Fængslende mareridt og religiøse fanatikere

Så har tidsmaskinen igen sendt mig en tur tilbage til det herrens år 1981. Sidst det skete, ramlede jeg ind i Tobe Hoopers hårrejsende tivolitur The Funhouse. I denne ombæring diskede Wes Cravens Deadly Blessing op med en flok religiøse fanatikere og nogle ubehagelige mareridt.

Langt ude på landet har Martha (Maren Jensen) og den tidligere religiøse fanatiker John (Jeff East) giftet sig. Pga. af dette har Johns far (Ernest Borgnine), lederen af den religiøse sekt Hittitterne, slået hånden af ham. En tragisk ulykke rammer imidlertid det nygifte par, da John på mystisk vis dør. Et par af Marthas veninder kommer for at støtte hende – heriblandt en ung Sharon Stone, som begynder at have underlige mareridt. Og så er der ellers mord, mareridt og mystik på tapetet – men hvordan hænger de mange hemmeligheder sammen i det lille indspiste samfund?

Desværre er Deadly Blessing ikke helt så fornøjelig, som udgangspunktet ellers lover. Det er som om, at Wes Craven ikke helt har vidst i hvilken retning han ville trække sin lille skrækfilm. Ja, eller også er en medrivende balancegang blot ikke ramt – for filmen er et sært miks af rendyrket slasher og overnaturlig thriller. En kombination, som kunne være medrivende, men i dette tilfælde desværre ikke rigtigt finder fodfæste.

Men på trods af filmens en smule klodsede væsen og et til tider rodet manuskript, får Wes Craven bestemt stablet et par effektive og stemningsfulde scener på benene. Specielt er drømmesekvenserne flot sat i scene og foregriber Cravens egen klassiker A Nightmare on Elm Street, som han skulle begå 3 år senere, hvor han faktisk genbruger en intens badekarsscene fra Deadly Blessing.

Tja, Wes Craven rammer desværre ikke den skrækindjagende åre helt så medrivende, som årene tidligere med debuten The Last house on the Left i 1972 og The Hills Have Eyes i 1977 (ja, der er lavet remakes af begge to!). Men med et par flotte mareridt, en uhyggelig Ernest Borgnine og creepy atmosfære kommer man langt  – desværre bare ikke helt i mål. Jeg var dog på trods af slinger i valsen fint underholdt – og så blev det også til et hyggeligt gensyn med Michael Berryman, der gav den deformt indavl i netop The Hills Have Eyes.

Originaltitel: Deadly Blessing, USA, 1981. Instruktion: Wes Craven. Medvirkende: Maren Jensen, Sharon Stone, Susan Buckner, Jeff East, Ernest Borgnine, Michael Berryman, Douglas Barr m.fl. Spilletid: 1 time 38 min. Udgiver: NTC Film.