Animationsfilmen ’Bønderne’ er en visuelt imponerende bedrift

Biografanmeldelse: Man bringes med den malerisk smukke animationsfilm ’Bønderne’ tilbage til slutningen af ​​det 19. århundrede i en lille polsk landsby. Her er vidderne bredde og himlen høj. Der skal dog ikke meget til, før man stikker negativt ud i landsbyens sociale og traditionsbundne hierarki. Det finder den unge kvinde Jagna ud af, da hun er fast besluttet på at gå egne veje i livet.

Snart begynder sladderen at gå om den selvstændige skønhed, der har mange bejlere blandt landsbyens mænd, hvor alle kæmper for overlevelse som bønder og landejere. Her er skellet mellem rig og fattig yderst håndgribelig. Det er et hårdt og møjsommeligt liv, hvor patriarkatet hersker og kvinderne ikke gives meget plads til selvbestemmelse.

Dramaet tager fart, da Jagna får et godt øje til landmanden Antek, der dog allerede er gift. Hans far er den magtfulde og velhavende Maciej, der grundet sin status aftvinger landsbyens respekt. Maciej er nylig enkemand, hvilket gør venner og andre ivrige efter at få ham gift på ny. Her kommer Jagna ind i billedet som en mulig hustru, der således vil blive gift væk mod sin vilje.

Instruktører og manuskriptforfatterne DK Welchman og Hugh Welchman leverer en stærkt fortalt historie efter en roman af polske Wladyslaw Stanislaw Reymont. En historie om livet på landet. Om et intrigefyldt samfund, der ikke tillader megen individualitet, særligt ikke for kvinderne. Et ganske gribende drama om lidenskab, kærlighed og om at ville leve et liv på egne vilkår samt konsekvenserne heraf.

Fortællingen og karaktererne står stærkt i animationsfilmen, der i sin form desværre skaber en smule distance til dramaet og mit følelsesmæssige engagement. Filmens animationsstil består af naturalistisk malede billeder, der tilsammen fremstår som et levende maleri, som er blevet til med udgangspunkt i og malet hen over optagelser af rigtige skuespillere. Groft sagt.

Filmen er bestemt en visuelt imponerende bedrift, der får mest sitrende liv i sine naturbeskrivelser og med en mere ekspressionistisk stil i en af de afsluttende scener, der rammer følelsesmæssigt fint og nuanceret rent. ’Bønderne’ er kort sagt en visuelt bjergtagende oplevelse, der i sin form dog desværre lidt hæmmer mit følelsesmæssige bånd til dramaet og karaktererne.

’Bønderne’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Bønderne’ har biografpremiere den 8. august.