En fængslende fremtidsvision i sort/hvid

Luc Bessons spillefilmdebut fra 1983, Den Sidste Kamp (Le Dernier Combat) er nu at finde på det danske marked (det sammen med en række af den franske instruktørs andre film). Herligt at man nu kan smække denne lille sort/hvide science fiction film i afspilleren og blive ført ind i en fremtid, hvor en ukendt katastrofe har hærget jorden og menneskene ikke længere kan tale.

I et vidtstrakt ørkenlandskab ligger en forladt og faldefærdig bygning. Herinde går en mand ensomt rundt, mens han forsøger at få samlet sin lille flyvemaskine. Det lykkedes ham i sidste øjeblik at flygte i maskinen, inden en nærtboende bande fanger ham. Han svæver herefter elegant henover ørkenlandskabet, men må nødlande i en by, hvor andre ensomme personager pusler rundt med hver deres agenda.

Det er sjovt at tænkte på, at manden som står bag den farvestrålende og sprudlende Det Femte Element startede sin karriere i samme genre, men med en film i sort/hvid og uden tale. En film, som på Blu-Ray virkelig lader sine poetiske, smukke og intense sort/hvid billeder folde sig ud, alt imens tematikker som ensomhed, fremmedgørelse og længsel sitrer i overfladen.

Det er en både fængslende og mærkelig film, som med sine mennesketomme landskaber og underlige hændelser giver mindelser om bl.a. landsmanden Moebieus tegneserier. Den Sidste Kamp er dog sin egen og leverer en mærkværdig rejse ind i en uforudsigelig verden, hvor det bl.a. regner fisk og en ung Jean Reno øver kampsport med sit sværd.

En halvanden times sort/hvid og dialogløs fremtidsfilm vil selvsagt ikke være noget for alle. Men for folk, der som jeg, er vilde med postapokalyptsike film, er dette en fin og interessant tilføjelse til samlingen. Eneste minus er blot, at udgivelsen er helt strippet for ekstramateriale.