Djævelen leger kispus i tamt elevatorgys

Med en spilletid på knap 80 minutter sparkes der hurtigt gang i løjerne i elevator-gyset Devil, der som titlen antyder er med indlagt besøg af selveste Mørkets Fyrste. Her strander fem personer i en elevator med det ’men’, at en af dem er Djævelen i menneskelig skikkelse – men hvem? Lad uhyggen og gættelegen begynde… gisp!

Men ikke nok med det klaustrofobiske drama i elevatoren. For mens Djævelen i ly af mørklagte strømafbrydelser myrder den ene passager efter den anden, forsøger politiet at redde flokken ud inden sidste mand må lade livet. Desværre stjæler redningsholdet filmens fokus og man hives således ud af det egentlige gys i tide og utide.

Men den nervepirrende præmis er bestemt potent og taler direkte til ens indre detektiv – for kan man lure hvem Djævelen er? Samtidig ligger det også i kortene, at man burde blive bare en smule skræmt undervejs. Desværre udebliver uhyggen og man mister også hurtigt interessen for at gætte med på Djævelens identitet.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Filmen er simpelthen alt for forhippet på at afvikle sit plotdrejende korpus så tempofyldt som muligt, hvilket ikke efterlader mange øjeblikke af intens ro eller neglebidende stilhed, der kunne have fodret ens gættelyst. Devil spilder nemlig hverken meget tid på sine karakterer eller opbygning af stemning.

Det er da også kun på grund af filmens heftige tempo, man næsten ikke opdager, at man blot bliver taget ved næsen af et stramt pakket manuskript. Desværre lykkedes det bare ikke det ellers interessante koncept, der er udtænkt af M. Night Shyamalan (Den sjette sans) at slå klørene i sit publikum. Man er ganske enkelt aldrig interesseret i de medvirkende og heraf går ens gættelyst også fløjten.

Men denne omgang religiøs whodunnit-thriller tilsat kluntet elevator-splat er dog ikke uden kvaliteter. Bl.a. er filmens titelsekvens flot og foruroligende med sine panoramabilleder af en storby skudt på hovedet. Her ulmer noget af den usikkerhed og ondskab, der desværre udebliver i resten filmen, hvor det også kun er ganske momentant, at en smule intens klaustrofobisk gru titter frem. Øv.

Ekstramateriale:
Billedet står udmærket på Blu-ray-udgivelsen. God farvemæthed og fine nuancer, men ikke imponerende. Så fungerer lydsporet bedre, hvor det ganske solide og medrivende score fint balanceres med lydeffekter og dialog. Ret lækkert.

Der er ikke meget ekstramateriale at komme efter. Man finder blot tre slettede scener på i alt fire minutter. Her gives en kort introduktion af tre af elevatorens passagerer. Et par ret kiksede scener, som jeg godt forstår blev sløjfet. Herudover medfølger tre features på i alt seks minutter. Her krydsklippes der hektisk mellem interviewbider med folkene bag og billeder fra filmen. Overfladisk og ikke særligt interessant.


Originaltitel: Devil, USA, 2010
Instruktion:
John Erick Dowdle
Medvirkende:
Chris Messina, Logan Marshall-Green, Jenny O’Hara, Bojana Novakovic, Bokeem Woodbine, Geoffrey Arend, Jacob Vargas m.fl.
Spilletid:
80 min.
Udgiver:
Universal Pictures