BLODIG WEEKEND 2022: Fredagsvold, influencer-gys og dansk grumhed

Blodig Weekend 2022: Den blodige weekend ramte bogstavelig talt weekenden fredag på filmfestivalen Blodig Weekend i København, hvor grumme film og andre grusomheder udspiller sig i Empire Bio til og med søndag. Så du kan nemt nå et godt gys. Kom så afsted!

Fredagens program bød på tre film og en blodig quiz, hvor man kunne få testet sin viden udi skræk og rædsel. Jeg måtte dog sidde quizzen over, da den lå samtidig med en af dagens visninger. Her stod den på et influencer-gys, dansk grusomhed og en omgang sjov og ballade-vold.

Et råt hævndrama i fuldt flor med ’Ukrudt’

BESØG BLODIG WEEKEND HER FOR MERE INFORMATION OG DET FULDE PROGRAM

Dagens første film var det satiriske influencer-gys ’Sissy’, der ganske vist havde både barndomstraumer og blodige løjer på menuen, men som dog overordnet var en mørk komedie om lortede venner, der får som fortjent. Man møder nemlig her mindfulness-influenceren Sissy, der som barn var absolut bedste venner med Emma. Venskabet er dog nu løbet ud i sandet.

Det til en dag, hvor de to tilfældigt støder ind i hinanden og Sissy nu inviteres med til en weekendlang polterabend med bruden og hendes venner. Venskabet skulle egentlig her genoptages mellem de to, men Sissy møder i stedet fraværende røvhulsvenner, der ikke ænser Sissy, mens det gamle barnenemesis Alexandra også er med.

Barndommens traumer kommer nu op til overfladen. Traumer Sissy ellers har forsøgt at lægge bag sig. Starten på filmens mere blodige del sættes nu ind i et miks af humor, sjask og some-liderlighed. Desværre lykkedes dette miks ikke helt overbevisende, mens eskapaderne en relativt kort spilletid til trods føles for lange. Det sagt, leveres der et par virkeligt vellykkede mord, der gjorde middelmådigheden værd.

Røvhulsvenner på polterabend i den satiriske ’Sissy’

Efterfølgende var der premiere på det danske voldsdrama ’Ukrudt’ af Kasper Juhl, der lod hævn, traumer, vrede og sorg samt forsømmelse og overgreb smelte sammen i et interessant forskudt fortalt narrativ. Her gælder det et mildt sagt problematisk forhold mellem to søstre – den dæmonplagede Nora og den mindfulness-dyrkende Rose.

Grundet et barndomstraume har Nora sin del af mørke hævntanker om sin søster. Mere skal ikke afsløres her, hvis man tænker at se filmen. Men vær beredt på sin del af eksistentielle voldshandlinger, der måske vil ramme sarte sjæle hårdt. Jeg blev desværre ikke rigtigt ramt af en følelsesmæssig mavepuster, men kunne bestemt og rationelt godt se ubehaget i filmens tematikker og brutale udførsel.

Der hvor ’Ukrudt’ fungerede bedst var i enkeltscener og ikke mindst nogle dybfølte præstationer fra skuespillerne. Her ikke mindst hovedrollen Mie Gren som Nora, der også har ageret medforfatter. Hun gav alt, hvad hun havde i sig. Efterfølgende var der en interessant og noget mere munter Q&A med Kasper Juhl og Mie Gren, der fortalte om deres improvisatoriske arbejdstilgang og det at kaste sig ud på dybt vand i processen.

Q&A med Kasper Juhl og Mie Gren efter visningen af ’Ukrudt’

Sidste titel i fredagens tretrinsraket skiftede gear med den fjollede gyserkomedie ’Black Friday’, der ikke kunne ramme en bedre dag at blive vist på – end ja, Black Friday. Man følger nemlig her en broget flok af medarbejde i en legetøjsbutik på Black Friday, hvor de ganske vist forventer sin del af kaos, når kunderne stormer butikken. Det de får er dog langt mere skræmmende.

For noget mystisk er styrtet ned fra himlen og begynder at forvandle kunderne til frådende monstre, der vil de ansatte til livs. Det filmen dog havde mest kørende for sig var de ækle monster-effekter i deres dejligt praktiske og slimede vælde. Ellers synes filmen underligt jappet klippet, hvor de mange jokes og gags aldrig for alvor fik gennemslagskraft. Det selvom selve Bruce Campbell var på rollelisten.

Jeg kunne godt have ønsket noget mere kreativitet i kampen mellem de ansatte og de menneskelige monstre, hvor bl.a. butikkens legetøj snildt kunne have været brugt mere opfindsomt som våben. Det sagt, så vælter filmen sig noget vaklende ind i sine mere vellykkede sidste 10 minutter, hvor monster-løjerne blev taget til nye højder. Bogstavelig talt. Men ja, så absolut skønt at være tilbage i biografen til sjask på Blodig Weekend.

Ansatte på røven i gyserkomedien ’Black Friday’