‘Joker: Folie à Deux’ er vanvittig og vanvittigt ubehagelig

Biografanmeldelse: Det er ikke rart at overvære Joaquin Phoenix som den udmagrede, forstyrrede og kaotiske Arthur Fleck aka Joker i fortsættelsen til filmen af samme navn fra 2019. Efterfølgeren hedder ‘Joker: Folie à Deux’ og er ligeledes instrueret og medforfattet af Todd Phillips. Som titlen indikerer, møder vi her Jokerens romantiske modstykke Harley Quinzel.

Kan Harley – spillet charmerende af Lady Gaga – mon blive Arthurs redning ud af den depressive og retningsløse sump, han befinder sig i, når vi her møder ham institutionaliseret i Arkham? De to får i hvert fald ved første øjekast et varmt blik for hinanden. Det bliver starten på et stormombrust forhold, der rummer både kærlighed og galskab, fantasi og virkelighed.

 

Netop filmens leg med Arthurs forskruede virkelighedsopfattelse er yderst fascinerende og tragisk tung. Jeg bliver nemlig filmen igennem taget med ind i Jokerens sind, der er aldeles ude af trit med den virkelighed, han reelt befinder sig i. I denne fantasiens verden opstår der dog bl.a. musikalsk skønhed – ofte i romantisk pardans og duet med Harley.

De musikalske indslag puster en liflig lethed ind i den depressive historie om en mand med dæmoner ridende ondt i sit indre. Her får kærligheden og lyset lov til at bore sig kulørt ind i mørket og filmens ellers nedtonede farvepalette af håbløshed. Farverne når lige at få fat i lyset, inden mørket i næste nu sparker luften ud af livet på mig, når virkeligheden rammer Arthur.

 

Joaquin Phoenix gør – som i den ligeledes fremragende forgænger – ubehagelig figur på bedst mulige måde. Han er svær at blive klog på midt i galskaben, som konstant sitrer i hele hans krop og bag de blanke øjne, hvor grinet dirrer manisk. Lady Gaga er et yderst spændende modstykke til Jokeren, hvor en ny dynamik opstår, både i Arthur alene, men bestemt også de to imellem.

Der bliver i filmen ganske vist croonet og danset elegant af Jokeren og Harley i forførende forening, men tag ikke fejl. ’Joker: Folie À Deux’ er en depressiv oplevelse, der efterlod mig med en kold sten i maven og et isnende greb om min hals. Den gør ondt at se. Det er bestemt et kompliment. Jokerens liv er nemlig ikke rar at være en del af. Det mærker og føler jeg.

‘Joker: Folie à Deux’ får 5 ud af 6 stjerner:

 

 

‘Joker: Folie à Deux’ har biografpremiere den 2. oktober.