CPH PIX: Uheldig hushjælp og okkulte væsner

Det er ikke kun amerikanerne der genindspiller film. Mandagens første visning var nemlig det sydkoreanske remake The Housemaid. Jeg har ikke set den koreanske original fra 1960, men genindspilningen var bestemt en både isnede og vellykket psykologisk thriller, der med køligt overblik lod spændingen og interne intriger tage til i et klaustrofobisk rigmandshjem, hvor en ny hushjælp rusker op i ”familieidyllen”.

For den søde hushjælp følger pligtskyldigt sine instrukser – også når familiefaren kræver mere end blot kindkys. Men hans utroskab er kun starten på et intenst drama i den forskruede families skød. Sikkert og ikke mindst smukt styres der mod den uundgåelige kollision – en unødvendig spektakulær finale, men uhyre effektiv og sært dragende i sin bombastiske modsætning til filmens ellers underspillede koldsindighed.

Senere på aftenen ventede den okkulte The Whisperer in Darkness, hvor en sprogforsker kommer på sporet af mystiske væsner. Filmen bygger på en H.P. Lovecraft-novelle fra 1930 og er lavet som en film fra 1930’erne. En fin og udmærket forløst idé. Komplet i sort/hvid og med en titelsekvens, der overbevisende rammer periodens stil. Dog en skam, at filmen var skudt digitalt og ikke på rigtig film.

Instruktøren Sean Branney var mødt op og svarede på spørgsmål. Det er cool med sådanne ekstra indslag på PIX og altid en fornøjelse med engagerede filmskabere, der på trods af få midler forfølger deres visioner. Filmen var delvist vellykket, men blev en kende lang i spyttet. Historien var dog virkelig interessant, bl.a. med sine forunderlige maskiner og vilde idéer om rejser til universets afkroge.

– Læs mere hos PIX om The Housemaid og The Whisperer in Darkness.