CRIMSON PEAK: Vildt mange stearinlys og vildt meget tragisk kærlighed på den gode måde

Biografanmeldelse: Jeg kan lige så godt være ærlig up front: Jeg er en sucker for grumme spøgelsesfilm, gotisk gys og Guillermo del Toro. Jeg er altså noget nær den perfekte publikummer til Crimson Peak, da den netop forener disse tre ting. Derfor kan jeg også fint håndtere, at den har sine historie- og karaktermæssige ujævnheder, da blandt andet dens olme atmosfære omfavner mig hele vejen.

For godt nok står Mia Wasikowska, Tom Hiddleston og Jessica Chastain øverst på rollelisten (og tak for det), men det er i høj grad den knugende atomsfære samt et stort hjemsøgt hus, der spiller en afgørende rolle for min tur ind i Guillermo del Toros nye film. Et mægtigt hus – der som de tre hovedroller – bærer på en tragisk fortid, som konstant truer med at sætte sig blodige spor i nutiden.

crimson-peak-biograf-02

Det hele starter dog med kærligheden. Som det ofte gør – inden det hele går grueligt galt. Den altopslugende kærlighed, der som klichéen foreskriver kan få folk til at gøre hvad som helst – selv de mest uhyrlige ting. Nej, det er ingen spoiler, at gruen tidsnok overtager de gotiske omgivelser. Jeg forventer og venter nervøst på at det sker, mens Guillermo del Toro roligt folder historien ud.

Her forelsker den uskyldsrene forfatterinde Edith Cushing (Wasikowska) sig nemlig i den mystiske entreprenør Thomas Sharpe (Hiddleston). Både han, hans hjem (ja, det der hjemsøgte hus) og hans søster (Chastain) gemmer dog på hemmeligheder. Men som du ved, gør kærlighed blind, så der venter en forgabt Edith et ikke nær så rosenrødt ægteskab, som hun måske havde drømt om.

crimson-peak-biograf-03

Crimson Peak er altså lige så meget en tragisk kærlighedshistorie, der tilfældigvis hjemsøges af spøgelser, som det er rendyrket gru. Gespensterne og gyset er der med samme selvfølgelighed som de store kjoler og kringledes gemakker i denne fængslende og smukke setting anno 1901. Det er i høj grad alt det, der gemmer sig i skyggerne, som udgør grundlaget for mine efterfølgende mareridt.

Guillermo del Toros viser altså et engagerende flair for at balancere antydningens kunst og bortgemte hemmeligheder med herligt udpenslet gru og tableauer af tragedie. Det gør han hele vejen gennem de mange stearinoplyste nætter mod den forrygende finale. For når ført volden og gruen rammer, så rammer den hårdt og bliver siddende i kroppen. Præcis som en hovedkulds forelskelse.

– Besøg Filmskribenten på Facebook her.

Vurdering 5 ud af 6 stjerner:
5_6 - stars
[tabgroup][tab title=”Crimson Peak | Biografanmeldelse”]
crimson-peak-poster
Originaltitel: Crimson Peak, USA, 2015
Release: d. 15. oktober 2015
Instruktion: Guillermo del Toro
Medvirkende: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam, Jim Beaver m.fl.
Spilletid: 120 min.
Distributør: UIP[/tab][/tabgroup]