’Smile 2’ hvirvler mig underholdende ind i vanviddet

Biografanmeldelse: Vanviddet snurrer ud af kontrol i fortsættelsen til den herligt underholdende skrækfilm ’Smile’ fra 2022. Nu er det dødbringende smil tilbage i fuld vigør med fortsættelsen ’Smile 2’. Denne gang følger man popstjernen Skye Riley, der kommer i kontakt med den mystiske entitet, der på sadistisk smilende vis leder sine ofre ind i galskaben med døden til følge.

Netop vanviddet venter hvislende ondt for Skye, der står overfor sit store comeback efter en nedtur med alkohol, stoffer og et brutalt traume i bagagen. Hun skal nu genoptage sin karriere med en storstilet tour, men allerede inden tour-start begynder hun at opleve tiltagende skræmmende episoder. Hun ser urovækkende ting, der ikke er der i virkeligheden.

Efterhånden som disse gruopvækkende oplevelser tager til, bliver Skye kun mere og mere desperat. Hun aner ikke sine levende råd, mens alle omkring hende også begynder at tvivle på hendes historier og miste troen på, at hun er ved sine fulde fem. Hun står derfor helt alene med sine uhyggelige oplevelser og mødet med sin svære fortid.

Parker Finn er efter ’Smile’ tilbage som både manuskriptforfatter og instruktør. Han har igen et godt greb om instruktionen og det at iscenesætte rædslerne med visuel dynamisk opfindsomhed, der leder mig simultant ind i mareridtet med Skye. Den helt oprigtige skræk blev dog ikke for alvor jaget i livet på mig.

Det sagt, så er der en tiltagende ondsulet atmosfære, der står stærkere og stærkere, efterhånden som filmen skrider frem. Det selvom Parker Finn også tyr til et par desværre generiske gysertricks undervejs. Heldigvis leveres der et par dejligt blodige scener af den klamme og groteske slags. In your face og med en mavevendende ulækker lydside. Herligt!

Selvom gyset bliver en kende for lang for sit eget bedste og slingrer en smule ujævnt i sin historie, så opretholder bl.a. netop filmens ulækre stemning og den visuelle side mit engagement i vanviddet sammen med i særdeleshed også Naomi Scotts gribende præstation som popstjernen, der tumler medrivende ind i galskaben. Det er bestemt til at få et gysersmil på læben af.

’Smile 2’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’Smile 2’ har biografpremiere den 17. oktober.

‘The Apprentice’ er en historie om magt og menneskelig forråelse

Biografanmeldelse: Man bringes med instruktør Ali Abbasis ’The Apprentice’ tilbage til New York i 70’erne og 80’erne, hvor vi møder en ung Donald Trump. Fortællingen starter således inden, han for alvor brager igennem som entreprenant forretningsmand med egen ejendomsvirksomhed. Skæbnen vil, at han her møder den indflydelsesrige advokat Roy Cohn.

Det bliver starten på et parløb med Donald Trump, der tages under vingerne af den skånselsløse Roy Cohn. Et parløb mellem den ambitiøse lærling og hans erfarne mentor. Donald Trump viser sig at være lærenem og tager hurtigt advokatens kyniske tilgang til verden i brug. Det handler om at gå til angreb, skabe sin egen sandhed og benægte alt, hvis lortet brænder på.

Det er et interessant portræt, der tegnes af Donald Trump. Man ser bl.a. også mennesket bag kynismen. Fra hans komplicerede forhold til sin dominerende far til mødet med sin kommende hustru Ivana Trump og relationen til Roy Cohn. Sidstnævnte relation leveres sprængfarligt og dynamisk, hvor Gabe Shermans skarpt skrevne replikker kommer veloplagt til live.

Man finder som Donald Trump en forrygende god Sebastian Stan, der formår at ramme hans tone og gestik uden at blive en karikatur, men derimod leverer han et nuanceret, komplekst og engagerende portræt. Han gennemgår en spændende udvikling i filmen, hvor der bl.a. også er plads til at pirke til hans forfængelighed og ikke mindst hans mørke sider.

Det er ikke et ensidigt portræt af Donald Trump, men hans meget lidt charmerende sider bringes bestemt på banen. Det er kritisk og provokerende. Filmen slår da også indledningsvis fast, at den er inspireret af virkeligheden, men dramatiseret i egen ret, hvor forfaldshistorien om kynisme, magtsyge og grådighed står centralt i fortællingen om den unge Donald Trump.

En intens Jeremy Strong skal også fremhæves for sit fascinerende og intimiderende portræt af Roy Cohn, mens den selvstændige Ivana Trump spilles med skarp tæft af Maria Bakalova. ’The Apprentice’ er en medrivende fortælling om magt, manipulation og menneskelig forråelse, der måske nok mister lidt momentum af og til, men bl.a. også lever sitrende godt gennem fotograf Kasper Tuxens dynamiske billeder af et visuelt dragende New York.

’The Apprentice’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’The Apprentice’ har biografpremiere den 17. oktober.

‘Lysbrud’ indfanger sorg og venskaber gribende stærkt

Biografanmeldelse: Sorgen rammer benhårdt i det islandske drama ‘Lysbrud’. Fra det ene lykkelige øjeblik til det næste ituslåede liv, hvor ulykken banker hul i maven på den unge Una. Der er nemlig sket en grusom og for mange fatal ulykke – og Unas kæreste er måske blandt de omkomne. Hun har heldigvis en lille gruppe venner omkring sig, der støtter hinanden.

Filmen er en fortælling, der måske nok har sorgen, tabet og savnet som sin dramatisk knugende kerne, men det er også en film, der på følsom vis handler om både venskaber, ensomhed og hemmeligheder, der kan spænde ben for, at Una kan blive grebet i sin sorg. Una og forholdet til kæresten var nemlig en hemmelighed de to imellem.

 

Planen var ellers, at han skulle slå op med sin officielle kæreste Klara, men så indtraf ulykken og Una står nu tilbage med uforløste følelser og sin hemmelighed. Det bliver ikke nemmere for hende, da langdistance-kæresten Klara kommer til byen. Una sættes her i endnu større følelsesmæssig vildrede, både blandt vennerne og i forhold til Klara. Kan hemmeligheden mon forblive hemmelig?

Filmens præmis er måske nok simpel, men stærkt fortalt. Det gælder bl.a. i måden de mange følelser formidles på gennem manuskriptet, der får liv gennem skuespillerne, som er med til at løfte filmen og bringe den engagerende ind i mit følelsesliv. Instruktør og manuskriptforfatter Rúnar Rúnarsson viser bestemt et sikkert greb om både karaktererne og historien.

 

Ved sin side har filmskaberen et virkelig godt hold skuespillere, hvor en nærværende Elín Hall elegant og nuanceret portrætterer den sorgramte Una, der også må kæmpe med både frygt og usikkerhed i et liv, hvor håbet synes at svinde ind. Gennem vennerne anes dog et lys, der fint går i spænd med den naturfriske billedside, der er dynamisk indfanget af fotograf Sophia Olsson.

’Lysbrud’ rammer overvejende følelsesfint plet i en historie, som griber gennem sine karakterer, der går forskelligt ind sorgen. Det er dynamikkerne i bl.a. vennegruppen, der er med til at gøre følelserne troværdige og dramaet nærværende, mens også filmens billeder beriger historien med højt til himlen og naturens susen, der ekkoer ensomhed, selvom man er omgivet af venner.

’Lysbrud’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’Lysbrud’ har biografpremiere den 10. oktober.

’A Quiet Place: Day One’ er monster-medrivende og helt rørende

Monster-gys på 4K Ultra HD: De lydfølsomme bæster er tilbage for fuld dræberlyst! Første gang vi stødte på de aggressive monstre var i det veloplagte gys ’A Quiet Place’ i 2018. Den fik den mindre vellykkede fortsættelse ’A Quiet Place 2’ i 2020. Nu er væsnerne, der reagerer dødeligt på selv den mindste lyd, altså løs på ny i gyset ‘A Quiet Place: Day One’.

Her er tale om en spin-off og prequel til de to øvrige film. Således får man forhistorien til den monster-katastrofe, man møder i de to første film i franchisen. Vi dumper altså ned i det samme univers, men det på dagen, hvor helvede bryder løs, da Jorden invaderes af de klamme bæster med de lange lemmer og kødeligt klamme ansigter.

Forhistorien byder ganske vist på gensyn med monstrene, men også nye hovedkarakterer og en ny setting. Vi befinder os i det konstant larmende New York, hvor vi møder Samira, som er på tur ind til byen. Det bliver en helvedes tur, da invasionen snart sender rumvæsnerne ned over byens gader for at gøre det af med alt og alle på deres vej ved den mindste lyd.

Jeg kommer tæt ind på livet af Samira i den befriende simple og ganske stramt fortalte historie, som bringes veloplagt og medrivende intenst til live af instruktør Michael Sarnoski. Han beviser op til flere gange, hvordan spænding skal udføres og lyd – eller mangel på samme – skal bruges for at forløse adrenalin og medrivende monsteraction.

En af filmens klare styrker er nemlig i brugen af selve den visuelle og lydmæssige side, hvorpå historien bringes til live gennem rædselstableauer og flot konstruerede enkeltscener af åndenød og sitrende nerver. Et klart trumfkort er desuden Lupita Nyong’o som den hårdtprøvede Samira. Hun formår at få meget ud af lidt med en konstant dirrende nerve i sit portræt.

På sin vej møder Samira desuden Eric, der spilles engagerende af Joseph Quinn. De to sammen udgør en gribende duo, hvor det dog er førstnævnte, som løber med mest af opmærksomheden i en monsterfilm, der er både medrivende og hjerteskærende. Et skarpt skåret og frisk pust i franchisen, der har fået nyt liv og tændt et håb hos mig om mere guf fra det univers.

4K Ultra HD og ekstramateriale: De intense strabadser gør sig indtagende godt på det lyd- og billede-optimerede 4K Ultra HD-format. Lyden står klart og veldefineret med fin spændvidde fra top til bund, mens også billedet er en medrivende oplevelse med bl.a. solid kontrast og flotte farver. Herudover er der omkring en times ekstramateriale med bl.a. slettede og forlængede scener, videre til et kig på både universet generelt, herunder bl.a. de skræmmende monstre med mere.

’A Quiet Place: Day One’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 8. oktober.

‘La chimera’ fik mig op at svæve på charmerende vis

Biografanmeldelse: Jeg hives gribende med tilbage til 1980’ernes solbeskinnede Toscana med instruktør og medforfatter Alice Rohrwachers drømmelignende ’La chimera’. Jeg nærmest svæver rundt i filmens univers af visuel finesse og en miljøbeskrivelse, der overbeviser menneskeligt og brillant gennem fotograf Hélène Louvarts dynamiske billeder.

Jeg ryger direkte ind i livet på den unge Arthur, der plages af en fortid, som rummer hemmeligheder, sorg og afsavn, hvilket i sagte tempo åbenbares engagerende filmen igennem. Det står dog snart klart, at han har en særlig evne til at finde skjulte skatte i den italienske jord. Han bliver nu en del af en umage gruppe af røvere på jagt efter gamle, etruskiske skatte.

Det lykkes på fortællermæssigt elegant vis for filmen at åbne sin verden og virkelighed for mig, hvor der af og til pirkes til noget overjordisk lige bag den ellers almindelige virkelighed. På den måde lever ’La chimera’ også af sin dragende atmosfære og gribende miljøbeskrivelse, der overbeviser mig om, at den faktisk foregår der tilbage i fortiden.

Selvom Arthur måske nok er et melankolsk bekendtskab med et menneskeligt tomrum i sin midte, er han også et rørende bekendtskab, der fascinerer og charmerer i takt med, at han som karakter får lov til at folde sig ud og blive et helt menneske. Her skal gruppen af medrøvere også nævnes som et livligt modstykke til den ordknappe Arthur.

Her er et muntert modspil, som er med til at give fortællingen et levet liv i samspil med netop det miljø, der vises i filmen og gennem de mennesker, som lever under den toscanske sol. Der er en indsmigrende romantisk stemning i denne menneskeskildring og i miljøet, hvor der er højt til himlen, mens der er herlige musikalske indslag af lokale musikere.

Arthur spilles af Josh O’Connor, som formår med sit skæve smil at gribe og finde en dybde i sin karakter med få virkemidler. Isabella Rossellini er desuden et herligt livsklogt bekendtskab som Flora, mens Carol Duarte gør sød figur som den tilbageholdende Italia. Kort fortalt, så beriger ’La chimera’ mig med både sorg, håb og kærlighed på levende vis.

’La chimera’ får 5 ud af 6 stjerner:

 

 

’La chimera’ har biografpremiere den 3. oktober.

Animationsfilmen ’Den vilde robot’ er sød, sjov og charmerende

Biografanmeldelse: Med en hele vejen livligt animeret verden af alverdens karakter og miljøer, folder den både søde, sjove og charmerende ’Den vilde robot’ sig veloplagt ud. Vi møder her robotten Rozzum, der er strandet på en øde ø og vågner noget forvirret op. Øen er måske nok ikke beboet af mennesker, men snart dukker en lang række forskellige dyr op.

Flokken af øens dyr er til en start bange for den ellers hjælpsomme og godmodige robot. Stille og roligt vender dyrene dog nysgerrigt tilbage til Rozzum, som netop er programmeret til at løse en hvilken som helst opgave, den måtte få stillet. Men at være en robot er måske også mere og andet end kolde kalkuler og en forudbestemt programmering.

For da robotten med de lange arme og ben, tumler rundt på øen, falder den snart over et æg, som robotten tager til sig. Det udklækkes i næste nu og en lille gæsling kommer til syne. Så hvad gør Rozzum nu? Her kommer en madglad ræv til undsætning med råd om, at robotten skal opdrage og lære den lille fugl at flyve, inden resten af flokken skal sydpå.

Det er starten på et umage venskab mellem trioen af robot, ræv og gæsling. Der kommer hele vejen også andre dyr morsomt i spil. Alle dynamisk animeret med fine detaljer, der bringer dem medrivende til live, mens de leverer veltimede replikker, der rammer komisk plot. Samtidig berettes fortællingen om bl.a. venskab og at finde sig selv i verden ivrigt og nærværende.

Jeg så filmen med danske stemmer, hvor bl.a. Maria Lucia Heiberg Rosenberg med fint nærvær og følsomhed giver Rozzum liv. Instruktør og manuskriptforfatter Chris Sanders har med sin filmatisering af bogen ’Den vilde robot’ lykkedes med at skabe en universel fortælling, hvor dyrs instinkter møder en robots mindre instinktdrevne væsen.

’Den vilde robot’ er en film, der lever engagerende af sin fortælling og karakterer, men bl.a. også af netop sin flotte animation samt et dynamisk lyddesign, der er med til at give bl.a. robotten yderlige liv, når den bruger sine mange sjove funktioner. Både fysisk og replikskarp komik balanceres desuden veloplagt med den hjertevarme historie.

’Den vilde robot’ får 5 ud af 6 stjerner:

 

 

’Den vilde robot’ har biografpremiere den 3. oktober.

‘Joker: Folie à Deux’ er vanvittig og vanvittigt ubehagelig

Biografanmeldelse: Det er ikke rart at overvære Joaquin Phoenix som den udmagrede, forstyrrede og kaotiske Arthur Fleck aka Joker i fortsættelsen til filmen af samme navn fra 2019. Efterfølgeren hedder ‘Joker: Folie à Deux’ og er ligeledes instrueret og medforfattet af Todd Phillips. Som titlen indikerer, møder vi her Jokerens romantiske modstykke Harley Quinzel.

Kan Harley – spillet charmerende af Lady Gaga – mon blive Arthurs redning ud af den depressive og retningsløse sump, han befinder sig i, når vi her møder ham institutionaliseret i Arkham? De to får i hvert fald ved første øjekast et varmt blik for hinanden. Det bliver starten på et stormombrust forhold, der rummer både kærlighed og galskab, fantasi og virkelighed.

 

Netop filmens leg med Arthurs forskruede virkelighedsopfattelse er yderst fascinerende og tragisk tung. Jeg bliver nemlig filmen igennem taget med ind i Jokerens sind, der er aldeles ude af trit med den virkelighed, han reelt befinder sig i. I denne fantasiens verden opstår der dog bl.a. musikalsk skønhed – ofte i romantisk pardans og duet med Harley.

De musikalske indslag puster en liflig lethed ind i den depressive historie om en mand med dæmoner ridende ondt i sit indre. Her får kærligheden og lyset lov til at bore sig kulørt ind i mørket og filmens ellers nedtonede farvepalette af håbløshed. Farverne når lige at få fat i lyset, inden mørket i næste nu sparker luften ud af livet på mig, når virkeligheden rammer Arthur.

 

Joaquin Phoenix gør – som i den ligeledes fremragende forgænger – ubehagelig figur på bedst mulige måde. Han er svær at blive klog på midt i galskaben, som konstant sitrer i hele hans krop og bag de blanke øjne, hvor grinet dirrer manisk. Lady Gaga er et yderst spændende modstykke til Jokeren, hvor en ny dynamik opstår, både i Arthur alene, men bestemt også de to imellem.

Der bliver i filmen ganske vist croonet og danset elegant af Jokeren og Harley i forførende forening, men tag ikke fejl. ’Joker: Folie À Deux’ er en depressiv oplevelse, der efterlod mig med en kold sten i maven og et isnende greb om min hals. Den gør ondt at se. Det er bestemt et kompliment. Jokerens liv er nemlig ikke rar at være en del af. Det mærker og føler jeg.

‘Joker: Folie à Deux’ får 5 ud af 6 stjerner:

 

 

‘Joker: Folie à Deux’ har biografpremiere den 2. oktober.