Tag på en urovækkende tur til det okkulte Sverige med ‘Midsommar’

Gys på Blu-ray: Lad det være sagt med det samme, Sverige bliver aldrig helt det samme efter, at du har set Ari Asters okkulte gyser ‘Midsommar’. For det er en yderst urovækkende filmoplevelse af de helt store. I hvert fald for mig. Ja, jeg er nærmest helt forelsket i filmen, der tog mig med helt ind i mørket, selvom filmen nærmest 100 procent udspiller sig i gysende dagslys.

I filmen følger man det unge amerikanske par, Dani og Christian. Efter en tragisk begivenhed, der udspiller sig for Dani, vælger hun fyldt til randen af sorg at tage til Sverige med nogle af hendes kærestes venner i forbindelse med en antropologi-opgave – og ellers bare som sommerlig afslapning. For i Sverige venter nemlig fejringen af midsommer i en afsidesliggende landsby.

Solen skinner, da de ankommer til den lille landsby, der ligger midt i det naturskønne Sverige. Idyllen varer naturligvis ikke ved, for der er noget helt galt i den lille by, hvilket i snigende tempo og med ond tålmodighed først går alt for sent op for de amerikanske gæster. Med et dvælende øje for detaljen folder filmen sin foruroligende historie ud med et sikkert greb om halsen på mig.

Ari Aster har her en helt klar vision – og den forløser han på yderst engagerende vis, hvor det ligeså meget er de mange enkeltscener og ikke mindst rækken af WTF-øjeblikke, der nærmest som et antropologisk studie udspiller sig for øjnene af mig. Enigmatisk, brutalt og ganske enkelt dragende. Ja, jeg gætter på, at ‘Midsommar’ går hen og bliver en nyklassiker i folk horror-genren.

Her er i hvert fald meget at fordøje efter første gang, der kun opildner mig til et snarligt gensyn for at få mere med af filmens mange detaljer og rituelle scener i det gysende oplyste Sverige. Desuden finder man i de to hovedroller som Dani og Christian henholdvis en både naturlig og engagerende Florence Pugh samt en ligeledes overbevisende everyday fyr i Jack Reynor.

Ari Aster har med den kuldegysefremkaldende ‘Midsommar’ skabt et bæst af en okkult film, der både fascinerer og frastøder. Det er ganske enkelt virkelig vildt at være vidne til denne sært dvælende og sine steder sorthumoristiske fortælling tage sit sikre tag i maven på mig for ikke at give slip – hverken før eller efter rulleteksterne. Filmen sidder så absolut stadig i kroppen på mig.

‘Midsommar’ udkommer på dvd og Blu-ray den 28. november.