Menneskets ensomhed endevendes gribende af Banderas i ‘Pain & Glory’

Drama på Blu-ray: Hvad betyder egentlig noget i livets store spil, når det kommer til stykket? Filminstruktøren Salvador Mallo er i ’Pain & Glory’ nemlig sent i livet ramt af netop det spørgsmål, hvor han plages af både ensomhed og tomhed samt diverse fysiske lidelser. I sin jagt på meningen med det hele drømmer han sig tilbage til sin sorgløse barndom, hvor familien var fattig på penge, men rig på kærlighed.

Således består fortællingen af to spor. Et i nutiden, hvor Salvadors gamle filmiske hovedværk står for at få repremiere, mens gamle fjendskaber og venskaber indhenter ham. Herudover løber barndommens liv sig også afsted, hvor både narrestreger huskes og det første møde med en spirende seksualitet opstår. Et fint fortællermæssigt greb, der sætter både barndom og voksenliv i engagerende perspektiv.

Hertil kommer en hele vejen både intens og skrøbelig, nærværende og gribende Antonio Banderas som den plagede filminstruktør. Han er hele filmen værd, fortællingens skønhedspletter og små bump i vejen til trods. For han fremstår som et stykke oprigtigt levet liv med både fejl og mangler, opture og nedture samt hans nuværende og overskyggende livskrise, der hensætter ham til barndommens minder.

Instruktøren bag ’Pain & Glory’ er mesteren Pedro Almodóvar, der med vanlig sans for både indtagende billedkompositioner og varm atmosfære, menneskelige nuancer og ikke mindst en engagerende farvepalet griber mig ved følelserne og hiver mig medrivende ind i sin fortælling, hvor Antonio Banderas’ overlegne menneskeskildring står både stærkt og sart frem.

Her er altså med andre ord tale om en fint flettet og udfoldet fortælling, der sine steder nærmest får helt mysterie-agtig karakter, hvor de forskellige tråde frem og tilbage i Salvadors liv udforskes og bringer ny og interessant viden frem om ham og hans liv. Jeg nærmest tvinges til også selv at reflektere over både min barndom, men også min nuværende plads i livet. Det på den bedst mulige måde.

Godt nok mister fortællingen sine steder lidt momentum og medrivende flow, mens dramaet i få øjeblikke flader lidt ud. Det hele opvejes dog og indhentes af Antonio Banderas, et i øvrigt velspillende cast – ikke mindst Penélope Cruz som Salvadors omsorgsfulde mor – samt filmens billedside og gribende atmosfære.

’Pain & Glory’ udkommer på dvd og Blu-ray den 13. februar.