Katastrofefilmen ’Greenland’ står for kaos-action og hule følelser

Biografanmeldelse: Jorden er ved at gå under med bulder og brag i katastrofefilmen ’Greenland’. Enorme kometfragmenter har nemlig katastrofal kurs mod vores blå planet – det med død og ødelæggelse til følge. Ind på scenen træder en knudret Gerard Butler som faderen John, hvis ægteskab med sin hustru Allison slår revner, hvilket naturligvis har sin effekt på deres dreng Nathan.

Men da lortet ramler og det uundgåelige kaos bryder ud, må den lille familie stå sammen for at overleve mod de umulige odds. For hvad gør disse dystre katastrofe-udsigter ved både et samfund og os som mennesker? Ja, hvad vil vi gøre, og hvor langt vil vi mon gå for at overleve og sikre vores kære? Det er noget af det filmen kun lige kradser overfladisk i, mens den tromler hen over al emotionel indlevelse.

Nej, ’Greenland’ er ikke subtil filmkunst. Det er buldrende, hektisk og stort fortalt filmødelæggelse, hvor jeg ganske vist ikke blev følelsesmæssigt involveret i vores hovedpersoner – deres indre og ydre kampe til trods. Fred med det, hvis så bare filmen havde leveret mere overbevisende på den medrivende, buldrende og overdrevne action-del. Det er desværre ej heller helt tilfældet.

Her leveres dog trods alt nogle ret fint forløste kaos-scener, mens de dødelige fragmenter smadrer ødelæggende mod jorden. Desværre holdes filmens action-momentum bare ikke oppe, hvorfor luften undervejs går af bulder-ballonen – men heldigvis ikke så meget, at her er tale om en katastrofe af en katastrofefilm. Den er bare middelmådig – og så lige omkring 30 minutter for lang.

Så mens ’Greenland’ gerne vil levere både potent kaos-action og emotionelt familiedrama, sætter den sig et sted i midten, hvor den aldrig rigtigt bliver nogen af delene. Action-scenerne bliver ikke hængende i min bevidsthed, når først de er buldret afsted, mens karaktererne desværre er for generiske til at kommen ind under huden på mig. Det sagt, så har Butler altså et godt fjæs, jeg gerne kigger på hele vejen.

’Greenland’ fungerer bedst, når den satser på rendyrket action – både hvad angår intense slåskampe og store eksplosioner. Men de kaotiske eskapader kommer altså til kort, når følelserne skal sættes overbevisende i sving. Nå ja, og så er der altså også lige sin del af plotmæssige kameler, der skal sluges undervejs. På bundlinjen har man altså her at gøre med noget så slapt, som en middelmådighed.

’Greenland’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Greenland’ har biografpremiere den 13. august.