Koldkrigsthrilleren ‘Den gode spion’ kommer halvt i mål

Biografanmeldelse: Det er en vild og sand historie, der ligger til grund for thrilleren ’Den gode spion’. For hvem havde lige troet, at en helt almindelig forretningsmand ville kunne agere rendyrket spion og smugle i massevis af vigtige informationer ud af Sovjetunionen til MI6 og CIA under 1960’ernes kolde krig? Det er ikke desto mindre, hvad tilfældet er i en film, der desværre bare ikke helt får sit greb i mig.

Det er ellers helt grundlæggende en spændende fortælling, der byder på bl.a. intense og nervepirrende scener, når den nyudklækkede spion Greville Wynne rejser ind i Sovjet, hvor han balancerer på en knivsæg mellem at klare skærene og blive opdaget i sit farlige foretagende, som i sidste ende skal være med til at sætte en stopper for intet mindre end en atomkrig mellem Sovjet og USA.

Her er således to spændingsspor: Det ene, hvor man følger forretningsmand og familiefar Greville, der arbejder sammen med den sovjetiske kilde Oleg Penkovsky. Begge må gøre deres for at holde det farlige arbejde skjult, så de ikke ryger i sovjetisk fængsel eller det, der er værre. Heroverfor finder man det storpolitiske spor og yderst skrantende forhold mellem Sovjetunionen og Vesten.

Det er dog først og fremmest det lille og nære drama, som er i centrum. Det, der handler om Greville og hans familie samt ikke mindst det spirende venskab mellem netop briten Greville og kilden Oleg. Filmen er nemlig også en fortælling om et umage venskab mellem to mænd, der kæmper for en fælles sag under særdeles farlige forhold. Det er dramaet mellem de to, der bliver mest interessant at følge for mig.

Godt nok spiller begge familier en dramatisk rolle og står som det, de to fædre kan miste. Men som filmen skrider frem, er det de to mænds venskab, der får mest dramatisk tyngde hos mig. Benedict Cumberbatch spiller med fin nerve og dirrende øjne den ellers helt almindelige Greville, som pludselig bliver del af noget større end, hvad han måske kan bære. Merab Ninidze er med stor overbevisning og stålsathed Oleg.

Kort fortalt er ’Den gode spion’ bedst, når den har Greville og Olegs venskab i dramatisk centrum, mens der dog heldigvis også leveres et par oprigtigt spændende scener. Fortællingen mister desværre grebet i mig undervejs og får aldrig rigtigt samlet mig op igen, hvorfor både mit følelsesmæssige engagement og gribende interesse i historiens udfald svinder en smule ind.

’Den gode spion’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Den gode spion’ har biografpremiere den 8. juli.