Den sitrende ‘Corsage’ snurrer sig fast om livet på mig

Biografanmeldelse: Spændt fast som i et bur af klaustrofobiske kønsnormer, umulige skønhedsidealer og et samfunds forventninger til, hvordan hun skal og må opføre sig, står Kejserinde Elisabeth af Østrig der med korsettet om livet. Snurret stramt til, så livet næsten presses ud af hende. Året er 1877 og hun nærmer sig de 40 år, hvorfor hendes image som ung og smuk med endnu hårdere hånd skal opretholdes.

Det er livet som rebelsk kejserinde, man følger i Marie Kreutzers periodedrama ’Corsage’, der resonerer med en moderne nutid. For ganske vist er bl.a. kjolerne bedagede, de sociale omgangsformer formelle og kønsrollerne gammeldags. Men bl.a. i brugen af musik og fotografen Judith Kaufmanns pulserende billeder, gøres de stive former sitrende levende.

’Corsage’ er med andre ord en lydmæssigt levende og visuelt dragende lækkerbisken. Som en smukt anrettet kage med god tyngde af den slags, som Elisabeth ikke må røre af frygten for at tage på. Her finder man et af filmens øvrige trumfkort, nemlig Vicky Krieps, der med et drilsk blik i øjet og en melankolsk understrøm i sit væsen forsøger at gøre op med sin rolle som kvinde og kejserinde.

Kan kejserinden mon bryde fri af sit omklamrende bur, som alle omkring hende gør deres for at fastholde hende i? Bl.a. hendes kolde mand, unge regelrette søn og nejende tjenestefolk, der ligeledes selv også synes som fanger i et samfund, der ikke er meget menneskelig elastik i. ’Corsage’ er dog uden tvivl Vicky Krieps og hendes kejserindeportræts fortælling.

Ganske vist er det fortællingen om den rebelske royale, der ikke vil lade sig underkaste samtidens kvinderolle, men filmen rummer i sit på overfladen måske nok rolige væsen og tålmodige fortælletempo også en forførende fornøjelse i stemning og atmosfære. Det alt imens, den moderne hovedrolleindehaver kæmper en kamp mod det samfund, der forsøger at holde hende fastspændt.

’Corsage’ udspiller sig måske nok i et stift og opstyltet royalt miljø, men ilden brænder under overfladen hos Elisabeth, der får et medrivende liv gennem Vicky Krieps, som bærer fortællingen på sine spinkle skuldre, mens korsettet blot strammes mere og mere til. Det er en underspillet gribende, nærværende intens og filmisk fascinerende fortælling, jeg her er vidne til.

’Corsage’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Corsage’ har biografpremiere den 16. marts.