Krigsdramaet fortsætter med den ujævne ‘De forbandede år 2’

Biografanmeldelse: 2. verdenskrigsdramaet fortsætter med Anders Refns opfølger ’De forbandende år 2’, der handler om familien Skov under krigens greb i Danmark. Efter begivenhederne i forgængere er den dramatiske historie nu nået til 1943 og strækker sig tre år frem til 1945. Der er denne gang fokus på den danske modstandsbevægelse, der spirer op i landet.

Familien Skovs mandlige overhoved Karl må atter forsøge at få livet til at gå op, både hvad angår en udfordret økonomi i sin forretning og her et samarbejde med besættelsesmagten samt ikke mindst også som far i en familie, der er i opbrud. Herunder forholdet til hustruen Eva, mens børnene er gået i vidt forskellige retninger.

Den ældste søn Aksel er gået aktivt ind i den farlige og brutale modstandsbevægelse, mens andre forsøger sig ad jazzmusikkens vej og en anden igen er på tyskernes side iført SS-uniform og med en plaget sjæl, der druknes i alkoholens dulmende slurke. Endvidere er der også drama i kærlighedens navn, mens kuglerne svirrer i luften mellem modstandsfolk og tyskere.

Her er sin del af karakterer at holde styr på og balancere i fortællingen, der rammer en spilletid på to timer og 30 minutter, hvilket er mere end, hvad dramaets momentum og historie kan holde til. Her vakles der noget ujævnt ind og ud af de mange karakterers liv, hvor ingen sådan for alvor bider sig fast. Det er på det nærmeste kun Aksel, der får nok tid i historien til at gøre indtryk.

Det er ikke fordi, at bl.a. Jesper Christensen som Karl ikke er god og nærværende, men hans rolle er bare ikke skrevet fyldigt nok til at få et egentligt tag i dramaet. Det samme gør sig desværre gældende for en stor del af persongalleriet, hvor ikke alle overbeviser lige godt. Det samme kan siges om flere af filmens scener, der på underlig vis synes amputerede eller løsrevne fra helheden.

’De forbandende år 2’ ender som en desværre lidt rodet affære. Det er virkelig en skam, når nu ellers det historiske udgangspunkt og tilhørende menneskelige gråzoner faktisk er til stede. De får bare aldrig sådan rigtigt engagerende liv i en historie, der ikke helt lykkedes med at balancere sine mange karakterer med både action til cykel og skuddueller med tysken.

’De forbandede år 2′ får 3 ud af 6 stjerner:

’De forbandede år 2’ har biografpremiere den 21. april.