’Vores mand i Amerika’ beriger verden med en cool Ulrich Thomsen

Biografanmeldelse: Det er med lækker visuelt flair og et engagerende greb om sin hovedkarakter, at ’Vores mand i Amerika’ foldes ud i dejligt stoflige billeder under Anden Verdenskrig. For da Danmark den 9. april i 1940 angribes af det nazistiske Tyskland, er det med kravet om øjeblikkelig overgivelse. Den danske regering vælger efter få timer at overgive sig, men ikke alle er enige i den beslutning.

For blandt andet på den anden side af Atlanten sidder den danske ambassadør i USA, Henrik Kauffmann, der ikke – som den danske regering – vil indgå i et samarbejde med nazisterne. Kauffmann nægter at bukke under for presset fra både Danmark og nazisterne. I stedet igangsætter han en vovet plan, der skal være med til at besejre intet mindre end Hitler og samtidig befri den danske befolkning af nazisternes kløer.

Det er dette helt grundlæggende spændende politiske spil i skyggen af nazisterne, der er afsættet for det engagerende drama, som samtidig også ganske fint sætter problematikken om det danske samarbejde med nazisterne i perspektiv. Men jeg må bestemt ikke glemme et af filmens øvrige trumfkort, nemlig en forrygende Ulrich Thomsen i rollen som en presset, men også dejligt selvsikker Kauffmann.

For også Kauffmann som person – og her det både indre og ydre drama, han indgår i – er en del af filmens dragende motor. Det er nemlig ikke kun på den politiske front, man finder en presset Kauffmann – også den private del af hans ellers glansbillede flotte liv slår revner. Ulrich Thomsen bærer det hele med fine og indtagende nuancer og et ansigt, jeg ganske enkelt ikke kan tage mine øjne fra.

Instruktør og medforfatter Christina Rosendahl har med ’Vores mand i Amerika’ lavet et stilsikkert og smukt iscenesat drama, der ligeledes er et indsmigrende tidsbillede af ambassadør-livet med champagne og pool i haven. Fotograf Louise McLaughlin bør fremhæves for billedsiden, der bringer både Kauffmann og filmens taktile univers til live – det med sans for blandt andet også den skæve og overraskende detalje.

’Vores mand i Amerika’ har altså mange ting kørende for sig – og nok til, at dramaet klarer sig helskindet igennem sine af og til fortællemæssige bump på vejen, hvor der til tider opstår lidt stilstand i en ellers veludrullet fortælling. Men Ulrich Thomsens portræt af en cool Kauffmann og ikke mindst filmens visuelle side er hele dramaet værd, der fortæller en helt grundlæggende interessant historie.
­
’Vores mand i Amerika’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Vores mand i Amerika’ har biografpremiere den 13. august.