Dramaet ’Kontra’ kommer ikke komplekst nok ind i ungdomslivet

Biografanmeldelse: Den tidlige ungdom er fyldt med store følelser, en krop i forandring og udfordringer af både små og store størrelser. Det er bl.a. her, at vejen ind i voksenlivet betrædes, mens forsøget på at finde sig selv udforskes. Det er et tidspunkt i livet, der også kan være fyldt med bl.a. usikkerhed, når det kommer til venner, kærlighed og alt andet.

Det er tilfældet i Jonas Risvigs danske drama ’Kontra’, hvor vi møder nogle yderst privilegerede gymnasieelever i Nordsjælland, som lever med sin del af interne stridigheder. Det handler om at være ung med alt, hvad det indebærer af sorgløshed, men også svære problemer. Her møder vi Fanny, der er flyttet fra Lolland og til sit nye gymnasium nord for København.

Fanny er fra starten en outsider i gruppen af populære piger, der styrer gymnasiet benhårdt og med kynisk hånd. De bestemmer, hvem der er inde og hvem, der er ude af varmen. Netop dette hierarki går den selvstændige Fanny kontra på, hvilket snart vækker uro i kliken af piger og ligeledes afføder sin del af problemer for Fanny.

Det er kontrasterne, der mødes i ’Kontra’. På den ene side den usympatiske flok af privilegieblinde rigmandsbørn overfor den jordbundne no bullshitter Fanny. Men hvordan vil hun mon reagere og agere, når først hendes kontra-opførsel begynder at få konsekvenser? Det er bl.a. her, at spørgsmål om det at passe ind, popularitetskultur og venskaber bringes i spil.

Desværre forløses disse problemstillinger lidt ensformigt. Flere scener føles en smule som gentagelser af de samme pointer uden, at dramaet får bedre psykologisk fat. De populære piger fester og opfører sig som ægte røvhuller, mens Fanny udfordrer status quo med forskelligt udfald til følge. Undervejs mister filmen desværre her noget af sin dramatiske fremdrift.

Filmen er lidt som en kat, der går uforløst rundt om sin mælk. Det er en skam, da her er potente temaer og problematikker i spil. Bl.a. fraværende forældre, spiseforstyrrelser, sociale mediers betydning, forventningspres, skønhedsidealer, skilsmisser, privilegieblindhed, sociale skel, mobning, venskaber, kærlighed og sex med mere. Alt godt fra ungdomsårenes prøvelser.

Meget af vejen forbliver flere af disse emner desværre holdt ud i strakt arm uden, at de får kompleks tyngde eller dramatisk stærkt nok fat. Andrea Ølbye Hjejle giver dog et engagerende, livfuldt og fint nuanceret portræt af Fanny, men selv hendes stærke tilstedeværelse må af og til se sig slået af det sine steder vaklende manuskript og de filmiske gentagelser.

Som Fannys nye bedste veninde finder man Lilja, der i skikkelse af en cool Anna Lehrmann udgør en ganske gribende duo med tilhørende farlige hemmeligheder og udfordringer. Det er dog som om, at der mangler mellemregninger i manuskriptet, da nogle af karakterernes handlinger stikker lidt utroværdigt ud, mens andre karakterer ikke får tilpas dramatisk plads til at virke.

Det er en skam, da der ellers sine steder rammes en medrivende ungdommelig energi. Troværdigheden bankes dog ud af kurs af bl.a. klicheer så som de onde rige mod den gode middelklasse. Det er lidt for sent i filmen, at der kommer flere nuancer i spil i nogle af disse emner, såsom netop klasseskel, men også spiseforstyrrelser og sociale medier indvirkning.

’Kontra’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Kontra’ har biografpremiere den 19. september.

’Føreren og forføreren’ giver et kig ind i det nazistiske maskinrum

Biografanmeldelse: Med den tyske ’Føreren og forføreren’ kommer man med ind i det propagandistiske maskinrum, hvor Joseph Goebbels leder fanatisk an med målet at udbrede Adolf Hitlers nazistiske foretagende med jødeudryddelse og drømmen om et tusindårsrige. Goebbels’ opgave er således at få det tyske folk til at slutte op om Hitler og nazisterne.

Hitler er den store fører, mens Goebbels er forføreren, der i filmens begyndelse anno 1938 står i en krise. Hans massemanipulerende propaganda har nemlig lovet det tyske folk fred og velstand, men Hitler vil den store krig, som han ser sig selv være sejrherre i. Rollerne er med andre ord skarpt fordelt i dette delvist vellykkede kig ind i nazisternes propagandamaskine.

Dramaet udspiller sig med et forsøg på at give indblik i Goebbels’ propagandavirke, men også med et kig ind i privaten, hvor bølgerne går højt mellem ham og hustruen Magda, som han åbenlyst er utro. Her er ganske vist smæld på Goebbels’ slagkraftige taler, ord og gennem propagandafilm til folket, men nuancerne i portrættet ender desværre noget sort/hvidt.

Det sagt, så er historien sit emne og personer taget i betragtning stærk og tankevækkende, hvilket det da også lykkedes filmens instruktør og manuskriptforfatter Joachim Lang at formidle sine steder ganske potent. Bl.a. via Robert Stadlobers nærmest maniske portræt af Goebbels, mens en indædt Fritz Karl er Hitler og Franziska Weisz er den forpinte Magda.

Desværre er manuskriptet i sine pointer og udfoldelsen af disse noget letkøbte i forhold til at give et dybere og mere komplekst indblik i folkeforførelse og en demagogs påvirkning af en verden og et samfund. Her vakler troværdigheden, mens der bl.a. klippes ægte og grufulde optagelser fra krigen og jødeudryddelsen ind i igennem.

Dette greb resonerer ikke gnidningsløst med den øvrige film, der ikke helt kommer det psykologiske spadestik dybt nok til for alvor at komme ind i Goebbels sind, både som menneske og nazistisk propagandist. Det sagt, så bringes der sine steder tankevækkende temaer om sandhed og manipulation i spil, hvilket spejles i nutidens desinformation og fake news.

’Føreren og forføreren’ får 3 ud af 6 stjerner:

 

 

’Føreren og forføreren’ har biografpremiere den 19. september.

’Beetlejuice Beetlejuice’ har Michael Keaton tilbage i sprælsk hopla

Biografanmeldelse: ”The ghost with the most” er tilbage efter 36 år. Sidst vi så det bramfrie spøgelse Beetlejuice var nemlig i Tim Burtons gyserkomedie af samme navn fra 1988. Nu kommer så mere end tre årtier senere fortsættelsen ’Beetlejuice Beetlejuice’. Det er igen Michael Keaton, der indtager den sprælske titelrolle, mens både andre gamle og nye ansigter er med.

Tim Burton indtager også denne gang den krøllede instruktørstol, hvorfra han folder sig legesygt ud med diverse grotesk morsomme gespenster i efterlivets underverden. Det er her, vi atter finder Beetlejuice. Inden vi dog når så langt, møder vi igen Winona Ryders melankolske Lydia Deetz, som nu er blevet voksen og med sit eget paranormale tv-show.

Catherine O’Hara er også tilbage i rollen som Lydias mor Delia, der nu er en succesfuld kunstner og blevet mormor til Lydias rebelske datter Astrid, der spilles outsider-cool af Jenna Ortega. Der går dog ikke lang tid før en lavine af ballade med Beetlejuice starter. Han finder nemlig også denne gang sin vej tilbage til de levendes verden og familien Deetz’ kringelkrogede hus.

Herfra står den på spøgelseskaos og hjemsøgte herligheder, når Tim Burton og en veloplagt drilsk Michael Keaton atter har en fest med den kulørte rolle. Historien er dog ikke videre interessant og fortalt unødigt filtret, hvorfor noget af det ellers morsomme momentum går fløjten af og til. Det sagt, så er her nok af bl.a. sjove bikarakterer til at holde filmen kørende på skøre skinner.

Her finder man nemlig en række sjovt tænkte og dejligt bizarre døde. Bl.a. en piratfiske-gennembidt stakkel og det velkendte skrumpehoved Bob fra den første film, mens Willem Dafoe fornøjer sig som betjent i de dødes verden. Desværre kommer Monica Bellucci som det farlige spøgelse Delores og Beetlejuices eks ikke til sin ret og føles lidt overflødig.

Man kan altid diskutere, om filmen død og pine var en nødvendighed sin historie taget i betragtning. Uanset ens standpunkt her, så har vi altså nu ’Beetlejuice Beetlejuice’. Når det ikke kan være anderledes, så er det heldigvis lykkedes at levere et topgakket gensyn med det sortkomiske univers, der også leger med skønne praktiske effekter helt i tråd med den første film.

’Beetlejuice Beetlejuice’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’Beetlejuice Beetlejuice’ har biografpremiere den 12. september.

Det psykologiske gys ’Speak No Evil’ forfalder til klodsede klichéer

Biografanmeldelse: Ferien i Toscana nydes for fuld solstyrke ved poolen af den lille familie med mor Louise, far Ben og deres unge datter Agnes. Her møder de parret Paddy og Ciara samt sønnen Ant. Høj på ferie takker Louise og Ben smånervøst tak til efter solferien at tilbringe en weekend hos deres nye venner, der bor på et gård et godt stykke ude på landet i England.

Gensynet med den bramfrie Paddy og den søde Ciara bliver dog hurtigt ret akavet. Paddy er meget ligefrem og fornemmer aldrig stemningen i rummet. Louise og Ben bidder dog tænderne sammen for at bevare den gode stemning. Det bliver imidlertid sværere og sværere at holde på formerne og den idylliske facade, efterhånden som weekenden skrider frem.

Starten på et ubehageligt psykologisk spil mellem de to familier er startet, hvor Paddy, der konstant er stor i slaget, går over grænsen og gerne tager beslutninger på alle andres vegne, i den grad udfordrer Louises overbærenhed og tøffelhelten Bens selvbillede. Ja, der er et eller andet helt skævt derude på landet, hvilket gæsterne først alt for sent finder ud af.

Det psykologiske gys ’Speak No Evil’ er en genindspilning af Christian Tafdrups danske film af samme navn fra 2022, der fungerede på egne vilkår og menneskelige mekanismer. Remaket er et andet bæst, hvor man som den karismatiske og herligt belastende Paddy finder en energisk og yderst veloplagt James McAvoy. Han er filmens svagheder til trods turen værd.

Der er i det hele taget fine præstationer i filmen. Aisling Franciosi er den milde Ciara, Mackenzie Davis er den ængstelige Louise og Scoot McNairy er den tilbageholdende Ben, mens Alix West Lefler er god som Agnes og Dan Hough helt rørende som den fåmælte Ant. Desværre udspiller bl.a. temaet om at bevare den gode stemning for enhver pris sig ikke særligt elegant, men ret klodset.

Det er de dyriske instinkter over for det pæne og civiliserede, der udspiller sig bastant og noget ujævnt på sin vej til den overlange finale, hvor uhyggen går op i hat, briller og klodset gyserrabalder. Klichéerne får overtaget til fordel for brutal og dramatisk gru samt det psykologiske gys, der var lagt op til af instruktør James Watkins, som har skrevet filmen med Mads og Christian Tafdrup.

’Speak No Evil’ får 3 ud af 6 stjerner:

 

 

’Speak No Evil’ har biografpremiere den 12. september.

Mystikken breder sig underspillet dragende i dramaet ‘Blod og vand’

Biografanmeldelse: Det kinesiske drama ’Blod og vand’ har nærmest en atmosfære af at udspille sig under vand. Det er dvælende og dragende, når man i et roligt tempo kommer ind på livet af en lille familie i Kina med en reserveret far, en tilbageholdende mor og deres teenagesøn Wei, der er mere optaget af at spille computer end af sin skolegang.

Det er lige under overfladen i det stille familieliv, at dramaet sitrer og følelserne bobler. Men da Shuo fra sønnens klasse uheldigvis kommer til skade, bliver det starten på en relation til familien, der potent sparker underspillet til dramaet, hvor en udefinerbar fare nu synes at lure bag lukkede døre. En usagt konkurrence mellem de to teenagere spirer frem.

De uindfriede høje forventninger, som forældrene har til deres søn synes stille og roligt at skifte over på den udefrakommende unge dreng, der med intelligens og nysgerrighed griber ud efter et liv med en umiddelbart bedre fremtid foran sig end det, hans egen alkoholiserede alenefar kan give ham. Knugende og engagerende tager spændingerne stødt til filmen igennem.

Instruktør og manuskriptforfatter Jianjie Lin lykkedes med afdæmpede virkemidler at bringe det usagte i spil. De bortgemte hemmeligheder. De usagte og beskidte følelser, hvor misundelsen drengene imellem tager betændt til på fascinerende behersket vis. Det hele sat billedflot i scene med fotografen Jiahao Zhangs fine fornemmelse for både miljø og mennesker.

Muran Lin er virkelig god som den af sine forældre oversete teenagesøn Wei, der dukker sig mere og mere, jo mere hans mor og far overser ham til fordel for den nye ”søn” i familien. Shuo portrætteres elegant, behersket og mystisk af Xilun Sun. De to udgør en dejligt sær dynamisk duo, der synes som en umage spejling af hinanden.

’Blod og vand’ mister dog noget dramatisk pondus og engagerende momentum sine steder, men lever i disse lufthuller bl.a. af sin fint dvælende billedside og trykkede atmosfære, hvor et tema som bl.a. Kinas et-barns-politik og dens ophævelse er tankevækkende iscenesat med dens betydning for familier i landet. Det er dog, når mystikken breder sig, at dramaet for alvor lever.

’Blod og vand’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’Blod og vand’ har biografpremiere den 12. september.

‘The Fall Guy’ er en særdeles underholdende action-hyldest til stuntfolket

Actionkomedie på 4K Ultra HD: Der er dynamisk energi i de mange eksplosive scener i actionkomedien ‘The Fall Guy’, hvor Ryan Gosling spiller den charmerende stuntman Colt Seavers. Alt kører for ham i, hvad der ligner et drømmeliv med fart over feltet. Men efter en yderst uheldig dag på optagelserne ændrer hans liv sig. Colt trækker sig tilbage og lever i skjul for filmens verden.

Skæbnen vil dog, at Colt efter et års tid i flyverskjul bringes tilbage i filmens stuntverden. Grunden er, at den store filmstjerne Tom Ryder på science fiction-filmen ’Metalstorm’ på mystisk vis er forsvundet, hvorfor filmens producer har hevet Colt tilbage i felten for at finde ham. Kan Colt finde Tom, kan han måske også vinde sin ekskæreste Jody Morenos hjerte tilbage.

For da Colt smuttede, lod han også Jody tilbage. Hun er siden blevet instruktør på netop den episke ’Metalstorm’. Så med muligheden for at redde filmens hovedrolle ud af sin suppedas, kan Colt også redde Jodys film og karriere i muligt bytte for at få sit livs kærlighed tilbage. Ja, her er fart på både humor, romantik og underholdende action i massevis.

De overordnet medrivende action-eskapader leveres veloplagt og med komisk overskud. Det er bl.a. netop filmens vilde action, der er et af de store trækplastre. Fra engagerende og velkoreograferede nævekampe til adrenalinfulde eksplosioner og oktanvildt bilfræs. Samtidig er der en sjov metaleg med filmen i filmen, når ’Metalstorm’ bringes til live med rumpistoler og rummonstre.

Ryan Gosling bringer smittende charme og komisk timing til det underholdende rabalder, der dog mister noget af sit ellers generelt medrivende momentum. Filmen kan nemlig ikke helt finde ud af at slutte i tide, hvorfor noget energi går af filmen mod slutningen. Det sagt, så er ’The Fall Guy’ sprængfarlig underholdning, hvor bl.a. også Emily Blunt er yderst godt selskab som den seje Jody.

’The Fall Guy’ er instrueret af stuntman og nu filminstruktør David Leitch. Man mærker kærligheden til stuntfolkets halsbrækkende arbejde og den filmmagi, der kommer ud af deres hårde arbejde i alt fra bilstyrt til at blive banket rundt med i timevis. Nå ja, Aaron Taylor-Johnson er desuden en øretæveindbydende fryd som den selvsmagende stjerne Tom Ryder.

4K Ultra HD og ekstramateriale: De medrivende action-eskapader klarer sig virkelig godt på det billed- og lydoptimerede 4K Ultra HD-format. Lydsiden dundrer medrivende afsted fra klar top til dyb bund. Billedet står ligeldes skarpt og farvebalanceret lækkert. Der medfølger desuden over en times ekstramateriale. Her finder man bl.a. spas fra settet og alternative takes videre til et kig på filmens mange vilde stunts.

’The Fall Guy’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 29. juli.

De slemme drenge er vender tilbage i ‘Bad Boys: Ride or Die’

Action på 4K Ultra HD: De to slemme drenge er tilbage i den fjerde film om den umage politiduo fra Miami med ’Bad Boys: Ride or Die’. Således finder man atter Will Smith og Martin Lawrence som den seje Mike Lowrey og den småtumpede Marcus Burnett. Der er hermed igen lagt op til oktandrevet actionkomik for fulde oneliners og hurtige biler.

Her er da også både oneliners og hurtige biler, når filmen med hidsig og fortumlet klipning folder historien ujævnt ud. Denne gang skal duoen forsøge at rense deres tidligere chefs gode navn, da det er blevet fedtet ind i narkorelaterede forbrydelser, der ikke har hold i virkeligheden. Således ender Mike og Marcus selvfølgelig – og vanen tro – på farlige strabadser.

Det bliver dog aldrig farligere end, at den spænding, der momentvis lægges op til gang på gang punkteres af en kæk bemærkning. Af den ofte bøvede og ikke videre vellykkede slags. Særligt får Martin Lawrence som den uheldige Marcus lov til at gå i gryden med de billige jokes og lette grin, der bare ikke har den saft, kraft og friskhed, man bl.a. fandt i den første film fra 1995.

Nu er der jo også gået små 30 år siden debuten, men derfor behøver man jo ikke at sjuske rundt i forudsigelige klichéer og flade oneliners, der bl.a. involverer en bar røv og sulten efter sukkersødt slik. Men har vores to helte så udviklet sig de forgangne mange år? Både og. Her er stadig tale om en actionkomedie med smæk på farverne, replikkerne og hektisk klippestil.

Dog er Mike og Marcus blivet lidt mindre bekymringsfrie. Bl.a. oplever Mike for ham noget meget uvant, nemlig pludselig at fryse i, hvad der kunne minde om et angstanfald midt i en kugleregn, mens Marcus efter en nærdødsoplevelse ikke tager livet for givet. Der er lidt mere rund kant på vores to betjente, men dramatisk og menneskeligt interessant, er filmen ikke.

Det er fortsat action og komik, der skal bære ’Bad Boys: Ride or Die’ i mål. Det lykkedes bare ikke at holde et medrivende momentum i historien, der ikke er videre spændende, hvilket desværre også gælder skurkegalleriet, der er lige så forglemmeligt. Det hjælper ikke på underholdningsværdien, at filmen famler rundt i en alt for lang og langtrukken finale.

4K Ultra HD og ekstramateriale: Hvor selve actiondrønet ganske vist har sine problemer, så klarer eskapaderne sig virkelig flot på det billed- og lydoptimerede 4K Ultra HD-format, hvor eksplosioner og skudsalver både ser og lyder virkelig godt. Her er klare farver og solid kontrast samt et velbalanceret lydbillede. Filmen følger også med på Blu-ray. Ekstramaterialet består bl.a. af slettde scener og spas fra produktionen samt et kig på framchisens arv og de to hovedroller.

’Bad Boys: Ride or Die’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 9. september.

‘It Ends with Us’ er for glat til at få følelsesmæssigt fat

Biografanmeldelse: Det lader til at være den perfekte familie. Men bag lukkede døre tæsker faderen sin hustru Jenny, moderen til Lily Bloom. Det er derfor måske ikke så underligt, at Lily har svært ved at finde de positive ord frem til sin fars begravelse. Der er dog også kærlighed i spil med ’It Ends with Us’, men altså også både psykisk og fysisk vold.

Dramaet starter ellers opløftende for Lily med en lys fremtid forude. Hun indfrier en livslang drøm om at åbne sin egen blomsterbutik. Det lykkedes for hende at slå dørene op, mens den charmerende Ryle nu træder ind i hendes liv. Det bliver starten på en elektrisk flirt, der udvikler sig til at blive et forhold, der ender med at rumme store problemer.

Ryle viser sig at være både voldelig og kontrollerende. Hvad gør Lily nu? Vil hun lykkes med at forlade ham, selvom hun elsker ham? Vil hun gøre det, hendes mor ikke lykkedes med? For Lilys blå øje var jo bare et uheld. Eller var det? Ryle og Lilys forhold udfordres yderligere, da hendes ungdomskærlighed Atlas en dag træder tilbage ind i hendes liv.

Her er et filmisk greb, som kunne virke dramatisk fint, hvis det ikke var fordi, pointerne omkring kærlighed og vold blev hamret så firkantet ind i hovedet på mig. Filmen fortælles nemlig i to spor. Flashbackscener med Lily og Atlas’ søde kærlighed sat op mod den udfordrende nutid. Kontrasten og pointer om sunde og usunde forhold bøjes bastant i forudsigelige neonrør.

Det er virkelig en skam, at denne underligt glansbilledglatte fortælling og film forbliver følelsesmæssig flad uden en psykologisk kompleksitet, der kunne give dramaet og sit emne om partnervold den tyngde, de nuancer og det nærvær, det fortjener. I stedet får man allerhøjest en film, der kan agere løftestang for en vigtig samtale.

Blake Lively gør i rollen som Lily, hvad hun kan med klichéerne, men det er op ad bakke. Det samme gælder Justin Baldoni, der både spiller Ryle og instruerer. Han får desværre bare aldrig løftet historien – der er baseret på en roman af Colleen Hoover – ind i et for alvor følelsesmæssigt engagerende rum, hvor menneskene og de komplekse tematikker får et troværdigt levet liv.

’It Ends with Us’ får 2 ud af 6 stjerner:

 

 

’It Ends with Us’ har biografpremiere den 5. september.

‘Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person’ er en skævt charmerende coming of age-fabel tilsat hugtænder og blod

Biografanmeldelse: Det kan være lidt af en prøvelse at være teenager med alt, hvad det indebærer af nye følelser og en krop i forandring. Det er i hvert fald ikke nemt at være Sasha i det fine coming of age-drama ‘Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person’, der leveres med herlig sortkomisk og blodig morbid kant.

Sasha er nemlig ikke alene teenager, men også en vampyr med ét stort problem: Hun har endnu ikke udviklet sine hugtænder, mens lysten til at slå mennesker ihjel for deres blod er ikke-eksisterende. Hun har ganske enkelt medlidenhed med de mulige ofre for hendes bid, hvilket hendes blodsugende familie har det meget svært med.

Da Sasha imidlertid møder den selvmordstruede teenager Paul, bliver det starten på et umage venskab, der måske kan være en vej ud af blodtørken for teenage-vampyren, som her har et muligvis villigt offer på hænderne. Så nemt er det naturligvis ikke for Sasha at bukke under for blodtørsten, hvilket ultimativt kan betyde døden for hende, hvis hun fortsat sulter.

Med en empatisk vampyr og den depressive Paul i centrum for den sødt charmerende film, bliver bl.a. problematikker som identitetskrise og ungdomsårenes udfordringer sat gribende i scene. Det hele tilsat herlige hugtænder og en smule velplaceret blod. Ja, måske denne umage duo kan finde ud af livskriserne med hjælp fra hinanden?

Sara Montpetit udgør med sine melankolske øjne og sorte hår en engagerende vampyr, jeg gribes af, mens Paul portrætteres trist af en rørende bedrøvet Félix-Antoine Bénard. De to komplementerer hinanden på elegant og dynamisk vis. Jeg tror på dem som plagede teenagere i filmens skævt bizarre univers.

‘Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person’ er hverken et klassisk Dracula-gys eller glimtende vampyrer sat i Twilight-land, men sit eget fine og underspillet morsomme greb på vampyr-genren, der viser, at den bestemt er levedygtig og fortsat kan sætte vedkommende problematikker veloplagt i scene med farlige hugtænder og blodige mord.

‘Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

‘Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person’ er månedens film i Cinemateket i København med en spilleperiode fra den 5.-30. september.