En brillant Nicolas Cage er på jagt efter sin gris i ‘Pig’

Biografanmeldelse: Langt ude i Oregons krøllede skove bor den forknytte eneboer Robin med sin gris i pagt med naturen. Her ernærer han sig med hjælp fra grisen af at finde og sælge de eftertragtede og bekostelige trøfler. Robins rolige verden ramler dog en nat, hvor hans lille hytte invaderes af ukendte gerningsmænd, der slår trøffeljægeren i gulvet og stjæler hans elskede gris.

Forslået og rundtosset vågner Robin op den næste dag, der således bliver starten på en forbitret og ikke mindst målrettet jagt på gerningsmændene for at få grisen tilbage. Han bliver i sin jagt modvilligt nødt til at søge ind til den nærliggende storby, hvor han kommer til at stå ansigt til ansigt med en ellers bortgemt fortid, hvor både skumle typer og sin del af overraskelser venter.

Det lyder måske nok som en omgang gængs hævntogt. Det er dog langt fra tilfældet i hænderne på instruktør og medforfatter Michael Sarnoski, der med dragende sans for både at skabe et rigt indre liv hos Robin og samtidig balancere karakterens information, der drypvis kommer i spil fortællingen igennem, er med til at åbne op for Robin, hans fortid og hemmeligheder.

’Pig’ er elegant fortalt og ikke mindst engagerende spillet af Nicolas Cage, der hele vejen sitrer af intenst nærvær, intimiderende styrke og med en følelsesmæssig klangbund, der går fornemt i spænd med fortællingen. Med sig på rejsen har han den noget uvildige Amir, spillet af Alex Wolff som højrøvet forretningsmand og trøffelkunde hos Robin. De to udgør et umage og gribende par.

Det er dog uden tvivl Nicolas Cages film. Jeg kan ganske enkelt ikke tage øjnene fra ham. Han beviser atter engang og med al tydelighed, hvorfor han fortsat er en af vor tids absolut bedste, mest interessante og alsidigste skuespillere. Han får sin karakters både indre og ydre til at gå op i en højere enhed med tilbagetrukket gestik og stemmekontrol, der kryber helt ind på livet af mig.

’Pig’ leverer kort fortalt en grundlæggende spændende historie om fortid, traumer og sorg – det med jagten på en trøffelgris som historiemæssigt afsæt. Nicolas Cage er ganske enkelt brillant som den mutte Robin i en fortælling, der har en gribende og alvorstung klangbund, det uden helt at undlade glimt af underspillet humor. Det bliver virkelig spændende at se, hvad Michael Sarnoski har at byde på i fremtiden.

’Pig’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Pig’ har biografpremiere den 17. februar 2022.