‘Queer’ er en forførende sensuel og sitrende rejse ud af kroppen
Biografanmeldelse: Der er sitrende schwung på både følelser, begær og kærlighed, når man med filmskaberen Luca Guadagninos forførende og fascinerende ’Queer’ tages med til 1950’ernes Mexico City. Her møder vi amerikaneren Lee, der bor i selvvalgt eksil, hvor dagene bruges i ensomhed og på barerne i selskab med tequilashots, kæderygning og diverse seksuelle møder.
Filmen er baseret på William S. Burroughs’ bog af samme navn, der i hænderne på Luca Guadagnino er forløst til en sveddryppende varm affære i mere end én forstand. For byen er varm, men sveden løber også nærmest konstant fra Lees pande og fra kroppene, når Lee inviterer mænd med på små hotelværelser for at lette trykket og føle et andet menneskes nærhed.
Afhængigheden er måske nok for Lee helt konkret alkoholen og stærkere rusmidler, men for ham synes også en afhængighed af andre mennesker at blive malet op. Eller måske rettere en længsel efter at blive ét med et andet menneske. Med kærligheden. Med rusen. Med livet. Det er nemlig et levet liv, jeg her bringes ind i, når jeg møder Lee og hans famlende tilværelse.
Lee spilles af en hele vejen fascinerende Daniel Craig, der på nuanceret vis får fremmanet et menneske i flere lag og med modsætninger indbygget i sit væsen. Drama, dilemmaer og ubesvarede spørgsmål dirrer i den varme luft, mens Luca Guadagnino også fremtryller visuelt elegante scener af ren filmforførende magi i samspil med fotograf Sayombhu Mukdeeproms betagende billeder.
Det er både ensomheden, de befolkede beværtninger og tosomheden, der bringes til live, hvor Lees skelsættende møde med den yngre Eugene sender hans verden på den anden ende. Her finder man en mystisk Drew Starkey som den tilknappede modpart. Romantikken, begæret og kærligheden koger nu bag Lees stålblanke øjne og i bunden af flaskerne, der hober sig op.
Selvom fortællingen måske nok lige skal finde sin tone og tempo, lykkedes det for Luca Guadagnino at bringe mig i svævende frit fald, når særligt filmen bugter sig ind i sin tredje syrede del, hvor overraskelserne venter og et indre eventyr får en ydre form. Det er her, at Lees længsel efter noget mere når nye højder. Hans jagt på at finde en oprigtig forbindelse med et andet menneske.
’Queer’ får 5 ud af 6 stjerner:
’Queer’ har biografpremiere den 3. april.