Joaquin Phoenix inkarnerer på urovækkende vis den ikoniske skurk i ‘Joker’

Biografanmeldelse: Det er en af de mest ikoniske skurke, der med ‘Joker’ tages mørkt, urovækkende og dragende livtag med. Og det er en intens Joaquin Phoenix, som har påtaget sig opgaven som klovnen, der i den dystre film lyder det borgerlige navn Arthur Fleck. En mand, som bestemt ikke er rask i hovedet. Han kæmper med indre dæmoner, der filmen igennem kun tager til.

Et sygt sind, der spejles brutalt i et splittet Gotham City, hvis gader ulmer af uro og tiltagende kriminalitet. Her vandrer den mentalt ustabile Arthur Fleck rundt i mængden. Han føler sig overset og ikke hørt. Nej, instruktør og manuskriptforfatter Todd Phillips tager ikke udgangspunkt i et forlæg fra Joker-mytologien, men fortæller sin helt egen oprindelseshistorie om den legendariske skurk.

Dette er med andre ord et frisk og nyt greb om karakteren, der dog ikke helt løsriver sig helt fra referencer til skurkens velkendte baggrund. Men glem alt om et tempofyldt superskurke-ridt. Dette er et langt mere underspillet og dystert slæbende karakterportræt, der nuanceret forsøger at finde ind til manden bag masken i denne grumme fortælling om Batmans fjende nummer et.

Jeg rives fra første færd med ind i filmens trøstesløse univers af forførende forfald, mens Joaquin Phoenix ligeledes tryllebinder mig fra start til slut med et insisterende, urovækkende og dragende portræt af Jokeren. Han er absolut hele filmen værd. Jeg kan ganske enkelt ikke få øjnene fra ham, mens han nuanceret puster menneskeligt og gysende godt liv i Arthur Fleck og hans alias.

Det er ganske vist en skræmmende god Joaquin Phoenix, der med sin spinkle krop, dybe øjne og gysende latter ejer filmen med sit konstante nærvær. Jeg bliver dog nødt til også at nævne en medrivende Robert De Niro, der spiller en slick talk show-vært. Han brænder bestemt også umiskendeligt igennem – for lige at bruge en kliché. Ikke desto mindre er det sandt.

Kort fortalt, så er ‘Joker’ en både sørgelig og smertefuld, melankolsk og tragisk samt engagerende og dragende fortælling om en mand i gribende opløsning, men også en mand på sin slingrende og vanvittige vej hen imod at finde sin plads og sit ståsted i en verden, der kun synes at blive mere og mere rablende samt sværere og sværere at navigere i. Ja, urovækkende helt ind til benet.

‘Joker’ får 5 ud af 6 stjerner:

‘Joker’ har biografpremiere den 3. oktober.