En mystisk, melankolsk og smuk rejse mod døden med ‘Selvmordsturisten’

Biografanmeldelse: Det er et gennemført nedtonet, koldt og smukt iscenesat univers, jeg bliver svøbt i fra første flotte billede til sidste enigmatiske indstilling i den lavmælte ‘Selvmordsturisten’. Formen er med andre ord på plads. Ja, mine øjne forkæles filmen igennem. Helt så sikker på sig selv er filmen ikke heeelt i udfoldelsen af sin fortælling. Men det er også ok.

For med Nikolaj Coster-Waldau i front – nu veludrustet med overskæg og “seriemorderbriller” – indtager han den forpinte hovedrolle som Max, der finder ud af, at han er dødeligt syg. En karakter, jeg har svært ved – det meste af tiden – at tage mine øjne fra. Han er dragende på samme måde som filmens mystiske – og sine steder fint sorthumoristiske – tone.

Max ender ikke i en livskrise. For hvad gør man lige, når tiden rinder ud – og det med et pinefuldt dødsforløb forude? Max hører imidlertid om et luksus-resort langt fra civilisationen, der specialiserer sig i selvmord på sine gæster. Ja, et art selvmordsresort, om man vil. Det bliver løsningen for Max, der tager rejsen afsted mod det kryptiske sted omgivet af sne og bjerge.

Men har det kølige resort nu også rent dødsmel i posen? Og hvad med Max? Er det nu også præcis sådan, han vil her fra, når alt kommer til alt? Og hvad med kæresten, han efterlader tilbage? Hvordan mon hun tager denne beslutning om blot at forsvinde ud i det blå? Således foldes en sælsom fortælling og psykologisk drama ud om både livet og ikke mindst døden.

Man må dog ikke – som nævnt ovenfor – glemme, at humoren også sniger sig mørk ind i den melankolske fortælling, der også handler om kærlighed – til både andre og selve livet. Ja, filmen minder mig med sit stilrene univers og groteske resort-koncept om instruktøren Yorgos Lanthimos’ ligeledes lavmælte, stilfulde og sorthumoristiske kærlighedsfortælling ‘The Lobster’ fra 2015.

‘Selvmordsturisten’ er altså kort fortalt en fint udfoldet film, der måske nok har et par skønhedspletter undervejs, men som på trods af dette holdt mig til ilden – blandt andet takket være sit gennemførte univers, resort-mysteriet og sit underfundige dødskoncept. Og med sine 90 minutter kommer filmen med en dragende Nikolaj Coster-Waldau altså fint i mål.

‘Selvmordsturisten’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Selvmordsturisten’ har biografpremiere den 21. november.