Bjergtagende western med en rap tøs i front

Coen-brødrene serverer deres seneste værk, westenfilmen True Grit uden så mange dikkedarer. Her er ganske enkelt tale om en film, der lever af klassiske dyder som solide og interessante karakterer, en indtagende historie og spændstig dialog samt smukke og bjergtagende billeder. Herligt.

Den intelligente og rapkæftede 14-årige Mattie Ross vil hævne sin fars død ved at finde manden der skød ham. Hun hyrer den fordrukne U.S. Marshal Rooster Cogburn til opgaven, men de får uventet følgeskab af den selvglade Texas Ranger LeBeouf, der eftersøger samme mand. Sammen begiver det umage trekløver sig nu ud på en både smuk og intens rejse efter hævn og forløsning.

Det er sgu en smule urimeligt at Hailee Steinfelds navn ikke har fået lov at pryde filmens cover, for hun nærmest stjæler billedet for næsen af de ligeledes fremragende Jeff Bridges, Matt Damon og Josh Brolin. Hun er ilter, rap i replikken og svært uimodståelig at følge i sin stålsatte jagt på sin fars morder.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN –>

Men det er i samspillet med Bridges og Damon, at filmen for alvor folder sig. For de tre kunne næsten ikke være mere forskellige og sammen serverer de uimodståelig dynamik og veloplagte dialoger, der ubesværet fyger afsted, mens de bevæger sig gennem det smukke og rå landskab eller sidder omkring lejrbålet.

Bridges portræt af den forhutlede, men selvsikre Cogburn er snøvlende og svært charmerende og besidder bag det barske ydre også en skrøbelighed, der giver filmen en følelsesmæssig klangbund og god modvægt til Mattie. Og så er Damon som den prangende LeBoef underholdende fyldt af sig selv.

Selvfølgelig snydes man heller ikke for et par skududvekslinger, hvor Cogburn står for en af de mest medrivende af slagsen, jeg længe har set. True Grit er ganske enkelt medrivende historiefortælling med sine karakterer i front hele vejen mod den intense finale. Hop roligt op på hesten og ud på prærien.

Ekstramateriale, billede og lyd:

Blu-ray-udgivelsen gengiver indtagende og overbevisende filmens mange smukke billeder med veldefinerede kontraster og flot farvemæthed. Lydsporet spiller ligeledes upåklageligt, lige fra Carter Burwells smukke score til naturens susen på præmien.

Herudover følger filmen også med på dvd og så finder man en lille stak features i den lette ende med en samlet spilletid på lige over 60 minutter. Her tager den fine dokumentar om Charles Portis dog de 30 af minutterne – forfatteren bag romanen, som filmen bygger på.

De små features giver indblik i bl.a. production design, tøj og våben samt filmens karakterer. Det er desværre ikke videre dybdegående. Mest interessant er det at se hvordan man har skabt byen Fort Smith samt interviewet med filmens fotograf Roger Deakins, mens interviews med skuespillerne tynges af rygklapperi – det er dog sjovt at se Hailee begejstret fortælle om hvordan hun fik sin rolle.


Originaltitel: True Grit, USA, 2010
Instruktion:
Ethan Coen, Joel Coen
Medvirkende:
Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld, Josh Brolin m.fl.
Spilletid:
1 time 50 min.
Udgiver:
Paramount Home Pictures