‘Beautiful Beings’ greb mig om struben med både vold og venskab

Biografanmeldelse: Der er venskab og vrede i luften i ’Beautiful Beings’, når islandske Guðmundur Arnar Guðmundsson fortæller historien om en gruppe unge teenagedrenges liv i et råt Reykjavik. De har hver især deres at slås med, men sammen står de stærkt. De tre venner beslutter sig imidlertid for efter en barsk hændelse at invitere det kuede mobbeoffer Balli ind i gruppen.

Herfra folder en både brutal og skrøbelig venskabshistorie sig ud om ung usikkerhed, vold som afløb for vreden og det at turde være sårbar i en testosteronfyldt drengegruppe. Her udfordres relationerne og ender i en beskidt voldsspiral, hvor venskaberne begynder at vakle, mens festerne tager til. Jeg får med andre ord et oprigtigt og medrivende kig ind i en verden af vold og venskab.

I gruppen finder man bl.a. Addi, der synes at være den mest normale af de fire venner. Det siger han i hvert fald selv. Men som skilsmissebarn sniger sig også sin del af svære følelser ind i hans liv, hvor mystiske drømme efterhånden også synes at påvirke ham i relationen til vennerne. Det er en begyndende rejse ind voksenlivet. En svær overgangsperiode, jeg gribes af fra start til slut.

For en ting er de fire velspillende og naturligt troværdige præstationer af skuespillerne, noget andet er filmens pulserende og flere steder helt drømmende smukke billedside, der er indfanget med nærvær og intensitet af fotograf Sturla Brandth Grøvlen. ’Beautiful Beings’ er altså også en visuelt og endvidere lydmæssigt engagerende oplevelse, der trækker nuancerne frem i teenageportrætterne.

Det er med sikker hånd, at Guðmundur Arnar Guðmundsson fortæller sin dramatiske historie, der sikkert og nervepirrende bevæger sig vej frem gennem sit nærværende narrativ, der bare tager til og til, mens jeg smides ind i flere eksplosivt overbevisende scener, hvor bl.a. volden står ubehageligt frem. Spørgsmål som hvorfor slår drengene så brutalt på tæven vejrer i vinden.

Det er ikke fordi, at her gives lette løsninger på bevæggrunden for volden, der bl.a. synes at opstå i drengenes dynamik. For selvom de alle har dæmoner i privaten, virker dette motiv ikke påduttet karaktererne, men smelter naturligt sammen med historien og miljøbeskrivelserne. ’Beautiful Beings’ er et kig ind i en grænsesøgende ungdom, der tog sit medrivende greb i struben på mig.

’Beautiful Beings’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Beautiful Beings’ har biografpremiere den 20. oktober.