‘Bergmans ø’ forener kærlighed, filmkunst og parforhold

Biografanmeldelse: Kærlighed, filmkunst og parforhold. ’Bergmans ø’ folder sig ud med denne ganske gribende treenighed, hvor vi møder de to filminstruktører Chris og hendes kæreste Tony. De er taget til den svenske ø Fårö, hvor naturen bruser og roen sænker sig. Det er øen, hvor den hæderkronede svenske filmskaber Ingmar Bergman havde sin gang og optog flere af sine film.

Parret er taget i skriveeksil på øen. For både at få ro, men også at følge i Bergmans inspirerende fodspor. Således smyger Bergmans væsen og film sig om både de to, men også om instruktør og manuskriptforfatter Mia Hansen-Løves drama. Vicky Krieps er Chris, mens Tim Roth er partneren Tony. Forholdet mellem de to sættes her på prøve, mens solen skinner og vejret tager fat i øen.

Deres forhold bølger således frem og tilbage, mens de synes at bevæge sig længere og længere væk fra hinanden. Vicky Krieps og Tim Roth gør fin figur som den usikre Chris overfor den mere selvsikre Tony. Dramaet mellem dem er både ganske fint beskrevet og ikke mindst portrætteret. Det er et parforholdsdrama, som man kender det. Men det er også relaterbart leveret.

Filmen tager imidlertid en overraskende drejning undervejs i sin fortælling og struktur, der er ret interessant, men som også gør, at selve dramaet mellem Chris og Tony lidt mister sit ellers fine greb i mig. Jeg bliver nemlig sat ind i et andet drama, som ikke helt får samme vellykkede greb i mig, grundet netop den overraskende drejning, filmen tager.

Det er dog ikke fordi, at de nye karakterer, som træder ind på scenen, ikke gør det godt. Her finder man blandt andet en dragende Mia Wasikowska og en mere distanceret Anders Danielsen Lie. Begge forhold er dog fint fortalt og spillet, men det er altså forholdet mellem Chris og Tony, der har mest fat i mig. Det er en skam, at deres drama kommer til at lide lidt under det nye pars indtog i fortællingen.

’Bergmans ø’ er med andre ord et fint og sine steder gribende parforholdsdrama, der er velfortalt og har en indtagende billedside. Filmen er desuden velspillet, men selve dramaet lider desværre et knæk undervejs. Det sagt, kan det ikke tage fra ’Bergmans ø’, at det er et både interessant og flot udfoldet drama, hvor kærlighed, filmkunst og parforhold fint forenes.

’Bergmans ø’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Bergmans ø’ har biografpremiere den 13. april.