‘Luca’ er en aldeles charmerende og veloplagt tur til Italien

Animationsfilm på Blu-ray: Lad mig bare med det samme sige, at Pixars himmelvarme animationsfilm ‘Luca’ er en i den grad charmerende, sjov og helt rørende oplevelse. Men ja, nu er det også Pixar, der står bag og de er jo blandt andet i den grad kendt for netop at kunne både charmere, få folk til at grine og ikke mindst at blive rørt. Tænk blot på deres film som ‘Toy Story’, ‘Finding Nemo’, ‘Ratatouille’, ‘WALL-E’, ‘Up’, ‘Inside Out’ og ‘Soul’.

Listen af forrygende Pixar-film fortsætter og nu kan man altså tilføje den søde og liflige ‘Luca’ til listen. Det er måske ikke just den mest originale af deres film, men pyt med det, når nu den på så mange måder er et gribende og animationsveloplagt bekendtskab. Her møder man nemlig netop den unge knægt Luca i en lille idyllisk by ved den italienske Rivera, hvor han får en sommer, han aldrig vil glemme.

©Disney Pixar / Luca

Luca møder nemlig her den lidt ældre og karismatiske dreng Alberto. Sammen udvikler de snart et stærkt venskab, der står på dage med sol, sommer, sjov og ballde. Der er bare lige det ved de to nyudklækkede venner: De er havvæsner! Eller det vil sige, at når de kommer i kontakt med vand eller altså bevæger sig under havets overflade, at de så forvandler sig til fiskelignende væsner.

Dette bliver en helt ny udfordring for venskabet, men også Luca, der altså skal forsøge at balancere sit liv med denne hemmelighed. Det er i selskab med disse to unge havvæsner, at dette liflige sommereventyr bringes charmerende til live i en helt rørende coming-of-age-fortælling om netop venskab, men altså også om det at skulle finde sig selv til rette i verden og sin vej i livet.

©Disney Pixar / Luca

Ganske vist er både Luca og Alberto sjov at være i selskab med, men særligt i filmens mindre roller, kommer der i særdeles hed schwung på humoren. Bl.a. et ældre familiemedlem under havet affødte for mig op til flere både overraskende og komisk veltimede grin. ‘Luca’ er kort sagt et yderst velfortalt og veloplagt animeret eventyr med smigrende italiensk schwung. En sand fornøjelse.

Blu-ray-udgivelsen af ‘Luca’ serverer – udover et knivskarpt billede og en sprød lydside – også en omgang ekstramateriale, hvor man således kan dykke lidt mere ned i filmens univers. Man kan blandt andet få et indblik i filmens italienske inspiration, videre til et kig på det gribende venskab og hemmeligheden at være et søvæsen samt slettede scener.

‘Luca’ udkommer på Blu-ray den 6. september.

©Disney Pixar / Luca