‘The Lighthouse’ leverer overraskelser og et virilt fyrtårn ude i det øde ingenting

Biografanmeldelse: Jeg har med den skumsprøjtende, stemningsfulde, potent fortalte og sort/hvid smukke ‘The Lighthouse’ været en tur langt ude i det øde ingenting. Langt væk fra al civilisation på en lille og vindblæst ø med et enligt fyrtårn, der virilt knejsede sig op over det bølgende hav i 1890’erne ud for New England. En oplevelse af de filmisk store.

Her var jeg i dragende godt selskab med to umage fyrpassere. Den garvede, grove og ederspruttende Thomas Wake samt den mere forsigtige og just ankomne Ephraim Winslow – henholdsvis en piberygende Willem Dafoe og Robert Pattinson med et stort overskæg. Sammen skal de passe fyrtårnet, der rejser sig med sort/hvid potens op mod den faretruende himmel. Men bag det ellers trivielle arbejde gemmer filmen blandt andet på sin del af overraskelser.

For intet er helt som det måske umiddelbart tager sig ud. Meget mere vil jeg ikke fortælle om filmens plot, der netop sin simple præmis og øde setting til trods ruller mig ind i sit medrivende mørke, hvor de to mænds forhold og ensomhed på øen leder dem ud i blandt andet solid druk, mens vanviddet konstant ulmer lige under overfladen. Jeg rives med.

Ja, hvad er ‘The Lighthouse’ i grunden for en film? Den lader sig nemlig ikke sådan tøjle. Derimod bugter og vrider den sig på engagerende vis gennem sin sælsomme og enigmatiske fortælling af isolation, frygt og vanvid, der således både buldrer af gys og gru samt bizarre eventyr og monstrøs mytologi, videre til karakterbåret drama toppet med atmosfærefuld thriller-stemning.

Det er blandt andet i denne genrelegende bastard af en filmisk oplevelse, at ‘The Lighthouse’ kommer både overraskende og medrivende til live. Det sammen med ikke mindst Willem Dafoe og Robert Pattinsons portrætter af to forskellige mænd, der må nøjes med eget og hinandens farlige selskab midt i det øde ingenting. De er gode både hver for sig og ikke mindst sammen.

Willem Dafoes søulk af en mand med et levet liv bag sig er konstant dragende selskab, mens Robert Pattinsons grønne Ephraim Winslow giver fint og uprøvet modspil til sin bandende chef. Nå ja, læg hertil også et skvæt af sort humor og ‘The Lighthouse’ står tilbage som et underholdende fyrtårn af overraskelser og bizarre billeder med et umage mandepar langt væk fra alting.

‘The Lighthouse’ får 5 ud af 6 stjerner.

‘The Lighthouse’ har biografpremiere 30. januar 2020.