Forrygende zombie-serie leverer varen

Lige siden jeg læste om Frank Darabonts (The Mist, En verden udenfor) planer for en tv-serie bygget på zombie-tegneserien The Walking Dead, har jeg siddet på stikker. Det har været ventetiden værd, for der serveres både medrivende zombie-snask og karakterdrevet drama i den 6 episoder lange 1. sæson, der netop er udkommet.

Serien er centreret om betjenten Rick Grimes (Andrew Lincoln), der efter at have ligget i koma pga. skudsår vågner op til en verden i ruiner. En zombie-epidemi har lagt verden øde, mens de få overlevende har forskanset sig i mørklagte huse eller langt fra zombie-befængte byområder. Zombie-apokalypsen er en grum realitet og håbet for en fremtid for menneskeheden hænger i en tynd og blodig tråd.

Rick begiver sig nu ud i verden i håbet om at finde sin kone og søn. Men farerne lurer om hvert hjørne og som det ofte gælder for genren, viser det sig snart, at det ikke nødvendigvis er zombierne, som er de farligste monstre, der venter Rick og den flok af overlevende, han slutter sig til i skovene uden for Atlanta.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN –>

Jeg har ikke læst tegneserien af Robert Kirkman, men som tv-serie fungerer historien blændende. Håbløsheden får lov til at snige sig ind på en, præcis som det er tilfældet for det brogede persongalleri. Og selvom karaktererne er seriens fokus, så snydes man bestemt hverken for zombie-splat eller nervepirrende action.

Det lykkedes altså på medrivende vis at balancere det menneskelige drama med action, hvor der heldigvis ikke spares på eksplicit splat. Den brutale tone slås allerede an i 1. episode, hvor en ‘sød’ zombieficeret pige får en kugle for panden, så blodet sprøjter – og så er zombierne for resten herligt ulækre og old school-stavrende, Romero-style.

Mens det trøstesløse univers og zombierne straks bider sig fast, skal man et par episoder ind i serien, før karaktererne begynder at få dybde og de interne stridigheder for alvor bobler. Men det gode og onde i mennesket får bestemt lov at slås for overlevelse, mens spørgsmål om menneskelighed, moral og etik trænger sig på.

Jeg håber virkelig, at serien får en lang levetid, for 1. sæson efterlod mig straks sulten efter mere. Her synes kun en flig af apokalypsen og mulighederne for fortællingen at være løftet. 2. sæson er heldigvis på vej og det med hele 13 afsnit, som forhåbentlig vil beholde den rå tone og dramaet i front, mens der også leveres medrivende splat.


Ekstramateriale:
Blu-ray-udgivelsen er fordelt på 2 skiver, de 4 første afsnit for sig og de 2 sidste samt ekstramaterialet på skive 2. Billedet står overordnet flot med mættede farver og god kontrast, om end til tider er en kende blødt. Lydsporet er en tand bedre, her med gode niveauer, fyldig bund og nervepirrende panoreringer, bl.a. under zombie-angreb.

Ekstramaterialet giver et udmærket, men desværre noget overfladisk indblik i seriens tilblivelse. Her finder man en klassisk ’The Making of’ (30 min.) med den sædvanlige snik snak med folkene bag. Aldrig dybdegående, men meget sjovt at se det store engagement bag.

Herudover medfølger 5 minutter lange features til hvert afsnit, som også er mere overfladiske end indgående kig på og tanker om serien. Endvidere finder man en række korte features, hvor man bl.a. ser på zombie-make up, er med skuespillere på settet og får en panel-diskussion med filmens producenter, heriblandt Darabont og Kirkman. Ekstramaterialet matcher altså desværre ikke seriens kvalitet. Men udgivelsen er så absolut anbefalelsesværdig både til zombie-fans og serie-freaks.


Originaltitel: The Walking Dead, 1. sæson, USA, 2010
Instruktion:
Frank Darabont m.fl.
Medvirkende:
Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Emma Bell, Norman Reedus m.fl.
Spilletid:
383 min.
Udgiver:
SF Film