‘Living’ smyger sig elegant og sentimentalt om et levet liv

Biografanmeldelse: Elegant fortalt og forførende sentimental. Dramaet ‘Living’ tager livtag med livet og dets eftertænksomme efterår. Man følger således den ærværdige kontormand Mr. Williams, der får den fatale nyhed, at han kun har nogle måneders tid tilbage at leve i. Han er terminalt syg med kræft. Et langt liv flakker nu vemodigt forbi hans indre blik.

Et liv bag skrivebordet – som så mange andre kontorfolk – kommer med den nedslående nyhed nu til at stå i helt nyt lys hos Mr. Williams. Han er med årtiers slid og trivielt slæb som bureaukratisk papirnusser blevet som en skygge af sig selv og den mand, han engang var og gerne vil være. Han lægger derfor nu fra den ene dag til den næste sit liv om.

Han vil leve det liv, han måske slet ikke vidste, hvor meget han har længtes efter, hvor den grå hverdag har taget over og fået et tungt tag i den mutte gentleman. Kan han mon nå at gøre en forskel på sine sidste dage? Han vil i hvert fald gøre forsøget. Forsøget på at ændre om ikke andet, så bare et lille hjørne af verden omkring sig. Fra noget trist til noget livgivende og vidunderligt.

Bill Nighy indtager med nerve og nærvær hovedrollen som Mr. Williams. Han er et hele vejen dragende bekendtskab, der med små nuancerede virkemidler får skabt portrættet af et helt menneske med et langt liv bag sig. Så hvor filmen måske vakler en smule ind i det smågeneriske og sukkersøde, er han hele filmen værd. Han er rørende, empatisk og svær ikke at holde af.

Desuden er filmen indtaget af fint optegnede karakterer. Her møder man bl.a. Aimee Lou Wood som den søde og livfulde unge kollega Margaret Harris. Hun har en uskyldig sødme og charme over sig, der går fornemt i samspil med Mr. Williams. Man møder bl.a. også en række andre bureaukrater, der måske er ved at gå ned ad samme triste vej som Mr. Williams.

’Living’ er en elegant og rørende sentimental fortælling om at finde ind til meningen med livet. Selvom det er sent i livet. Filmen er en genindspilning af Akira Kurosawas ’Ikiru’ fra 1952 og er en visuelt indtagende fortælling, der med rolige skridt og sikker hånd af instruktør Oliver Hermanus bringer 1950’ernes London til live samt karaktererne og krydrer det hele med fint afstemt humor.

’Living’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Living’ har biografpremiere den 4. maj.