‘Knives Out’ er et klassisk mordmysterie med et twist

Biografanmeldelse: Det var butleren, der gjorde det! Sådan lyder joken ofte, når snakken falder på, hvem morderen mon er i et mordmysterie. Og ja, med ‘Knives Out’ leveres der altså et stykke med klassisk mordmysterie – med et twist. Det vil jeg dog ikke komme ind på her, da netop gættelegen omkring morderens identitet er en del af – ja – legen.

For morgenen efter den populære krimiforfatter Harlan Thrombeys 85-års fødselsdag, finder man ham død i sit hjem. Han har øjensynligt taget sit eget liv. Men har han nu også det? Sådan starter det kringlede mordmysterie, som har sin del af karakterer, der måske/måske ikke står bag Harlans mistænkelige død. Således indledes en jagt på sandheden af privatdetektiven Benoit Blanc.

For Harlan har en stor familie, der pludselig må se sig som mistænkte i den spegede affære. Løgne, falske spor og blindgyder folder sig ud i Benoits jagt på en morder, der måske skal findes i den dysfunktionelle familie eller blandt Harlans ansatte. Jeg gætter med. Det samme gør den selvsikre Benoit i en labyrint af plottråde, der desværre sine steder foldes en kende fladt ud.

For nej, jeg kommer ikke for alvor til at sidde i spænding i den plotdrejende jagt på sandheden. Dertil er mysteriet bare ikke interessant nok, mens ikke alle karakterer står lige stærkt. Nå ja, og så mister filmen desværre også momentum i sit sidste og tredje akt, hvor det modsatte i grunden burde være tilfældet. Heldigvis er her også spædet til med fin humor og et godt greb om genren.

Ja, alle er mistænkt i dette Agatha Christie-lignende plot. Hertil kommer en flot rollebesætning, hvis karakterer altså ikke hele vejen rundt er lige interessante. Men en veloplagt Daniel Craig ses som Benoit, mens også Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Toni Collette og Ana De Armas ses i spil som mordermistænkte.

Instruktør og forfatter Rian Johnson – der blandt andet også står bag ‘Looper’ og ‘Star Wars: The Last Jedi’ – har kort fortalt strikket et ganske ok og det meste af vejen ok underholdende mordmysterie sammen, der dog mister lidt af pusten af og til, for desværre at bevæge sig ind i en ikke helt tilfredsstillende finale. Kan du mon gætte, hvem morderen er – måske butleren?

‘Knives Out’ får 3 ud af 6 stjerner:

‘Knives Out’ har biografpremiere den 5. december.