Slimede aliens og rå cowboys i trægt samspil

Selvfølgelig er kombinationen af rumvæsner og cowboys cool. Jeg mener, de store vidder og seksløbere samt slimede monstre og monstrøse rumfartøjer. Der er en laber visuel dynamik mellem de to universer – old school og high tech. Derfor var jeg også spændt på Cowboys & Aliens, der som titlen antyder blander de to genrer. Desværre er resultatet ikke nær så medrivende, som man kunne have ønsket sig. Slet ikke.

Her finder man ellers Harrison Ford som en snerrende og gammel Indiana Jones, mens James Bond aka Daniel Craig er iført cowboyhat og et overjordisk håndvåben. Sammen må de to med en spraglet flok cowboys forsvare ikke blot deres lille by, men sgu hele jorden mod laserskydende monstre fra rummet. Så op på hesten og frem i sadlen – lad vrøvlerierne begynde.

Der lægges eller stemningsfuldt ud med flotte skud af en præriens susen og en cool Daniel Craig som mut gunslinger, der uden at få sved på panden nedlægger en flok barske kriminelle. Han ankommer som manden uden navn til en lille flække, hvor han snart vikles ind i problemer og hans lyssky fortid kommer for en dag. Dette er dog småproblemer i forhold til rumvæsnernes eksplosive indtog på prærien.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Det er Jon Favreau, manden bag den vellykkede Iron Man, der har instrueret. Desværre lykkedes det ham ikke at hive de ellers momentant spektakulære løjer ud tomgangen, der sætter ind som filmen skrider frem. Jeg blev ganske enkelt ikke grebet af den forvrøvlede historie og de flade karakterer, hvorfor det medrivende eventyr med monstre og skrappe cowboys også udeblev for mit vedkommende.

Der gemmer sig dog en god film et sted i den ujævne og klodsede Cowboys & Aliens. For western-dyderne er overbevisende på plads, mens både monstre og rumskibe er flotte. Desværre er historien et tarveligt og klichéfyldt opkog af lappeløsninger og halvgennemtænkte plot-twists. Men i sine bedste øjeblikke lykkedes kombinationen af western og sci-fi flot – desværre er det bare småt med disse øjeblikke.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Hvor filmen bestemt ikke er den mest overbevisende omgang sci-fi-western-action, så gør Blu-ray-udgivelsen bestemt sit til, at løjerne præsenteres fra sin bedste side. Billedet er detaljerigt og veldefineret hele vejen, mens også lydsporet overbeviser. Desuden medfølger en omfangsrig stak ekstramateriale og så er det den 17 minutter længere version af filmen man får plus filmen på dvd.

Her er et fint og informativt kommentarspor med Jon Favreau, samtaler mellem Favreau og Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, filmens producere Steven Spielberg, Ron Howard og Brian Grazer samt manusforfatterne Alex Kurtzman, Roberto Orci og Damon Lindelof (80 min.). Her er flere fine anekdoter, men desværre tynges samtalerne af pinligt meget rygklapperi – specielt fra Favreaus side. Slutteligt en fem-delt making of (40 min.), der fint tager en omkring produktionens forskellige aspekter. Alt i alt udmærket og letbenet ekstramateriale, men fint kan se igennem.

Originaltitel:
Cowboys & Aliens, USA, 2011
Instruktion: Jon Favreau
Medvirkende: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Adam Beach, Paul Dano m.fl.
Spilletid: 2 timer 15 min.
Udgiver: Paramount Home Entertainment