MALEFICENT: Angelina Jolie er skøn som hornet fe, men eventyret mangler pondus

Biografanmeldelse: Den er god nok, Angelina Jolie har både vinger, horn i panden og lidt for høje kindben i Disneys eventyrlige Maleficent. Her indtager hun titelrollen som Torneroses onde fe, der er knap så ond som sit rygte. Filmen giver nemlig en mere nuanceret historie om den ellers så grumme skurk. For bag de mørke klæder gemmer sig en tragisk kærlighedshistorie og et bristet hjerte.

En tragisk forelskelse har nemlig gjort den ellers så fredelig fe til den hævngerrige skurk, vi alle kender og som i dette eventyr kaster en frygtelig forbandelse over kongedatteren Aurora, der nu vokser op midt i striden mellem menneskenes kongerige og skovens rige, hvor Maleficent hersker. Men igen, Maleficent er aldrig sådan rigtig ond – eller for den sags skyld skræmmende eller farlig.

Maleficent 02

Den hornede fe er en såret sjæl, der hele vejen tydeligt bærer sit ømme hjerte på sit ydre. Det er selvfølgelig altid spændende at udfordre tematikker som godt og ondt, men her afføder det ikke engagerende dilemmaer, da der aldrig rigtig er en egentlig konflikt tilstede i Maleficent om det gode og de onde, hvorfor et dramatisk pondus udebliver. Maleficent er allerhøjest en smule hævngerrig.

Heldigvis har filmen andre klare styrker, blandt andet sit univers. Det er smukt, fascinerende og forførende. Lige fra de dystre skove, til åndeløse solnedgange og kampe mellem træmonstre og riddere. En gennemført kulisse for den desværre lidt ujævne fortælling og de gennemskuelige karakterer. Men nu er det også produktionsdesigneren bag Avatar og Alice i Eventyrland, der har sin instruktørdebut.

Maleficent 01

Det bærer filmen absolut præg af, men Robert Strombergs helstøbte univers er desværre ikke nok til at gøre Maleficent til mere end et ok fornøjeligt eventyr. Men det er nu bestemt heller ikke af vejen, da det hele alene er værd at se for en skøn Angelina Jolie i titelrollen – sammen med det eventyrlige univers, der nok skal gribe en, når nu historien og karaktererne har sine problemer med det.

Rollelisten byder videre på Sharlto Copley som forbitret konge, mens Elle Fanning egentlig bare er dødirriterende som en forceret smilende Aurora, jeg mest havde lyst til at ruske noget oprigtighed ind i. Ja, Maleficent er lige ved og næsten at kunne have været det forrygende eventyr som både den legendariske fe og Angelina Jolie fortjener. Men mon ikke Disney gør forsøget igen med en to’er?

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Maleficent | Biografanmeldelse”]Vurdering 3/6:
3_6 - stars
maleficent poster
Originaltitel: Maleficent, USA, 2014
Premiere: d. 29. maj 2014
Instruktion: Robert Stromberg
Medvirkende: Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning, Sam Riley, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville m.fl.
Spilletid: 97 min
Distributør: Walt Disney Entertainment[/tab][/tabgroup]

X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST: Massevis af mutanter forvilder sig ind i en kulørt rodebutik

Biografanmeldelse: Jeg skal love for, at der åbnes op for posen med kulørte mutanter i X-Men: Days of Future Past. Her vrimler det med både nye mutanter og gamle kendige. Desværre vrimler de rundt i en noget ujævn rodebutik, hvor tidsrejser, koldkrigsdrama og lidt for mange plottråde drukner karakterne. Heldigvis kan man læne sig tilbage og lade sig gennemtæve af action og buldrende effekter.

Nå, men lad mig lige ridse filmen præmis op. Fremtiden er endt helt i hundene, da såkaldte Sentinels, nogle robotlignende våbenmonstre, der var skabt til at dræbe mutanter, nu har vendt sig mod alle levende væsner. Verden er således endt i en grum apokalypse. Derfor bliver Wolverine med mutant-hjælp sendt tilbage i tiden, hvor han i 1970’erne skal forhindre begivenheden, der sidenhen førte til undergangen.

x-men days of furture past 01

Egentlig et simpelt tidsrejse-setup, men desværre mudres mutant-strabadserne ind i flere plottråde end historien formår at forløse tilfredsstillende. Det resulterer i karakterer, der på trods af alvorstunge og oprigtige dialoger aldrig rigtig får følelsesmæssig tyngde. For lige som filmen begynder at fostre noget dramatisk pondus, væltes det af endnu et actionfyldt effektorgie eller en skamskudt plottråd.

Man får ellers perlerækken af favoritmutanter. Hugh Jackman er igen en gnaven Wolverine, mens man får både den gamle og unge version af Professor X og Magneto – henholdsvis Patrick Stewart og James McAvoy, Ian McKellen og Michael Fassbender. Læs hertil Jennifer Lawrence som den hamskiftende Mystique, Peter Dinklage (med skovsnegl) som Sentinels-opfinderen, Nicholas Hoult som Beast, Halle Berry som Storm og Ellen Page som Kitty Pryde.

x-men days of furture past 02

Ja, der er endnu flere karakterer, men det er bare lige de mest centrale – give or take. Historien drejer sig dog primært om Wolverine, de unge versioner af Professor X og Magneto samt Mystique. Men selv med dette fokus, forvikler historien sig ind i blindgyder, der konstant forhindrer filmen i rigtigt at løfte sig ud af sine mange plottråde, der ender med at hæmme historien, mere end at nuancere og engagere.

Ja, nyeste kapitel i mutant-sagaen er desværre noget kulørt rod. Heldigvis også ok underholdende kulørt rod. For der er actionscener, der overvinder plothullerne og blot imponerer. Men på trods af oprigtige forsøg på at give historien karaktermæssig tyngde, udeblev det følelsesmæssig engagement. Så selvom Bryan Singer, der stod for de første to solide X-Men-film instruerer, ender denne mutant som en skuffelse.

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”X-Men: Days of Future Past | Biografanmeldelse”]Vurdering 3/6:
3_6 - stars
x-men days of future past poster
Originaltitel: X-Men: Days of Future Past, USA, 2014
Premiere: d. 22. maj 2014
Instruktion: Bryan Singer
Medvirkende:
Hugh Jackman, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Anna Paquin, Ellen Page, Nicholas Hoult, Peter Dinklage, Ian McKellen, Patrick Stewart m.fl.
Spilletid: 130 min
Distributør: 20th Century Fox[/tab][/tabgroup]

THE SALVATION: Mads til hest i klichétung og kedelig western

Biografanmeldelse: Ja, den er god nok, The Salvation er noget så usædvanligt som en dansk western, der udspiller sig i 1870’erne USA. Det er så mindre usædvanligt, at man i hovedrollen finder Mads Mikkelsen som den hævngerrige nybygger Jon med ansigtet lagt i de helt rette alvorsfolder. Men nu er der heller ikke så meget at grine af, for hans søn og hustru myrdes nemlig brutalt af nogle karikerede skurke.

Men der er dobbeltop på hævnen. For en af morderne som Jon får skudt en kugle i panden på, viser sig at være bror til den nådesløse Delarue, der nu vil Jon til livs – og han har selvfølgelig en bande af beskidte lovløse til sin hjælp. Det er således den velkendte ene mand mod et beskidt dusin, der her kridtes op til, mens skuddueller, mandsmod og hævn vejrer i den tørre prærieluft.

salvation biograf 02

Det hele emmer med andre ord af western på den gode gamle måde – men også på den pokkers klichétunge måde. Men fred med klichéerne, for de følger på sin vis med genren. Problemet snarere, at historien er kedeligt forudsigelig og filmen blot jævnt kedelig. Det skyldes blandt andet, at dramaets fundament aldrig slår troværdig rod, hvilket gør det svært for et oprigtigt engagement at indfinde sig.

Forholdet mellem Jon, hans hustru og deres søn bliver nemlig ikke etableret før tragedien forvandler den fredelige danske nybygger til en hævngerrig cowboy. Jeg mærker ganske enkelt ikke den smerte, Jon rammes af. Familien og kærligheden er alt for overfladisk beskrevet – ja, på det nærmeste fraværende. Men jeg køber selvfølgelig præmissen om hævnen og forstår motiverne.

salvation biograf 01

Men et følelsesmæssigt engagement er lige så fraværende som troværdigheden i de computergenerede flammer, filmen noget forkølet præsenterer publikum for. Heldigvis er det lykkedes instruktør Kristian Levring at skabe en western, der overordnet ligner en rigtig western, og så holder filmen et ganske godt tempo, mens Mads Mikkelsens sammenbidte fjæs passer perfekt ind på prærien.

Jeffrey Dean Morgan er herligt kliché-ond som Delarue, mens både Mikael Persbrandt, Jonathan Pryce og Eva Green også udgør er godt modspil til Mads Mikkelsen. I biroller virker Eric Cantona dog noget forvirret og Nanna Øland Fabricius aka Oh Land burde savne sin mikrofon. Ja, The Salvation er klichétung, kedelig og mangler mindeværdige momenter, men den ligner dog en western.

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”The Salvation | Biografanmeldelse”] Vurdering 3/6:
3_6 - stars
salvation poster
Originaltitel: The Salvation, Danmark | England | Sydafrika, 2014
Premiere: d. 22. maj 2014
Instruktion: Kristian Levring
Medvirkende:
Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan, Eric Cantona, Mikael Persbrandt, Jonathan Pryce, Michael Raymond-James og Nanna Øland Fabricius m.fl.
Spilletid: 91 min
Distributør: Nordisk Film[/tab][/tabgroup]

FROST: Snefygende eventyr er sødt og flot, men også keeedeliiigt

Blu-ray-anmeldelse: Det hele er sådan set både sødt, flot og opbyggeligt i Disneys seneste animerede eventyr Frost. Eventyret har også en fin alvor indbygget i sig, der giver dramaet mere tyngde. Hele affæren er desværre bare ujævnt fortalt, mens man heller ikke for alvor kommer ind på livet af karaktererne. Nå ja, og så slår musical-numre mere eller mindre irriterende ned i filmen undervejs.

Der er ellers i udgangspunktet svung på familiedramaet. De to søskende Anna og Elsa bliver nemlig splittet fra hinanden, da Elsa med sine overnaturlig evner ved et uheld lægger hele sit land i evig vinter. Hun flygter og forskanser sig langt ude i ingenting som den onde snedronning, hun nu udnævnes til. Anna teamer derfor op med en bjergbestier og hans elg for at finde Elsa og ophæve den iskolde fortryllelse.

Frozen Frost blu-ray 02

Historien bærer altså potentialet i sig til en medrivende omgang eventyr. Det potentiale forløses desværre bare aldrig rigtigt. Et problem er blandt andet, at de to søstre aldrig rigtig foldes ud og altså ikke får følelsesmæssigt fat. De er begge noget skitseagtigt slået an, præcis som forholdet mellem dem filmen igennem. Det giver problemer for mit engagement i løjerne, da de er filmens omdrejningspunkt.

Hertil kommer, at filmen ganske enkelt er fattig på mindeværdige karakterer. Jo vist, Anna og Elsa fungerer ganske ok, men de er ikke ligefrem mindeværdige – hertil er de for unuanceret og ufarligt skildret. Søde, korrekte og altså uden nævneværdig personlighed. Der er dog lidt vellykket side-kick og comic relief at hente i den charmerende elg, mens den fjollede snemand Olaf aldrig rigtig fungerer for mig.

Frozen Frost blu-ray 03

Der er dog heldigvis ganske fin fremdrift i eventyret, hvilket er med til at holde søvnen på afstand, og så møder man også et ganske cool snemonster. Men der går bare for lang tid imellem reel spænding og troværdige faremomenter til, at Frost bliver andet end en lidt for finpoleret, ufarlige og fersk omgang Disney-eventyr. Men det skal man som bekendt heller ikke være helt utilfreds med.

Filmen – Frost, 3/6: 3_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Det er muligt filmen ikke var det store sus for mig, men den gør sig upåklageligt på Blu-ray. Billedet er knivskarpt, detaljerig og veldefineret hele vejen, mens også det dynamiske lydspor imponerer med sine velbalancerede niveauer, hvor alt går klart igennem. Sådan. Desværre er ekstramaterialet ikke vildt imponerende, men byder trods alt på lidt guf.

Mest interessant er den sjove, animerede kortfilm En vild tur (Get a Horse!) med Mickey Mouse animeret i old school-stil (6 min.) samt et kort indslag om Walt Disneys kærlighed til eventyr og det at lave dem til film (7 min.). Videre er der en tre-minutter lang sang, der fortæller om filmens tilblivelse (3 min.), en række slettede og ufærdige scener som filmens to instruktører guider en igennem (7 min.) samt en række musikvideoer med filmens sange (16 min.).

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE| Billede 6/6 6_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Frost | Blu-ray-anmeldelse”] Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars
frost cover
Originaltitel: Frozen, USA, 2013
Release: d. 10. april 2014
Instruktion: Chris Buck, Jennifer Lee
Medvirkende:
Kristen Bell, Josh Gad, Idina Menzel m.fl.
Spilletid: 90 min.
Udgiver: Walt Disney Studios Home Entertainment[/tab][/tabgroup]

En ærlig trailer for Godzilla – altså den fra 1998

Nu hvor det japanske kæmpebæst Godzilla atter hærger biograferne, så er det selvfølgelig oplagt lige at aflægge Roland Emmerichs Godzilla fra 1998 et besøg igen. Du ved, bare lige for at se om den nu også er så håbløs som dens omdømme. Det er præcis, hvad gutterne bag Honest Trailers har gjort.

Du trykker play på videoen herover for at se, hvordan en ærlig trailer for filmen tager sig ud. Men endnu vigtigere, så tager du i biografen og ser Gareth Edwards’ Godzilla, som jeg kun varmt kan anbefale – også selvom den ikke har Puff Daddy på soundtracket.

– Se flere Honest Trailers HER.
– Besøg Filmskribenten på Facebook HER.
– Læs min anmeldelse af Godzilla HER.

godzilla cute

Alle fejl i X-Men: First Class på 8 minutter

Marvels mutanter indtager snart biografen igen med X-Men: Days of Future Past, opfølgeren til Matthew Vaughns’ ret så vellykkede X-Men: First Class fra 2011. Men inden du igen kan læne dig tilbage og nye Wolverine og alle de andre mutanter for fuld udblæsning, så tryk lige play på videoen herover.

For godt nok er X-Men: Days of Future Past en ret så solid omgang superheltefilm, men man kan selv sagt også lave sjov med den – det er trods alt en film om mutanter. Det er præcis hvad folkene bag Everything Wrong With-videoerne har gjort, og ja, de rammer sgu hovedet på sømmet flere gange. Men det kan du jo lige selv se, om du også synes er tilfældet.

– Se Everything Wrong With-videoer HER.
– Besøg Filmskribenten på Facebook HER.
– Læs min Blu-ray-anbefaling af X-Men Collection HER.

hugh jackman happy

GODZILLA: Kæmpemonstre er monster god underholdning

Biografanmeldelse: Man kan vel godt kalde japanske Godzilla for filmmonstrenes fader. Det er i hvert fald et af de mest ikoniske monstre nogensinde, der siden sin første optræden i Godzilla fra 1954 har hærget løs i adskillelige film. Nu rejser det enorme bæst sig på ny i Gareth Edwards dystre, storslåede og medrivende genfortolkning.

Filmens præmis er måske simpel, men filmen byder på ikke så lidt af overraskelser. Både med hensyn til monsteraction og historien, hvilket kun er en god ting. For netop uforudsigeligheden, der allerede slås an tidligt i filmen, er med til at sætte en intens tone af usikkerhed og faremoment, hvilket fastholdes filmen igennem – sådan cirka. Ja, filmen klarer sig bestemt helskindet gennem et par ujævnheder.

godzilla 2014 02

Godzilla udspiller sig i et regnvådt univers af nedtonede farver og frygt. Her er det virkeligheden, der invaderes af monstre – befriet for ironisk og kulørt distance til sine monstre og karakterer. Det fungerer uden at det bliver Hollywood-sentimentalt eller kvalmende patosfyldt. Det kan man blandt andet takke filmens cast for. Her er Bryan Cranston bevægende og engagerende som en videnskabsmand, der med sin søn – en resolut Aaron Taylor-Johnson – er tragisk forbundet med monstrets genkomst.

Men inden vi får lov at se det mastodontstore bæst i fuldt vigør, gælder det karakterne, mens man også lærer mere om monstrets historie, og så peppes der velbalanceret op med regeringshemmeligheder, terrorfrygt og krigstematik. Én ting er dog menneskeskæbnerne, temaer som nemesis samt etiske problemstillinger om menneskets kynisme og hovmod, en anden er monstrene.

godzilla 2014 01

For det er jo dem, det hele i grunden handler om. Store monstre, der smadrer hinanden og alt omkring sig. Her skuffer filmen bestemt ikke. Ja, jeg kunne sgu godt lide, at man skal vente til filmens sidste akt før det hele for alvor eksploderer i bastant, massiv og monstrøs monsteraction. Her får menneskene den plads, de ret beset har, når det gælder Godzilla, og det er henvist til kulissen som de forsvarsløse og ubetydelige statister de er, når monstrene slår sig løs.

Godzilla er instruktør Gareth Edwards kun anden spillefilm og han imponerer på mest medrivende vis med denne massive og tonstunge omgang monsterdestruktion, der udover Tayler-Johnson og Cranston også gives menneskelig tyngde af Ken Watenabe, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche og Sally Hawkins. Men det er så absolut monstrene, der vinder slaget i sidste ende, og det på mest tilfredsstillende vis. Brøøøl!

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Godzilla | Biografanmeldelse”]Vurdering 5/6:
5_6 - stars
Godzilla 2014 poser
Originaltitel:Godzilla, USA, 2014
Premiere: d. 15. maj 2014
Instruktion: Gareth Edwards
Medvirkende:
Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, Sally Hawkins, David Strathairn, Bryan Cranston m.fl.
Spilletid: 123 min
Distributør: SF Film[/tab][/tabgroup]

THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY: Ben Stillers eventyr er en sand fornøjelse

Blu-ray-anmeldelse: Der er en simpel, men eviggyldig sandhed at hente i Ben Stillers rørende, smukke og morsomme The Secret Life of Walter Mitty, og det er, at man skal gribe livet. At det så er en sandhed, der kan være svær at efterleve, det er en anden snak. For selvom livet befinder sig lige for næsen af os alle sammen, kræver det også mod at hoppe ud i det – at følge sine drømme. For gør man det, kan man også fejle, blive såret og miste.

Men prøver man ikke, har man allerede tabt. Det må Walter Mitty sande, da han pludselig tvinges til at gribe livet og eventyret. Han arbejder nemlig som fotofremkalder for Life Magazine, hvor fotografen Sean O’Connells negativ til fotoet, der skulle på magasinets sidste forside er forsvundet. Derfor må Walter nu begive sig ud på en rejse for at finde frem til den mystiske Sean for at få fat i negativet.

walter mitty 03

Walters livlige dagdrømme bliver med andre ord pludselig til virkelighed. Der er selvfølgelig også kærlighed med i ligniningen, for altid søde Kristen Wiig spiller Walters kollega Cheryl, som han selvfølelig er varm på, men for genert til rigtigt at gøre noget ved det. Så ja, det er både livet med vandringer på bjergrykke, samt det nære liv med kærligheden, der skal gribes.

Udover at Ben Stiller indtager hovedrollen, har han også instrueret. Begge dele er han lykkedes virkelig godt med. Han forvalter med stor naturlighed rollen som den lidt generte og akavede, men søde, dedikerede og intelligente Walter, mens filmen bugter sig veloplagt afsted med et fortællemæssigt overskud i velgennemtænkte billedkompositioner, der gør at filmen aldrig mister sin visuelle dynamik.

walter mitty 01

Det går bogstaveligtalt over stok og sten, fra det ene vilde dagdrømmeri til virkelighedens rejser på smukke bjerge. Desværre er filmens ganske heftige tempo også en smule med til, at man ikke kommer helt ind bag karaktererne. Men heldigvis nok til at man forstår og hepper på dem. Men der er altså ikke mange komplekse nuancer at komme efter i dramaet eller filmens temaer.

Det gør dog ikke det store, for man bliver i pokkers godt humør af filmen, der er baseret på en novelle af James Thurber fra 1939, som blev filmatiseret første gang i 1947. Ben Stiller leverer således både elegant, veloplagt og morsomt en velmenende reminder om, at man skal gribe livet, gå efter drømmen og finde eventyret, der altså ikke behøver være på toppen af Mount Everest, men også kan findes lige om hjørnet.

Filmen – The Secret Life of Walter Mitty, 4/6: 4_6 - stars_LILLE

walter mitty 05

Ekstramateriale, billede og lyd:
Ben Stillers strabadser gør sig i den grad godt på Blu-ray. De mange smukke billeder gengives veldefineret, klart og med store detaljegrad, mens farvepaletten er både mættet og velbeskrevet. Det dynamiske lydspor er også en sand fornøjelse med sine  velbalancerede niveauer, hvor alle elementer kommer til deres ret. Der medfølger også en stak helt ok, men også lidt overfladisk ekstramaterie.

Her får man en række slettede, forlængede og alternative scener (i alt 17 min.), mens en ni-delt behind the scenes giver et fint indblik i filmens tilblivelse, lige fra historien til karakterne og musikken videre til locations og casting (38 min.). Slutteligt får man en musikvideo med José González og så kan man klikke sig igennem et galleri med referencebilleder.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 | 5_6 - stars_LILLE Lyd 6/6  6_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”The Secret Life of Walter Mitty | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
walter mitty cover
4_6 - stars
Originaltitel: The Secret Life of Walter Mitty, USA, 2013
Release: d. 1. maj 2014
Instruktion: Ben Stiller
Medvirkende:
Ben Stiller, Kristen Wiig, Shirley MacLaine, Sean Penn m.fl.
Spilletid: 115 min.
Udgiver: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]

NYMPHOMANIAC: Lumre Lars’ intellektuelle bollefest driller med et eksistentialistisk, morsomt og brutalt kig ind i seksualiteten

Blu-ray-anmeldelse: Drop lige de forbehold du eventuelt måtte have mod Lars von Trier. For han er altså en både morsom og drillesyg mand, der altid leger med sit publikum. Det er også tilfældet med hans seneste opus, den seksuelle dobbeltdækker Nymphomaniac. En fire timer lang rejse gennem en kvindes seksuelle eskapader, fra barnsben til hun er 50 år. Ja, bare rolig, der er både stive pikke, våde vaginaer og sæddryppende mundvige.

Denne version af filmen er dog ikke Triers egen, der er halvanden time længere, og som verden endnu har del to til gode af. Trier har dog accepteret denne kortere version, selvom han angiveligt ikke har deltaget i klipningen af den. Triers version skulle blandt andet være mere eksplicit, så det bliver spændende at se, hvad den længere spilletid vil gøre for oplevelsen af, hvad der allerede er et bæst af en film.

nymphomaniac 02

Her er nemlig tale om en fascinerende, dragende og tankevækkende film, der ganske vist har seksualiteten som motor, men i lige så høj grad handler om ensomhed og afhængighed, det at søge relationer og nærvær, at mærke sig selv og sine følelser – og om gode og dårlige mennesker. I centrum finder man Charlotte Gainsbourg som den selvbetitlede nymfoman Joe. Hun bliver fundet forslået i en baggård af den intellektuelle Seligman, der spilles med fin tilbageholdenhed af Stellan Skarsgård.

Hjemme i Seligmans spartanske eneboerbolig fortæller hun ham sin livshistorie. Man får således i tilbageblik indblik i hendes liv og mange seksuelle møder, jagten på kærlighed og anerkendelse. Det er Stacy Martin, der lægger krop til den unge Joe, som helt forrygende balancerer det uskyldige med det kalkulerede, det følsomme og kolde. En kvindekarakter, der ganske enkelt er fængslende at følge hele vejen.

nymphomaniac 01

Ja, der er seksuelt eksplicitte scener, men de er ikke tomme provokationer, men fungerer som nødvendige scener for forståelsen af Joe, seksualiteten og forholdet mellem mand og kvinde. Det, at filmen udspiller sig i tilbageblik, hvor hvert af de otte kapitler omhandler en periode i Joes liv, giver filmen en helt litterær karakter, hvor Seligman intellektuelt dissekerer Joes liv og filmens tematikker. Trier taler altså her mere til hjernen end til skridtet.

Det er desuden et forrygende cast, der lægger krop til Triers løjer, hvor der blandt andet legende tegnes tal op på billedet og indklippes gamle filmstrimler for at understrege en pointe. Drilsk og uforudsigeligt. Nå, men det var rollelisten. Her finder man blandt andet også Shia LaBeouf som Joes langvarige flamme, Christian Slater er Joes far og så dukker Jamie Bell op i en hårdtslående rolle, mens en ilter Uma Thurman smækker sorthumoristisk med dørene. Ja, selvfølgelig skal du se den.

Filmen – Nymphomanic, 5/6: 5_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Udgivelsen fordeler dog på to skiver – filmens del et og to. Desværre medfølger der absolut intet ekstramateriale. Mon ikke man må vente med at få det til Triers egen version udgives? Til gengæld gør filmen sig virkelig godt på Blu-ray. Billedet står veldefineret, detaljerigt og med en smukt udfoldet farvepalet. Lydsporet er ligeledes en fornøjelse med sine klare og velbalancerede niveauer. Sådan.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE | Billede 5/65_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Nymphomaniac | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars
nymphomaniac cover
Originaltitel: Nymphomaniac, Dansk | Tysk | Svensk | Fransk | Britisk, 2013.
Release: d. 24. april 2014
Instruktion: Lars von Trier
Medvirkende:
Charlotte Gainsbourg Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia Labeouf, Christian Slater, Uma Thurman, Jamie Bell, Willem Dafoe, Connie Nielsen, Nicolas Bro, Udo Kier m.fl.
Spilletid: 4 timer
Udgiver: Nordisk Film[/tab][/tabgroup]

DIRTY HARRY COLLECTION: Clint Eastwood skuler bedst af alle

En filmserie, du skal se: Selvom du ikke måtte have set en eneste af de fem Dirty Harry-film, kender du den legendariske replik, ”Do I feel lucky? Well, do ya, punk?”, samt selvfølgelig også one-lineren ”Make my day.” Nu er filmene udkommet i en Blu-ray-boks, der gør filmene og ikke mindst Clint Eastwoods ikoniske karakter som den snerrende betjent ”Dirty” Harry Callahan og hans .44 Magnum ære.

Den først film i serien, Don Siegels Dirty Harry, åbnede ballet på fornemste vis i 1971 og blev siden fulgt af Magnum Force (1973), The Enforcer (1976), Sudden Impact (1983) og The Dead Pool (1988). Alle film er bestemt ikke lige gode, men som du nok har regnet ud, er de alle værd at se – ikke mindst takket være Clint Eastwoods iltre karakter, der kan skule bedre end nogen anden betjent.

dirty harry collection 02

Filmene er desuden blevet pudset ret så flot af til Blu-ray. Både billede og lyd fungerer godt på de fem film, hvor der en smule forskel fra film til film. Men helt overordnet står billedet veldefineret, farvemættet og detaljerigt på alle film. De forskellige lydspor gør sig også godt, selvom replikkerne ikke altid er lige klart gengivet. Men generelt er her også tale om tilfredsstillende lydspor.

Herudover byder udgivelsen på et pænt udbud af ekstramateriale, hvor den første film i rækken har det største og bedste udbud. Hver film er dog blandt andet ledsaget af et kommentarspor, mens man også finder forskellige featuretter til hver film. Dirty Harry Collection får med andre ord mine varmeste anbefalinger, for selvom niveauet på filmene er svingende, er Clint Eastwood som Dirty Harry alle fem film værd.

[tabgroup][tab title=”Dirty Harry Collection | En filmserie du skal se”]
dirty harry collection cover
Indeholder: Dirty Harry (1971), Magnum Force (1973), The Enforcer (1976), Sudden Impact (1983) og The Dead Pool (1988).
Release: d. 6. maj 2014
Instruktion: Don Siegel m.fl.
Medvirkende:
Clint Eastwood, Andy Robinson, Harry Guardino, Reni Santoni m.fl.
Spilletid: 102 min., 122 min., 96 min., 116 min., 91 min.
Udgiver: Warner Bros. Entertainment[/tab][/tabgroup]