EXCISION: Forskruet familiedrama er helt forrygende

Det er et mildest talt atypisk familiedrama og teenageoprør, der udspiller sig i Richard Bates Jr.s fremragende Excision. En både krads og smuk film, der desuden er uhyre velskrevet og velspillet. Blandt andet imponerer AnnaLynne McCord i hovedrollen som den forpinte datter Pauline, der psykisk går i opløsning.

For selvom hun tumler med det, der nu hører sig teenagetiden til, så som urimelige forældre, drengeproblemer og en seksualitet i fuldt flor, får problematikkerne her en makaber kant, der skyder dramaet i en bizar og syret retning. Paulines pinsler udmønter sig blandt andet i surrealistiske mareridt, mens ondt familiefordærv om dagen sætter sig i kødet på hende.

excision 01

Og der blev ikke lagt fingre imellem – heller ikke når de eksplicitte mareridt folder sig blodigt og poetisk ud, som når hun eksempelvis møder sit eget blodopkastende jeg i et turkist rum. Absolut en æstetisk nydelse og med til visualisere komplekse følelser, der kan være svære at sætte ord på. Et gribende og tragisk portræt, der også udspilles med en sympati for Paulines pinsler. For selvom der smøres på med sort humor, så rummer dramaet også en alvor bag perversiteterne.

Her finder man blandt andet også en kontrollerende mor, der forsøger at gøre sit bedste, men i stedet ender med at gøre alt det forkerte – hun spilles desuden fremragende og ironisk nok af den forhenværende pornostjerne Traci Lords. Ja, det er ikke kun som teenager, det kan være svært at håndtere livet – rollen som mor har bestemt også sine udfordringer.

excision 02

Det er desuden blot plusser, at blandt andet John Waters og Malcolm McDowell dukker op i mindre roller, mens der også gives forskruet kant til religiøse størrelser som synd, skyld og forladelse. Man får endvidere en herligt ond finale, der på ubehagelig vis afslutter det både frastødende og fascinerende drama. Fornemt.

Excision er ganske enkelt en forrygende og original filmoplevelse, der medrivende og overraskende balancerer tunge temaer som psykisk sygdom, religion, familie og sex. Det hele iklædt begsort humor, der dog ikke underminerer ubehaget og den alvor, der ligger som en ond understrøm hele vejen. Ja, dette er et must see.

Filmen: 5/6: 5_6 - stars_LILLE

excision 03

Billede, lys, ekstramateriale:
Filmens mange dragende billeder gør sig godt på Blu-ray. Her er fint afstemte farve, solid kontrast og indtagende detaljegrad. Lydsporet spillers også uden problemer og går både klart og veldefineret igennem. Herudover er der en smule ekstramateriale.

Man får et kort og ikke specielt interessant interview med John Waters (4 min.), så er der mere gud at komme efter i det engagerende kommentarspor med Richard Bates Jr. og AnnaLynne McCord, der har mange fine historier fra produktionen. Herudover medfølger filmens trailer samt et slideshow med stills fra filmen (1 min.).

Billede: 5/6 5_6 - stars_LILLE| Lyd: 5/6 5_6 - stars_LILLE| Ekstramateriale: 3/63_6 - stars_LILLE[tabgroup][tab title=”Excision | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 5/6

5_6 - stars

excision cover

Originaltitel: Excision, USA, 2012
Udgivelse: d. 16. april
Instruktion:
Richard Bates Jr.
Medvirkende: AnnaLynne McCord, Traci Lords, Ariel Winter m.fl.
Spilletid: 81 min.
Distributør: Another World Entertainment[/tab][/tabgroup]