‘Chaos Walking’ er sløv science fiction, der vakler fladt rundt

Biografanmeldelse: Der er intet som at blive omfavnet og opslugt af en overbevisende og engagerende fremtidsverden på film. Med science fiction-filmen ’Chaos Walking’ forsøges en sådan troværdig verden at iscenesættes. Jeg bliver således her taget med til en grøn og fremmed planet, hvor mennesket er nybyggere i forsøget på at skabe sig et nyt liv langt væk fra Jorden.

Desværre lader filmens forsøg på besnærende og fantasifuld world building en del tilbage at ønske. Jeg bliver aldrig rigtigt engageret eller for den sags skyld følelsesmæssigt involveret – hverken i filmens noget kedelige og skovbesatte setting eller i fortællingens karakterer. Kun i få forglemmelige øjeblikke øjner jeg den fremmede planets fauna og dyreliv, hvor man bl.a. møder kæmpebiller og et spruttemonster i en sø.

Hverken filmens verden eller karakterer bliver dog videre nuanceret forløst, men efterlades ret så flade i en fortælling, der – som sit forsøg på world builing – fremstår amputeret. Det er som om, at der filmen igennem mangler plotmæssige elementer og karaktermotivation. Der forsøges dog ok interessant visualiseret personernes evne til at høre hinandens tanker med blandt andet farverige mønstre og indre monologer hos den lille bys mænd.

Det er nemlig kun mænd, man på underlig vis finder i det lille bondelignende samfund. Det indtil en dag, hvor en mystisk pige ved navn Viola nødlander i et rumfartøj. Dette bliver starten på en menneskejagt, der således går gennem planetens skove og brusende floder. Den unge mand Todd lover nemlig at beskytte Viola mod ikke mindst det lille samfunds brutale leder Prentiss.

Filmen er baseret på bogen ’The Knife of Never Letting Go’. Det er måske i oversættelsen fra bog til film, at fortællingens noget amputerede følelse skal findes. For i grunden er her fine idéer gemt bag den desværre mere trætsomme end medrivende film. Tom Holland gør ellers, hvad han kan med forpustet intensitet i rollen som Todd, mens en cool Daisy Ridley er et dragende bekendtskab som Viola.

De tos udmærkede samspil er desværre bare langt fra nok til at løfte filmen ud af sin vaklende gang gennem en fortælling, der mere sløver end forfører mig. En ansigtsarret Mads Mikkelsen får desværre heller ikke meget stof at gøre godt med i rollen som den ret så generiske skurk Prentiss. ’Chaos Walking’ er med andre ord et frustrerende bekendtskab, da her umiddelbart ligger kimen til en interessant film og et spændende univers. Det bliver bare aldrig forløst på hverken overbevisende eller medrivende vis.

’Chaos Walking’ får 2 ud af 3 stjerner:

’Chaos Walking’ har biografpremiere den 6. maj.