Vittig ungdomskomedie er sit gode rygte værd

De fleste kender godt til, at en lille hvid løgn hurtigt spredes og snart kan tage form af den skinbarlige sandhed. I Easy A tages denne situation til sit yderste. For da Olives uskyldige løgn om at have været sammen med en ældre fyr spredes, ændres hendes liv. Fra at have været nærmest usynlig, udnævnes hun nu til skolens billige tøs.

Men i stedet for at mane rygtet i jorden, hvilket også viser sig at være umuligt, spiller hun med på løgnen. Dels fordi den nye opmærksomhed er meget sjov og samtidig nyder hun også at kunne give en fuck-finger til skolens kristne slæng, der frelst prædiker afholdenhed inden ægteskabet. Men Olives nye status får uforudsete konsekvenser for både venskaber, potentielle kærester og hendes selvopfattelse.

Easy A er en både skarp, vittig og velspillet ungdomskomedie, der intelligent får sat problematikker om rygte og omdømme i spil, både i forhold til en frelst seksualmoral, men også det ofte urimelige hierarki, man finder blandt piger og drenge, når det kommer til scoringer – her vellykket sat i scene ved Olives omfavnelse af løgnen.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Easy A er uden tvivl Emma Stones film. Hun bærer hovedrollen med en kæk skarphed og til tider klodset charme, der er svært uimodståelig – med mindre man selvfølgelig bare synes hun er pisseirriterende, hvilket der bestemt er risiko for med hendes dybe røst og løsslupne fandenivoldskhed. Men jeg bed nu på.

Desuden finder man en række fremragende biroller, bl.a. er scenerne med Olives forældre helt forrygende. Her brillerer Patricia Clarkson og ikke mindst en sarkastisk Stanley Tucci som både skøre og velmenende forældre. Og så er det altid en fornøjelse at se Malcolm McDowell i en bidskt rolle, her som streng rektor, mens Thomas Haden charmerer som Olives favorit-lærer.

Filmens sidste akt får dog en smule let løst problemerne og samtidig bundet en fin kærlighedssløjfe på den appetitlige pakke. Det ændrer dog ikke på, at Easy A er en både underholdende og intelligent ungdomskomedie, der skarpt fortæller om de problemfyldte teenageår og rygtes magt. Jep, det er ganske enkelt bare en fornøjelse at se et velspillende cast og et vittigt manuskript i spil.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Udover at billedet står farvemættet og lydsporet spiller velbalanceret, finder man også en fin og letfordøjelig omgang ekstramateriale på Blu-ray-udgivelsen. Her får man et muntert kommentarspor med Emma Stone og instruktør Will Gluck, der fortæller med entusiasme og god kemi om stort og småt. Man kan også se filmen med trivia om produktionen, inspiration og referencer poppende op undervejs.

Herudover finder man en række korte features på i alt små 50 minutter. Det er den obligatoriske omgang spas fra settet, Emma Stones audition og interviews med folkene bag. Udover at der bliver skamrost både til højre og venstre, er også fine tanker om bl.a. filmens tema, sprogbrug og inspiration fra 80’ernes ungdomsfilm.


Originaltitel: Easy A
, USA, 2010
Instruktion:
Will Gluck
Medvirkende:
Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson, Cam Gigandet, Lisa kudrow, Aly Michalka, Stanley Tucci m.fl.
Spilletid:
1 time 32 min.
Udgiver:
Sony Pictures Home Entertainment