‘Kapernaum’ er et tankevækkende og rørende portræt af formålsløsheden

Drama på Blu-ray: Det er med dirrende nærvær, at den libanesiske ‘Kapernaum’ folder sin fængslende historie ud. Man følger nemlig her den blot 12-årige Zain i Beiruts slumkvarter, hvor han sammen med sin ludfattige familie bare forsøger at overleve. Noget usædvanligt vælger han at lægge sag an mod sine forældre med anklagen om, at de har født ham ind i en håbløs verden.

En verden af forfald, formålsløshed og fattigdom. En verden, der i filmen beskrives virkelighedsnært og tankevækkende med drengen Zain i en utrolig flot forløst hovedrolle som den selvstændige overlever. Retssagen mod hans forældre danner fra filmens start således rammen om fortællingen, der således udspiller sig i et flashback, der leder op til anklagen.

Det er altså tematikker som verdens ulighed, fattigdom og det at sætte børn i verden, som filmen blandt andet emmer af. Samtidig er det også et fint portræt af netop en af disse børn i drengen Zain, mens det ligeledes er en miljøbeskrivelse af slummen og de ringe udsigter til et værdigt liv, som er for de mange mennesker, der bare forsøger at klare sig fra dag til dig.

Zain Al Rafeea indtager med en sart og ligeledes rå fandenivoldskhed naturligt rollen som Zain. Jeg tror ganske enkelt på ham og de oplevelser, han gennemgår, som er med til at forme ham. Men selvom ‘Kapernaum’ altså har mange fine ting kørende for sig, så mister den undervejs også en kende pusten og går lidt i ring om sig selv med scener, der synes at være gentagelser.

Dermed ikke sagt, at filmen ikke er et både rørende, tankevækkende og sine steder helt smuk og håbefuld – for det er den. Men jeg mister undervejs desværre lidt af min interesse i fortællingen, miljøet og desværre også en smule for Zain, på trods af den som nævnt nærværende præstation, der absolut er noget af det, der også holder filmen ovenvande og får den flot i mål.

‘Kapernaum’ er med andre ord et stærkt drama, der bestemt maner til eftertanke og ligeledes sætter mit eget priviligerede liv i perspektiv. Filmen menneskeliggør de tusindvis og atter tusindvis af ellers navnløse mennesker, der lever i slummen eller flygter mod et bedre liv. Det kan filmen og lykkedes med det. Jeg vil da blandt andet også derfor varmt anbefale ‘Kapernaum’.

‘Kapernaum’ udkommer på dvd og Blu-ray den 25. juli.