ULYDIGHED: Forbudt begær og undertrykte følelser

Biografanmeldelse: Så er der undertrykte følelser, afsavn og afsked samt et nervepirrende trekantsdrama på menuen med det sensuelle og sirlige drama ’Ulydighed’. Her finder man således i centrum for den mildt knugende fortælling Rachel Weisz, Rachel McAdams og Alessandro Nivola. Et forrygende trekløver kan jeg godt allerede nu slå fast.

Netop skuespillet og karaktererne er noget af det, der fornemt driver filmen frem. Man følger her Ronit – en bestemt og lettere melankolsk Rachel Weisz – der lever et selvstændigt singleliv i New York som fotograf. Men hun er også det sorte får i sin jødisk ortodokse familie, der holder til i London. Men da hendes far dør, en meget respekteret og højtstående rabbiner, tager Ronit til London for at deltage i begravelsen.

Men helt uskyldig forbliver turen ikke. I London møder Ronit nemlig sin gamle barndomsveninde og romantisk flamme Esti – en undertrykt Rachel McAdams – der i mellemtiden er blevet gift med Ronits fætter Dovid. Han står til at skulle overtage rabbiner-rollen efter den nu afdøde far. Følelserne blusser imidlertid atter engang op mellem Ronit og Esti.

Forbudte følelser mellem to kvinder i det jødiske lokalsamfund samt ikke mindst også i et ægteskab, der er baseret på en løgn. Således udspiller filmen sig i et dejligt dragende og dvælende tempo med sin fortællingen om den forbudte kærlighed, der dog sensuelt bruser lige under overfladen hos de to kvinder, der må gøre, hvad de kan for ikke at blive opdaget.

Udover den fine historie og de mageløse skuespilspræstationer, præsenteres filmen endvidere med en smuk og veliscenesat billedside, der i smukt udskårne billeder matcher fortællingens rolige væsen, hvor dramaet dog hele vejen sitrer i skyggerne. Musikken er ligeledes en fornøjelse og akkompagnerer på samme måde som billedesiden smukt filmens melankolske univers.

Desværre rammer filmen ind i sine klichéer undervejs samt strukturmæssige forudsigeligheder. Det er en skam, når nu netop skuespillet er så naturligt og oprigtigt. Men det til trods, ender ‘Ulydighed’ i sidste end som et sart, sensuelt og indsmigrende smukt drama, der i roligt tempo sætter sig roligt og med sit forbudte begær sikkert under huden på mig.

– ‘Ulydighed’ får 4 ud af 6 stjerner:

– ‘Ulydighed’ har biografpremiere den 14. juni 2018.