Dar Salim er magnetisk i den brutale og ujævne ‘Underverden 2’

Biografanmeldelse: Der er gået syv år siden, vi mødte Zaid i ’Underverden’. Nu er han tilbage i ’Underverden 2’, hvor han sidder fængslet pga. sine handlinger i den første film – og det med lange udsigter til friheden og til at se sin lille søn Noah, som han ikke har kunnet opbygge et forhold til. Så da Zaid får tilbuddet om at infiltrere det københavnske bandemiljø mod sin frihed, slår han til.

Godt nok er opgaven med livet som indsats, men håbet om at blive genforenet med sin søn trumfer alt. Zaid havde jo faktisk alt i den første film. Han var en succesfuld hjertelæge med familie og gode venner. Det altså inden han forvandlede sig til en sortklædt hævner af sin døde bror og endte i fængsel. Det er her, vi nu møder ham med langt skæg og triste øjne.

Det er PET-agenten Helle, der tilbyder ham at blive løsladt mod at gå undercover i bandemiljøet, hvor der er optræk til en blodig krig. Det med Zaid fanget i krydsilden og store konsekvenser forude, hvis ikke alt går efter planen. Det gør det naturligvis ikke. Så hvordan kan Zaid nu klare dobbeltlivet som både brutalt bandemedlem og hyggelige farmand uden at miste sig selv til volden undervejs?

Fenar Ahmad er tilbage i instruktørstolen og som medforfatter med Behrouz Bigdeli. Det er et ganske stramt og effektivt fortalt manuskript, der her bliver forløst. Desværre med et par noget store kameler, som skal sluges råt undervejs. Det gør jeg gerne, da bl.a. Dar Salim brænder benhårdt i rollen som Zaid. Han har nuanceret vildskab og skrøbelighed i både sine øjne og hele sin krop.

Hertil er Jens Ole Wowk McCoys pumpende, pulserende og medrivende score med til at løfte filmen ind i at overbevise som hårdtslående actionfilm sammen med fotograf Peter Riis’ dynamiske billeder. For godt nok er det måske småt med nuancer i karaktererne, men heldigvis er det alt sammen fortalt med god flair for tempo samt veleksekverede actionscener med pulsen i vejret.

Birgitte Hjort Sørensen er klassisk kynisk og cool agent, mens Soheil Bavi er urovækkende god som den kølige bandeboss med volden latent liggende i næverne. Så mens Zaids følsomme natur sættes på prøve og prøven også indebærer at redde en ung knægt ud af sin kriminelle løbebane, hives jeg med, men får desværre et par kameler galt i halsen, som dog glider ned takket være Dar Salim og velinstrueret action.

’Underverden 2’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Underverden 2’ har biografpremiere den 13. april.