Den danske ’Kød & blod’ er et tragisk og kriminelt familiedrama

Biografanmeldelse: Da den 17-årige Ida mister sin mor i en bilulykke, står hun pludselig helt alene uden familie eller søskende til at gribe hende. Hun bliver derfor nu placeret hos sin tante Bodil og hendes sønner, der bor et sted ude på landet. De tager varmt imod hende, men snart vendes varmen til noget langt mindre indbydende. Den lille familie ernærer sig nemlig ved en kriminel levevej.

Matriarken Bodil styrer således både familien og deres kriminelle foretagende med både hård og sikker hånd. Det betyder imidlertid også, at den skrøbelig Ida uvildigt bliver viklet ind i den kriminelle løbebane. Således afføder dette nye liv både farlige problemer og ikke mindst dystre konsekvenser, som det er svært for både Ida og hendes nye familie at vende tilbage fra.

En bestemt Sidse Babett Knudsen ses i rollen som Bodil, der balancerer på en knivsæg mellem at være hjertelig og iskold. Det gør hun ganske godt – selvom hun desværre ikke får spilletid nok til for alvor at komme ind under huden på mig. Det samme gælder desværre også rækken af hendes sønner, der står en smule vagt tegnet op som karakterer. I hvert fald mærker jeg dem ikke helt hele vejen.

Elliott Crosset Hove gør ellers ganske god og akavet figur som David, mens Joachim Fjelstrup er både barsk og brutal som overhovedet Jonas. Besir Zeciri er en smule smådum som den tredje fætter til Ida. Men også ganske intimiderende uforudsigelig – samtidig med at være sin mors kæledække. Et ok fint trekløver, hvor jeg bare ikke rigtigt kommer ind på livet af dem. Desværre.

Filmens trumf er derimod Sandra Guldberg Kampp som Ida. Det er da også gennem hendes karakter, at man oplever familien – og hvor dramaet tager sit afsæt. Hun bærer sine scener ret så engagerende igennem både fint nærvær og skrøbelig tilbageholdenhed. Desværre er hun – som de øvrige karakterer – ikke helt stærkt nok fortalt, hvorfor fortællingen af og til mister en smule nerve og nærvær.

’Kød & blod’ er således både et krimidrama, men altså også fortællingen om en lille familie, deres interne relationer og en fortælling om, hvad netop blodets bånd betyder. Det på godt og ikke mindst ondt. Det er bare en skam, at karaktererne mangler at blive optegnet mere engagerende, mens jeg også først meget sent i filmen mærker, hvad der reelt er på spil for familien og ikke mindst Ida.

’Kød & blod’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Kød & blod’ har biografpremiere den 12. marts.