Meget lang travetur er lidt for ufarlig

Det kan godt være, at der bliver gået meget i Ringenes Herre-filmene, men i ’er-vi-der-ikke-snart-traveturs-dramaet’ The Way Back kommer en flok krigsfanger også på noget af en gåtur. For efter at have undsluppet en grum sovjetisk fangelejr i det kolde Sibirien, går turen 6500 km mod friheden i Indien. En smuk, men også noget tam tur, der mere passende kunne have heddet The LONG Way Back.

Året er 1941 og fangerne, der er på flugt fra kommunismens omklamrende klør har en lang tur i vente. Fra bidende kulde og endeløse bjergrygge videre gennem den glohede Gobi-ørken i Mongoliet og over Himalaya-bjergene. En umenneskelig tur, der i den grad sætter viljen til overlevelse på prøve. Menneskeligt drama i ekstremer, billedskøn natur og et politisk bagtæppe – så burde den drama-ged være barberet.

Desværre ikke. Jo, billederne er ganske vist smukke – men til tider lidt for ’National Geographic-smukke’ til at alvoren i den livsfarlige flugt slår igennem. Herudover står persontegningerne ikke specielt stærkt og det bliver hurtigt svært at holde styr på hvem der er hvem – og man bliver desværre også til en hvis grad ligeglad.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Men nu skal jeg ikke tale filmen helt i sænk, for historien er i sig selv fascinerende, billederne dragende og med mildt poetiske strejf undervejs glider traveturen ned, sådan da. For spændingen er til at overse og dramaet blandt de udsultede ’vandrere’ får aldrig rigtig gennemslagskraft.

Nå ja, blandt fangerne finder man bl.a. et par ’Hollywood-hunks’. Colin Ferrell giver den som skrupelløs vaneforbryder med tatoveringer over hele kroppen, russisk accent og vanvid i øjnene, mens en skarpskåret Ed Harris er den rationelle overlever. Han passer godt ind i sceneriet med sit fugede ansigt.

Herudover er også briten Jim Sturgess og altid søde Saoirse Ronan med på turen. Ja, og så nogle andre. Men man kommer som sagt ikke rigtigt ind på livet af den hårdtprøvede flok, hvorfor den farlige tur også mister nerve og dramaet nærvær. Nej, den alsidige og ellers garvede instruktør Peter Weir (Master and Commander, The Truman Show) får ikke det optimale ud af historien, der utroligt nok er baseret på en virkelig fortælling.

Håndværket er dog i orden og billederne holder det meste af vejen tomgangen på afstand. Desværre hastes et ellers ømt og hjerteskærende slutspil igennem, hvor der også diskes op med en kikset montage af historiens gang. Et desværre lidt for hurtigt punktum på en (meget) lang tur.


Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen står med et flot billede, hvor det både barske og smukke landskab kommer til sin ret med fint afstemte farver, god detaljegrad og solide kontraster. Lydsiden er ligeledes medrivende, hvor bl.a. naturens kræfter suser med godt svung.

Ekstramaterialet består af en række slettede scener (20 min.), som ikke er vildt omhidsende, men man finder også en udmærket lille ’The Making of’ (32 min.), hvor man kommer med til flere af de bjergtagende locations og får interviews med folkene foran og bagved kameraet.Originaltitel:
The Way Back, USA, 2010
Instruktion: Peter Weir
Medvirkende: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell, Saoirse Ronan m.fl.
Spilletid: 2 time 12 min.
Udgiver: Scanbox Entertainment