A QUIET PLACE: Skræmmende stilleleg er landet på 4K Ultra HD

4K Ultra HD: Det er med at være helt stille, når den skræmmende ‘A Quiet Place’ folder sig lydløst, intenst og medrivende ud. Nu er filmen udkommet på det flotte format 4K Ultra HD. Her følger man en lille familie, der bor isoleret langt ude på landet, hvor nogle lydfølsomme bæster lusker rundt. De ækle monstre farer nemlig dødeligt frem fra deres skjul ved selv den mindste lyd, så det er med ikke at sige et ord. Shhhh…

En simpel præmis, der gøder jorden for en nervepirrende stilleleg. Det er netop, hvad skrækfilmen leverer med sine veldoserede 90 minutter. Instruktør John Krasinski skærer altså dejligt ind til benet: Her gælder det den lille og intime fortælling om en familie, der lever i frygt og ikke så meget andet. Det er altså familie og frygt, der er i højsædet, hvilket forløses langt overvejende vellykket.

A Quiet Place biograf 02

John Krasinski leder selv an som familiens martrede far, mens Emily Blunt spiller hans stålsatte hustru. De agerer også par i virkeligheden, hvilket måske spiller ind på, at de overbeviser som de hårdtprøvede forældre. Det gør deres to børn desuden også. Henholdsvis bror og storesøster i skikkelse af en nervøs Noah Jupe og en egenrådig Millicent Simmonds.

Med andre ord, så fungerer familieportrættet, hvilket er afgørende for, at jeg rives med af de lydløse løjer og føler noget for de udsatte medvirkende. Men der er naturligvis ikke stilhed over hele linjen, hvor den intense ro undervejs brydes op af brutale scener, hvor de hørestærke kræ gør deres ubehagelige indtog i velorkestrede scener af neglebidende spænding.

A Quiet Place biograf 03

Selvom spændingenskurven måske ikke er lige engagerende spændt ud hele vejen, så er den det bestemt i høj nok grad til, at jeg i op til flere scener sidder med en klump i halsen, mens jeg i intens stilhed følger hovedpersonerne, der må gå på listetæer for at overleve. Netop det grumme levevilkår ikke at kunne så meget andet end blot at overleve er desuden indtagende og trøstesløst.

‘A Quiet Place’ er ganske enkelt en intens og kompakt lille film, der engagerende lever af sin frygt samt sit fine familieportræt og en dystopisk virkelighed. En film, der ikke vil så meget andet end at gøre præcis det, den er sat i verden for: Nemlig at skræmme sit publikum. Det lykkedes den for mit vedkommende da også medrivende godt med – selvom jeg nok ikke just får søvnløse nætter.

4K Ultra HD og ekstramateriale:
Filmen udgives på det mere skarpe, detaljerige og farvemættede format 4K Ultra HD, hvor også lydsporet spiller det mere dynamisk og medrivende. Filmen følger også med på Blu-ray. Du kan desuden dykke ned i en omgang ekstramateriale, hvor du blandt andet finder en behind the scenes med instruktør og skuespiller John Krasinski, videre til et kig på filmens lydunivers samt filmens fine og urovækkende special effects.

– ‘A Quiet Place’ udkommer på 4K Ultra HD, Blu-ray og dvd den 23. august.