’Scary Stories to Tell in the Dark’ er hyggelig uhygge

Biografanmeldelse: Find tæpperne frem og kryb sammen om lejrbålet, for nu står den på hyggelig uhygge med ’Scary Stories to Tell in the Dark’. Her diskes der nemlig op med alverdens gespenster – alt lige fra creepy spøgelser, et grumt fugleskræmsel samt et monstrøst bæst og kriblende edderkopper i massevis. Ja, det er både hyggelig klamt sine steder og altså hele vejen hyggelig uhygge.

Gyserfilmens omdrejningspunkt er en mystisk bog, der indeholder netop uhyggelige historier, der skal fortælles i mørket. En gruppe teenagere kommer i besiddelse af bogen, der altså snart viser sig ikke at være farligere end lige antaget. For bogens skræmmende fortællinger viser sig at blive bragt dødeligt til live, så snart er vennerne på spanden og det med døden lige i hælene.

Den gysende stemning etableres fint og med klassisk fornemmelse for dunkle kældre, klistrende spindelvæv og knirkende døre. Ja, her er også sin del af jump scares. Det kammer dog heldigvis ikke over, for filmen bevarer faktisk mere en både underspillet og charmerende uhygge, der måske ikke just skræmte mig, men som hensatte mig i et dejligt gyserunivers af nostalgi og klassisk filmuhygge.

Der er desuden fin dynamik mellem de unge venner, mens fortællingen udspiller sig med Vietnam-krigen som bagtæppe i året 1968, hvor der vises George A. Romeros zombie-klassiker ’Night of the Living Dead’ fra samme år i drive-in-biografen. Tidsbilledet er altså fint beskrevet uden det dog tager fokus fra det, som det her handler om, nemlig at frembringe det pirrende gys i biografens mørke.

Gyset bliver dog måske nok lidt mekanisk i sin struktur, hvor bogens forskellige historier bliver lidt for stift udfoldet i sine episodiske scener. Heldigvis er disse gyserscener fint forløst med nogle herlige, grumme og arketypiske monstre. Jeg så i hvert fald filmen igennem frem til, hvilke gespenster, der ville indtage lærredet i en af bogens mange gyserfortællinger.

’Scary Stories to Tell in the Dark’ er med andre ord en måske ikke videre original gyser, men den leverer sine monstre med fin flair for den hyggelige uhygge, mens der også spædes til med lidt dejligt klam horror. Desuden beror gyset ikke på billige jump scares og fake scares, men mere på stemning og den rolige opbygning af både fortællingen og sine karakterer.

’Scary Stories to Tell in the Dark’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Scary Stories to Tell in the Dark’ har biografpremiere den 8. august.