Kunstens menneskelige ensomhed sitrer i Bille Augusts ‘Pagten’

Biografanmeldelse: Glem alt om varme savanner, truttende elefanter og et naturskønt Afrika-eventyr. Bille Augusts afdæmpede drama ’Pagten’ emmer derimod af smerte, ensomhed og egoisme, når fortællingen om det stærke og farlige forhold mellem den aldrende Karen Blixen og den aspirerende digter Thorkild Bjørnvig foldes ud med sitrende passion og evig længsel.

Det er nemlig i tiden efter, at Blixen er vendt hjem fra Afrika til Danmark og her Rungstedlund, at historien fortælles. Forfatterinden er hjerteknust efter at have mistet både sin farm og sit livs kærlighed. Hun er desuden også syg af syfilis. Nej, livet er ikke nemt, selvom hun nu er en litterær verdensstjerne. Men da hun møder Bjørnvig, tager livet for dem begge en ny drejning.

Med Blixen som den klare primus motor, indgår de to en ubrydelig pagt. Hun vil hjælpe ham med at blive den kunstner, han har potentialet til at blive mod, at han adlyder hvert af hendes ord i jagten på at skabe stor kunst. Koste hvad det vil. For Bjørnvig har hustru og en lille søn, der nu kommer til at stå i skyggen af forholdet til Blixen. Ja, hvad er kunstens pris egentlig?

’Pagten’ er en historie om forholdet mellem lærermester og lærling. En historie om ubetinget passion og kærlighed til kunsten samt prisen det kommer til at koste for de implicerede parter. Det er historien om en kamp og magtkamp mellem to mennesker. Her er kort fortalt masser af drama i den virkelige fortælling, som i filmisk form dog desværre mister pusten undervejs.

Ganske vist gør Birthe Neumann virkelig god figur som Blixen. Hun dirrer af facetterede følelser. Fra det ensomt sårbare og det selvstændigt stærke til det egoistiske. Desværre får hendes portræt ikke helt den luft under vingerne, der ellers er potentiale til. Bl.a. siver saften og kraften noget ud af portrættet i samspillet med den unge Bjørnvig.

Bjørnvig er ikke skrevet med nær samme nerve og spilles mere fladt af Simon Bennebjerg. Han indfrier dog fint det drengede og ubekymrede gemyt, men kommer en smule til kort, når den mere tunge alvor banker på. Parløbet mellem de to mister bl.a. heraf dramatisk momentum og mit følelsesmæssige engagement, mens filmens livspointer af og til bliver lige udpenslede nok.

’Pagten’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Pagten’ har biografpremiere den 5. august.