til et møde med Woodys fortid, hvor hans alkoholmisbrug, familieproblemer og fejltrin bobler op til overfalden. Det sker blandt andet i mødet med Woodys gamle samarbejdsparter – en lettere intimiderende Stacy Keach – mens Woodys bramfri, men også omsorgsfulde kone har valgt at troppe op hos familien i Nebraska – hun spilles af en skøn og uhøjtidelig June Squibb.

Livet går ikke altid som man havde håbet på – det gælder også for Woody. For han er måske ikke endt der, hvor han havde tænkt sig at ende og har måske valgt den forkerte kærlighed og drukket mere end godt er. Men nogle gange tager livet beslutningerne for en, og så må man blot lande på benene, så godt som man nu kan. Og ja, du kan altså roligt lande med begge ben i Nebraska.

Filmen, Nebraska, 4/6: 4_6 - stars_LILLE

nebraska 02

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmens gør dog virkelig godt på Blu-ray- Det smukke billeder i sort/hvid kommer i den grad til deres ret med knivskarpt og solid kontrast, indtagene detaljegrad og velafstemte nuancer. Lydsporet går klart og velbalanceret igennem med godt rum til måde dialog, musik og øvrige elementer.

Ekstramaterialet begrænser sig til en enkelt ’making of’ (29 min.). Den er heldigvis virkelig god og kommer informativt og spændende omkring filmen, fra historiens tilblivelse, karaktererne, det at skyde i sort/hvid locations med mere. Den bør man bestemt også se.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 6/6 6_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Nebraska | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars

Nebraska cover
Originaltitel: Nebraska, USA, 2013
Release: d. 18. juli 2014
Instruktion: Alexander Payne
Medvirkende:
Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach m.fl.
Spilletid: 1 time 55 min
Udgiver: Universal Sony Pictures Home Entertainment[/tab][/tabgroup]