Elefant hjælper Robert Pattinson med kærligheden

Ja, Robert Pattinson både charmerer og er god mod dyr i cirkus-romancen Water for Elephants. Men det er Christoph Waltz som diabolsk og humørsyg cirkusdirektør, der stjæler rampelyset, mens historien om umulig kærlighed snor sig om elefantsnabler i 1930’erns USA – nå ja, det er Reese Witherspoon, som er den søde ’love interest’.

Efter skæbnen spiller den unge Jacob et grumt puds, ender han hos et omrejsende cirkus. Her møder og falder han for cirkusprinsessen Marlena, der desværre er den temperamentsfulde direktørs kone. Et farligt trekantsdrama er lagt på skinner, mens cirkusset bumler sig gennem landskabet og en elefant hives ind i manegen for at fylde cirkusteltet og den tomme pengekasse op.

Historien er med andre ord velkendt – og forudsigelig, I might add. Men det farverige miljø danner en flot kulisse for romancen, hvor der er plads til de store følelser og et liv på kanten. For selvfølgelig har cirkuset også en bagside, hvilket man bl.a. får at se i skikkelse af den iltre cirkusdirektør, der på trods af sine usympatiske træk udgør filmens mest forførende selskab i hænderne på en veloplagt Waltz.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Instruktør Francis Lawrences har altså efter skræk-filmene Constantine og I Am Legend taget et stort spring med sin tredje spillefilm. Væk fra computergenereret flammehav og bistre monstre, men med sit flair for både bombastiske og smukke billeder intakt samt god sans for detaljen og atmosfære. Og netop billedsiden samt miljøskildringen er sammen med Waltz filmens stærkeste kort.

Jo, både Pattinson og Witherspoon gør det fint som henholdsvis gutten-med-hjertet-på-rette-sted og pigen-der-har-fortjent-bedre-end-en-ond-direktør. Romancen mellem dem fungerer, sådan da. Men kærligheden skal jo mere end blot fungere, den skal sitre, slå gnister og sætte sig under huden, hvilket ikke er tilfældet her. Waltz er absolut den mest interessante at følge – men sådan er det jo ofte med ’bad guys’.

Jeg bryder mig egentlig ikke særlig meget om cirkus, men en god gammeldags og naiv kærlighedshistorie med melodramatisk bagslag og en sentimental rammefortælling kan bestemt gå an – ikke mindst når det som her fortælles med til tider næsten magiske billeder, en Waltz i hopla og kærlighed, der hjælpes på vej af en sød cirkuselefant med hang til at nusse Pattinson med sin snabel.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen leverer filmens flotte billeder overbevisende, her er fine detaljer og indtagende farver. Lydsporet spiller ligeledes upåklageligt, hvor både dyrelyde og cirkusmusik går rent igennem. Desuden følger filmen med på dvd og som digital kopi.

Der medfølger en fin stak ekstramateriale. Et kommentarspor med instruktør Francis Lawrence og manusforfatter Richard LaGravenese. De har en god og informativ ping pong om bl.a. historien, skuespillerne og filmens tekniske aspekter. Herudover finder man en række features på i alt 80 minutter, der kommer fint omkring filmen, bl.a. production design, cirkusets historie og den bog, som filmen er baseret på – alt bakket op af interviews med folkene foran og bag kameraet – man savner dog Waltz.


Originaltitel: Water for Elephants, USA, 2011
Instruktør:
Francis Lawrence
Medvirkende:
Robert Pattinson, Reese Witherspoon, Christoph Waltz m.fl.
Spilletid:
120 min.
Udgiver:
SF Film