‘Moonage Daydream’ er en forrygende fabulerende Bowie-dokumentar

Biografanmeldelse: David Bowie. Musiker. Mysterium. Multikunstner. Han er det hele og meget mere. Så hvordan fortæller man lige en så flerfacetteret mands liv? Opgaven synes umulig. Men med dokumentaren ’Moonage Daydream’ gør Brett Morgen et yderst vellykket forsøg. Her zoomes der ind på primært Bowies kunst og syn på livet i alle dets afskygninger. Det er ikke en faktabåret fortælling.

Dokumentaren gør fx ikke brug af årstal eller interviews med bl.a. eksperter og mennesker omkring Bowie. Her er det David Bowie selv, der sætter ord på det hele i et virvar af billedmontager, som filmen er medrivende rig på. Det via forskellige interviews fra hans liv, hvor han stilles alt fra mondæne til langt mere eksistentielle spørgsmål. Han kommer altid med interessante og menneskelige svar.

Filmens løsmaskede form leger på fornem vis med bl.a. tiden i Bowies liv, hvor der både er en progression op gennem hans karriere, men også med krydsklip i tid. Alt imens det hele krydres med alverdens bidder fra film- og kunsthistorien, skrigende fans og naturligvis musikken, her live fra kamæleonens koncerter. Fra tidligt i karrieren til stationstore begivenheder – og med et tydeligt aftryk i historien.

Alt ledsages altså af Bowies inspirerende voice-over fra interviews gennem tiden. Han er fabulerende, eftertænksom og spøgefuld i sine tanker om alt fra begrebet tid til meningen med det hele samt mere jordnære spørgsmål som, hvor han voksede op. Bowie formår med gennemført menneskelighed og oprigtigt at svare dragende og spændende på det alt sammen.

’Moonage Daydream’ er en hyldest af myten og mennesket David Bowie. Af hans kunstneriske virke, mange tanker og udvikling som både menneske og kunstner. Her er ikke en kritisk stillingtagen med bl.a. provokerende spørgsmål som sådan. Man får et positivt og tankevækkende indblik i en af nyere tids største kunstnere, mens man bombarderes af berusende farver og virile billedmontager.

Filmen fungerer som en art forrygende og fabulerende drømmespejl, der holdes op for både Bowie, men også mig som publikum, hvor jeg møder mig selv og mit eget liv. Bowie prikker hul på tiden og skubber til mine tanker på pirrende vis. Jeg behøver ikke årstal og en liste med fakta om karrieren, antal solgte plader osv. Livet, kunsten og David Bowie lader sig nemlig ikke indfange. Heller ikke her.

’Moonage Daydream’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Moonage Daydream har biografpremiere den 16. september.