THE PREDATOR: Rumuhyret er tilbage i klodset og kedelig monsterfilm

Biografanmeldelse: Første gang verden mødte det sidenhen ikoniske filmmonster predatoren var i 1987, hvor Arnold Schwarzenegger havde sit hyr med at holde sig i live. Nu er rumuhyret tilbage i en ny film med den simple titel ‘The Predator’. Men nej, filmen holder det ikke ligefrem simpelt. Her kastes der nemlig en lang række nye idéer ind i en fortælling, der snubler klodset rundt i dumheder.

Det starter ellers mere eller mindre – og ok herligt – action-simpelt med en heftig konfrontation mellem en predator og en flok soldater. Efter et par manuskriptmæssige krumspring løber filmen sig således kluntet i gang med fortællingen om en flok skøre eks-soldater på jagt efter predatoren, der selv er på jagt efter soldaten Quinns søn, alt imens øvrigt militær boltrer sig løs i jagten på både de tidligere elitesoldater og det dødsensfarlige rumvæsen. Bulder, brag og gab.

Her er ellers flere af de helt rigtige ingredienser til en omgang veloplagt monster-action med en af mine monster-favoritter. Vi har blandt andet flokken af skydegale soldater med hver deres brist – en har bande-anløben tourettes, mens en anden konstant lirer jokes af. Der er også sin del af blodsprøjtende action. Men de gode takter drukner i et rodet fortalt og dumhedsfyldt plot.

Der er blandt andet Quinns søn, der får fingrene i noget predator-teknologi, som han lige lynhurtigt afkoder – og altså sætter ham uforvarende i kontakt med monstrene – mens en biolog viser sig overraskende dygtig udi at håndtere skydevåben. Men en ting er, at blandt andet dette og andet i plottet er utroværdigt, hvad værre er, så er filmen bare ikke særligt underholdende.

Ganske vist ræser filmen igennem sit miskmask af en historie, men det høje tempo underminerer blandt andet også noget af det karaktermæssige engagement, der ellers lægges op til. Desuden fremstår det olme monster ikke videre frygtindgydende, mens mystikken omkring det er totalt fraværrende. Det er eksplosioner og flade oneliners, der her har overtaget.

Det betyder blandt andet, at spænding, uhygge og intensitet udebliver, mens det hele bare forbliver uvedkommende. På samme måde som karaktererne og historien, der forsøger at levere løjerne med et glimt i øjet. Men lige lidt hjælper det denne plot- og idé-mæssige rodebutik, der dog har har enkelte cool drab. Det redder bare ikke filmen fra at være en flad jagt på at underholde.

– ‘The Predator’ får 2 ud af 6 stjerner:

– ‘The Predator’ har premiere den 13. september.