CPH PIX 2015: 10 film, du skal se på filmfestivalen

CPH PIX 2015: Du kan ligeså godt forberede dig på at skulle tilbringe en god del af din tid i biografen de kommende ugers tid. I hvert fald, hvis du er i København. For fra den 9. til den 22. april indtager filmfestivalen CPH PIX de københavnske biografer.

Vanen tro kan du kaste dig over et væld af titler fra hele verden, hvor du uden tvivl kan finde noget, der tænder noget i dig. Her finder du nemlig alt fra voldsomme krigsfilm til stille dramaer videre til voldsom horror og absurde komedier samt alt derimellem og mere til.

Ja, der er altså meget at gå løs på. Men hvordan pokker skal du så vælge hvilke film, du vil se, når der er mere end 150 titler på programmet? Jo, du sætter dig ned og læser festivalens program igennem. Udover filmvisningerne er der desuden også både koncerter, events med mere, mens der vanen tro også dukker både instruktører og skuespillere op.

Men skulle du have svært ved at manøvrere i det store udbud, anbefaler jeg her 10 titler, du skal se. Eller i hvert fald meget grundigt overveje at se.

– Læs mere om CPH PIX og de mange film på deres site her og på Facebook her.

TOKYO TRIBE (instr. Sion Sono | Japan | 2014 | 116 min.)
Den japanske instruktør og vildbasse Sion Sono er en af mine personlige favoritter. Blandt andet fordi, han har lavet en af verdens absolut bedste film – den komplet vanvittige og mere end blodige Cold Fish fra 2010. Men se også lige Suicide Club, Love Exposure og Guilty of Romance.

Det giver sig selv, at du skal se hans nyeste film, Tokyo Tribe, der beskrives som en hiphop-musical, der involverer både kung fu, sværd og blod, der sprøjter. En tiltalende kombination, der lyder til at lade Sion Sono udfolde sig på vanlig anarkistisk måde. Nej, der er absolut ingen grund til ikke at glæde sig.

tokyo tribe pix

REALITY (instr.: Quentin Dupieux | Frankrig, Belgien | 2014 | 87 min.)
Der venter uden tvivl endnu en både grotesk, vanvittig og absurd sjov film, når den franske instruktør Quentin Dupieux igen indtager CPH PIX. Jeg har haft fornøjelsen af både Wrong og Wrong Cops på foregående festivaler og nu gælder det så Reality.

Og hvad mere end en ”falleret b-gyserinstruktør, en mand med tilbagevendende cross dressing-mareridt og en eksemramt tv-kok i rottekostume” har du brug for, for at indlæse billet til filmen? Nej vel. Kom så af sted.

reality pix

ONE ON ONE (instr. Kim Ki-duk | Sydkorea | 2014 | 122 min.)
Personligt behøver jeg ikke vide andet, end at det er Kim Ki-duk, der står bag filmen førend, at jeg har besluttet mig for, at det er en film, jeg skal se. Den sydkoreanske auteur står nemlig bag fremragende film som The Isle (den vises desuden på festivalen med en on location-visning gennem Københavns kanaler), Forår, sommer, efterår, vinter … og forår, Tomme huse og Pieta.

Både smukke og grumme film, der elegant og indtagende tager hånd om tabuer og forbudte følelse. Du ved, småting som voldtægt, incest og utroskab. Og med One on One lader det til, at Kim Ki-duk er i sit grumme humør med mord og ondskab i brutal forening. Den glæder jeg mig selvfølgelig til. Du bør gøre det samme.

one on one pix

TURBO KID (instr. Anouk Whissell, François Simard, Yoann-Karl Whissell | Canada, New Zealand 2015 | 95 min.)
Det af de bedste indslag i ABC’s of Death fra 2011 er T Is for Turbo. Nu er folkene bag den nostalgitrippede og 80’er-indbydnede kortfilm klar med en spillefilm, der byder på samme indbydende kombination af 80’er-science fiction, blodsprøjtende action og synthesizere.

Eller ”Mad Max møder Hobo With a Shotgun”, som programmet skriver. Med andre ord, så lader det til, at Turbo Kid kommer til at stå for en af dette års mest underholdende, kulørte og VHS-elskende filmoplevelser. Jeg har i hvert fald uden tøven sikret mig en plads i biografen.

turbo kid pix

OVER YOUR DEAD BODY (instr. Takashi Miike | Japan | 2014 | 93 min.)
Okay, er der noget, som jeg virkelig kan blive godt gammeldags skræmt af, så er det spøgelser – og skal være døden nær på grund af angst, så er japanske spøgelser den rette vej for mig. Derfor lyder Takashi Miikes nyeste film til at være det helt rette afsæt for grusomme mareridt.

Den yderst produktive japaner er nemlig med Over Your Dead Body tilbage i horrorland med en spøgelseshistorie. Han har tidligere blandt andet givet dig mareridt med Visitor Q og Ichi the Killer, men den alsidige filmskaber har også gjort sig inden for blandt andet gangster-, action- og komedie-genren. Men uanset genre, så er Takashi Miike altid værd at gå i biografen for.

over your dead body pix

A HARD DAY (instr. Kim Seong-hun | Sydkorea | 2014 | 111 min.)
Hvis du kun skal se én sydkoreansk actionthriller på CPH PIX i år, så er A Hard Day et virkelig godt bud. Jeg ser i hvert fald frem til både hårdkogte politifolk, skududvekslinger og onde skurke.

Og helt ærligt, hvem kan stå for programmets beskrivelse?: ”Blandingen af sort humor, bidende kritik og nervepirrende spænding er sjældent set så elegant udført.” Det kan jeg ikke og ser bestemt frem til en tur til Sydkorea.

a hard day pix

I ORIGINS (instr. Mike Cahill | USA | 2014 | 113 min.)
Hvis du har set Mike Cahills smukke science fiction-film Another World fra 2011, er du uden tvivl også klar til at indløse billet til hans nye film, I Origins. Det er en film, der sætter den evigt tilbagevendende diskussion om religion versus videnskab stævne. Og hvem vil ikke gerne lige sætte den diskussion stævne?

Præcis, det vil vi jo alle. Men er det ikke helt nok for dig, så kan jeg fortælle, at rollelisten byder på blandt andre Michael Pitt som biologen Ian Gray, mens Astrid Bergès-Frisbey spiller hans love interest og Brit Marling hans kollega.

i origins pix

IT FOLLOWS (instr. David Robert Mitchell | USA | 2014 | 97 min.)
Det kan godt tyde på, at dette er skrækfilmen, der kommer til at blive husket som årets skrækfilm på dette års CPH PIX. Den amerikanske gyser flyver i hvert fald til København på en bølge af lovprisninger og horror-hype.

Du må selv læse dig til, hvad den handler om. Men som det jo ofte er tilfældet, så er det nok også bedst bare at gå ind til filmen uden nogen anden viden, end at filmen hedder It Follows. Det har jeg i hvert fald tænkt mig at gøre.

it follows pix

STUNG (instr. Benni Diez | Tyskland/USA | 2014 | 85 min.)
Der er ikke noget, der slår en virkelig veloplagt creature feature med splat, humor og grumme monsre. Og det er præcis, hvad jeg er sikker på, Stung leverer. Det er i hvert fald, hvad både internettet fortæller mig. Og det vælger jeg så at stole blindt på.

Men egentlig behøver jeg slet ikke internettets positive omtaler, for jeg er alene solgt ved udsigten til, at filmen lader en flok kæmpehvepse sprede skræk og rædsel med disse flyvende monstre og de stakkels ofre. Bring in on!

stung pix

TUSK (instr. Kevin Smith | USA | 2014 | 102 min.)
De fleste forbinder nok den amerikanske filmskaber og tegneseriefan Kevin Smith med komedier som Clerks, Dogma og Mallrats. Men, at han kan andet og mere end at lave velskrevne komedier, beviste han allerede med den intense thriller Red State. En brutal historie om en gruppe fundamentalistiske kristne, der ikke er bange for at bruge automatvåben.

Kevin Smith slipper ganske vist ikke helt komedien med Tusk, der er en både bizar, ubehagelig og kulsort horrorkomedie, hvor den absurde kombination af hvalros og mand står centralt for den forskruede film. Jeg glæder mig.

tusk pix

– Besøg også Filmskribenten på Facebook her.
– Mine skriverier fra CPH PIX 2010, 2011, 2012, 2013 og 2014.