’Raya og den sidste drage’ er eventyrlig veloplagt

Streaming-anmeldelse: Det er ikke just det mest subtile eventyr, man får med Disneys nyeste animationsfilm ’Raya og den sidste drage’, men fred med det. For godt nok bliver bl.a. filmens pointer om sammenhold og det at turde stole på hinanden malet med den brede pensel, mens historien er noget forudsigelig. Men det hele leveres så pokkers veloplagt, at det ikke gør det store.

Ikke mindst filmens bikarakterer fungerer både morsomt og dynamisk i historien om jagten på den sidste drage. Landet Kumandra ligger nemlig splittet hen efter, at en ond kraft fik dragerne til at ofre sig for menneskene. Nu flere hundrede år efter vender det onde tilbage, hvorfor den unge krigerinde Raya nu må forsøge at finde den sidste drage, så landet på ny kan blive samlet og menneskene leve i fred sammen.

Med sig på sin rejse gøres hun følgeskab af sit tro kæledyr og transportmiddel Tuk Tuk – et yderst nuttet dyr, der minder om en krydsning af et bæltedyr, en hund og en bille (!). Det er blot en af filmens vellykkede og komiske bikarakterer, hvor man bl.a. også møder den umage gruppe af tre tyvagtige aber og en baby (!). Det er morsomt, overraskende og giver godt modspil til historiens hovedkarakter Raya.

Raya leder nemlig sejt an med coolness og kampklare evner, hvilket hun får brug for i bl.a. mødet med sit barndommens nemesis, Namaari, der vendte hende ryggen og slog skår i Rayas barnlige tro på det gode i mennesket. Umiddelbare modsætninger, der – som filmens forudsigelighed foreskriver – måske ikke er sååå forskellige endda. De er dog begge seje karakterer, hvis kamp jeg gerne følger.

Ganske vist går rejsen ind efter den sidste drage, der skal bringe landet sammen og jage ondskaben på porten. Rejsen er dog ikke mange dage gammel, førend Raya og hendes umage slæng falder over den sidste drage – den yderst energiske og optimistiske Sisu. Endnu et muntert bekendtskab, der giver forudsigelighederne et skud engagerende energi og humor.

’Raya og den sidste drage’ folder udover flokken af veloplagte og morsomme karakterer et flot animeret samt forskelligartet eventyrunivers ud, som jeg virkelig godt kan lide at være i. Så ja, historien er måske nok forudsigelig, pointerne bøjet i neon og nuancerne i vores karakterer til at overse. Men det hele er ganske enkelt pakket veloplagt animeret ind med fortælleglæde og karakterer, jeg virkelig godt kan lide.

Raya og den sidste drage’ får 4/6 stjerner:

’Raya og den sidste drage’ har streamingpremiere den 5. marts på Disney+ med Premier Access og bliver gjort tilgængelig for alle Disney+-abonnenter fra den 4. juni.