COLD CASEHAMMARSKJÖLD: Med Mads Brügger på konspirationstogt

Biografanmeldelse: Det hele starter med et mystisk mord på FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld i 1961. Eller var den fatale flyulykke i Ndola i Nordrhodesia nu også et mord eller blot et uheld? Det er, hvad instruktør og manuskriptforfatter Mads Brügger kaster sig ud i at undersøge i sin både underholdende og kringlede dokumentarfilm ‘Cold Case Hammarskjöld’.

Hammarskjöld var nemlig fortaler for Congos uafhængighed og altså imod de stærke hvide kolonialistiske kræfter, der ellers satte dagsordnen i Afrika. I kølvandet på ulykken opstod der således en række konspirationsteorier om flystyrtet. Blev det skudt ned grundet et fordækt magtspil? Sagen er dog aldrig blevet fuldt afdækket – indtil videre.

Det er med en både veloplagt samt af og til morsom tone, at Brügger dykker ned i den indviklede sag, der blandt andet indebærer både øjenvidner fra dengang samt ikke mindst en række lyssky personager. Filmen bliver dog sine steder en tand for indviklet for sit eget bedste – det hiver lidt engagement ud af foretaget, hvilket er en skam, når nu sagen grundlæggende er spændende.

Men selvom fortællingen vikles lidt meget ind i sine egne blindgyder og vildspor, så er det også en pointe i sig selv. For sagen ER indviklet, hvilket Brügger da også metaagtigt italesætter undervejs. Og netop filmens meta-lag og leg med virkeligheden er en del af det fascinerende ved filmen. For hvad kan man i grunden stole på, når man kommer med Brügger på eventyr?

Hertil kommer, at filmen undervejs tager en yderst uventet – men også kærkommen – drejning. Ja, det er, hvad man i fiktionens verden ville kalde et både vildt, vanvittigt og chokerende plottwist. Det er det så absolut også her i dokumentarfilmen. Ikke mindst, hvis netop dette plottwist og afsløring er sand. Jeg vil naturligvis ikke her spoile noget. Men ja, det ER altså vildt.

Mads Brügger er desuden hele vejen et karismatisk og drilsk selskab at være i – også når filmen undervejs mister puster og bliver lige lang nok for sit eget bedste med sine 128 minutter. Ikke desto mindre er ‘Cold Case Hammarskjöld’ altså et både spændende, overraskende og sine steder morsomt bekendtskab, der gemmer på en vild og uventet afsløring. Sandheden er derude.

– ‘Cold Case Hammarskjöld’ får 4 ud af 6 stjerner:

– ‘Cold Case Hammarskjöld’ får premiere den 7. februar.